Në fokus

August 9, 2018 | 8:25

Mbani mend, është e pamundur t’i bëjmë të gjithë të lumtur!

Është e pamundur t’i pëlqesh të gjithëve, prandaj duhet para së gjithash t’u japim prioritet dhe atyre që janë të rëndësishëm dhe që na vlerësojnë. Ata duhet të jenë qëllimi ynë real.

Gjithkush është përcjellë me vlerën fisnike për ta bërë një person të lumtur që është pjesë e rrethit tonë personal dhe shoqëror. Ndonjëherë, megjithatë, jo të gjitha vlerat janë logjike dhe as nuk mund të realizohen.

Nuk është e mundur t’i bëjmë të gjithë të lumtur dhe nuk është as e përshtatshme. Ndoshta kjo deklaratë ju befason, por ju duhet ta dini se për të ruajtur ekuilibrin tonë personal, nuk do të jetë kurrë pozitive për të ofruar lumturi për ata që, për shembull, nuk e meritojnë atë. Mjafton të tregohet respekt.

Në këtë jetë ne duhet të dimë se si të caktojmë përparësitë dhe askush nuk është egoist për të ofruar veten e tij vlerën që meriton dhe për t’u kujdesur për mirëqenien e tij, lumturinë e tij. Vetëm kur dikush është i kënaqur me veten, ai mund t’i japë të tjerëve të mirat.

Kur i bëni të lumtur të gjithë përfundoni duke u shkatërruar

Bërja e një personi të lumtur nuk është gjithmonë e lehtë. Përpjekja për ta bërë atë me të gjithë është pothuajse e pamundur. Pse? Çfarë e bën kaq të vështirë të japësh më të mirën për të gjithë ata që janë përreth nesh?

Jo të gjithë njerëzit përputhen me vlerat tuaja personale. Është e mundur, për shembull, që të keni një anëtar të familjes me të cilin nuk pajtoheni kurrë, dikush që nuk respekton mënyrën tuaj të shikimit të botës dhe që ka kritikuar çdo zgjedhje tuaj.

 • Nuk është e lehtë për të bërë të lumtur ata që nuk ju respektojnë; i cili, larg praktikës së reciprocitetit dhe të kuptuarit, ju mbush me zhgënjime dhe kritika.
 • Nuk ia vlen të japësh më të mirën për ata që nuk e meritojnë atë. Ne do të rrezikonim të shihnim vetëvlerësimin tonë dhe ky është një rrezik shumë serioz.
 • Lumturia nuk e ofron veten si të japësh ose marrësh një dhuratë. Dhurimi i lumturisë nganjëherë nënkupton heqjen dorë nga disa gjëra, marrja e kohës personale për ta investuar atë te të tjerët, kjo do të thotë t’i kushtosh vëmendje fjalëve, kjo do të thotë falje dhe shqetësim.
 • E gjithë kjo kërkon një energji të madhe emocionale. Nëse ndonjë përpjekje e dedikuar nuk njihet ose, më keq akoma, refuzohet, atëherë ky investim personal nuk do t’i ketë shërbyer asnjë qëllimi.

Ndoshta shumë nga këto situata janë të njohura për ju. Nëse jeni nga ata njerëz që u kanë dhënë më të mirën të tjerëve për një pjesë të mirë të jetës së tyre, që dëshirojnë t’i bëjnë të gjithë ata që janë rreth tyre të lumtur, me siguri zemra juaj do të fshihet më shumë se një mbresë. Veprimet më shkatërruese janë ato të cilat shkelin synimet tona të mira, thelbin dhe vetëvlerësimin tonë si person. Mos e harro.

Falni lumturi pa pritur asgjë në këmbim

Duhet të jemi të qartë se, pavarësisht dëshirës, nuk mund të arrijmë gjithçka ose të gjithë njerëzit. Ka nga ata që, për shembull, e ndiejnë nevojën për t’i kënaqur të gjithë, për të pasur gjithmonë një fjalë admirimi për të gjithë ata rreth tyre. Mbajtja e këtyre sjelljeve përfundon duke gjeneruar ankth dhe frustrim. Për këtë, si me gjithçka në jetë, është e nevojshme të jepet përparësi. Jeta jonë e përditshme tashmë është mjaft e komplikuar që të përpiqet të kënaqë aspekte që, në afat të gjatë, nuk ia vlejnë.

 • Nuk ia vlen t’i pëlqeni ata që nuk ju marrin në konsideratë.
 • Nuk ia vlen të rrethoheni nga njerëz që nuk sjellin asgjë, emocionalisht apo personalisht.
 • Nuk ia vlen të ruhet gjithçka që ju largon nga vetja, e cila merr kohën tuaj larg asaj që vërtet doni.
 • Nuk ia vlen të jesh mospërfillës, duke thënë po kur duam të themi jo. Mundohuni të jeni të sinqertë në çdo mendim dhe ndjenjë tuajën, duke përdorur çdo ditë sigurinë, guximin e atyre që nuk kanë frikë se zëri i tij do të dëgjohet.

Zbatoni ligjin e thjeshtë për të investuar çdo ditë tek ai që e meriton vërtetë, gjithmonë duke filluar nga vetja juaj.

 • Kultivoni kënaqësinë personale. Bëni atë që ju bën të ndiheni mirë dhe që me të vërtetë ju ofron një rritje personale.
 • Praktika “ekonomi relacionale”. Çfarë do të thotë kjo? Investoni kohë, dashuri dhe përpjekje për atë që doni, kush e meriton dhe kjo është me të vërtetë e rëndësishme në jetën tuaj.
 • Mos u pendoni për ndërgjegjen sepse nuk shkoni te të gjithë, pasi nuk bëni atë që të tjerët presin nga ju.
 • Bota nuk është bërë që të gjithë të jenë kopje të njëri-tjetrit. Pasuria jonë përbëhet pikërisht nga pikëpamjet, sjelljet dhe mendimet e ndryshme.

Të jesh i ndryshëm dhe të kesh zërin tënd do të thotë të jesh autentik dhe nëse e respektojmë njëri-tjetrin, ne do të jemi në gjendje të ndërtojmë një botë më të mirë. Një botë ku secili ka të drejtë të jetë i lumtur, pa pasur nevojë t’i kënaqë të gjithë ata që janë përreth.

Mjafton të respektojmë veten, të dimë se si të jetojmë së bashku.

Jetoni shëndetshëm!

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / http://amenteemaravilhosa.altervista.org

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com