FB

October 23, 2021 | 8:09

Më shumë ëmbëlsira dhe më pak aktivitet fizik, fëmijët gjithnjë e më në rrezik nga “Covibesity”

Në Shtetet e Bashkuara, rritja e indeksit të masës trupore u dyfishua në krahasim me periudhën para-Covid, ndërsa në Itali rreth 4 nga 10 fëmijë ndryshuan zakonet e tyre të të ngrënit gjatë pandemisë. Shoqata Italiane e Pediatrisë ka ngritur alarmin kundër “Covibesity”, një term që është shfaqur në literaturën shkencore për të përshkruar përkeqësimin e normave të obezitetit për shkak të izolimit të shkaktuar nga Covid.

SIP lëshon një apel për një mënyrë jetese të shëndetshme të vënë në provë në pothuajse dy vitet e pandemisë për t’u rikthyer.

2

Alarmi për fëmijët mbipeshë

Sipas një studimi të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve në SHBA, të kryer në mbi 432 mijë fëmijë dhe të rinj nga mosha 2 deri në 19 vjeç, shkalla e rritjes së indeksit të masës trupore (i cili mat raportin midis peshës dhe gjatësisë) është dyfishuar në krahasim me periudhën para pandemisë, ndërsa përqindja e fëmijëve dhe të rinjve obezë në një vit shkoi nga 19.3% në 22.4%. Dhe ata që tashmë ishin mbipeshë janë bërë edhe më të tillë, duke u rritur me mbi gjysmë kg në muaj, një ritëm rritjeje që në 6 muaj do të thotë 3-4 kg më shumë, më shumë se dyfishi i rritjes së duhur të peshës.

 

Zakonet e të ushqyerit ndryshuan nga pandemia

Studimet kanë treguar se 40% e fëmijëve ndryshuan zakonet e tyre të të ngrënit gjatë pandemisë, 27% hëngrën më shumë, duke rritur konsumin e ushqimeve (60.3%) dhe lëngjeve të frutave (14%). Nga ana tjetër, koha e kaluar para ekranit tek fëmijët midis 6 dhe 18 vjeç (falë babait) u rrit me rreth 5 orë në ditë. Çrregullimet e të ngrënit janë përkeqësuar gjithashtu me pandeminë, e cila u rrit me 30%.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi tgcom24.mediaset.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top