FB

December 29, 2021 | 13:17

Mediat sociale, vetvetja virtuale dhe mallkimi i kohërave interesante

 

Le të bëjmë një hap prapa: është viti 1993, rrjetet sociale nuk ekzistojnë ende dhe jemi në agimin e rrjetit. Një film vizatimor nga Pete Steiner, i cili më vonë u bë shumë i famshëm (aq i famshëm sa meriton një faqe të vetme në Wikipedia) del në New Yorker. Ai tregon një qen të ulur para kompjuterit: “Në internet, askush nuk e di që je qen”, thuhet në mbishkrim.

Në vitin 2015, njëzet e dy vjet më vonë, Kaamran Hafeez vizaton një tjetër karikaturë për New Yorker: dy qen bisedojnë duke parë pronarin e tyre duke shfletuar rrjetën. Diçitura thotë: A ju kujtohet kur, në internet, askush nuk e dinte se kush ishe?

1

Identitet i ri-inxhinieruar

Për të cituar dy karikaturat është një artikull i bukur në lajmet e BBC-së, në të cilin gazetari i teknologjisë David Baker raporton se, përmes rrjetit, ne kemi pasur një mënyrë për të ri-inxhinieruar identitetet tona dhe për të zbuluar se si është të jemi dikush shumë i ndryshëm nga vetja jonë “e vërtetë”. Por kjo nuk është e gjitha: përmes mekanizmit “pëlqim” ne marrim reagime të menjëhershme për çdo rregullim të vogël të identitetit që ndodh të bëjmë.

 

Njerëz te lidhur, veprimet të shkyçura

Për më tepër, me internetin, mendimet e të tjerëve vërshojnë jetën tonë si kurrë më parë. Dhe, siç e di kushdo që është ngacmuar, gjykimi publik ushtrohet në një mënyrë të gjerë dhe të fuqishme. Por nëse nga njëra anë rrjeti lidh njerëzit me njëri-tjetrin, nga ana tjetër, ai shkëput njëkohësisht veprimet nga efektet e tyre. Dhe është aq i shpejtë sa na detyron të kemi reagime të menjëhershme, duke na penguar të mendojmë për pasojat e tyre.

Ndoshta, përfundon Baker, për të ditur se kush jemi në të vërtetë, duhet të shkëputemi (ndoshta – shtoj unë – mund t’i kthehemi leximit të romaneve: mënyra e vjetër, e mrekullueshme për të zbuluar se si është të jesh dikush rrënjësisht i ndryshëm nga vetja jonë reale).

2

Shkëputini

Le të bëjmë një hap të dytë, më të shkurtër, prapa: Termi FOMO (Fear OF Missing Out) hyri në Fjalorin anglisht të Oksfordit në vitin 2013. Ai gjeneron ankth social, shkruan Science Daily. Jo të gjithë vuajnë në mënyrë dramatike, por megjithatë ky shqetësim i vazhdueshëm për atë që mendojnë të tjerët dhe na largon nga jeta jonë. Ndoshta do të duhej një dozë më e madhe e YOLO (Jetoni vetëm një herë).

 

Akses kompulsiv

Koha flet edhe për FOMO. Gjeneron pakënaqësi. Të bën të humbasësh ndjenjën e vetvetes. Dhe është e lidhur ngushtë me aksesin kompulsiv në mediat sociale: ju shkoni në Facebook sapo zgjoheni. Me vakte. Dhe një herë të fundit pak para se të bini në gjumë. Mënyra e vetme për të lehtësuar shqetësimin e krijuar nga konfrontimi shoqëror është të paraqesë një version të redaktuar me kujdes të jetës së dikujt. Por ka një rezultat dytësor: dikush tjetër do të ndihet keq duke u ndjerë inferior. Mediat sociale nuk janë djalli, shkruan Time, por ne duhet të ndalojmë përdorimin e tyre për të krahasuar veten me të tjerët.

 

Rrjetet dhe mediat sociale

Ka ardhur koha për një rishikim të shpejtë: në botën reale, rrjetet sociale, domethënë sistemet e marrëdhënieve midis njerëzve, kanë ekzistuar gjithmonë. Në botën virtuale, rrjeti i parë social ka lindur në vitin 1997 dhe quhet sixdegrees.com. Fillimisht ishin dhomat e bisedave (1988) dhe sistemet e mesazheve. Emri Sixdegrees i referohet teorisë së Stanley Milgram-it për gjashtë shkallët e ndarjes: çdo person në botë është i lidhur me njëri-tjetrin përmes një zinxhiri (të shkurtër) njohurish. Sixdegrees u mbyll në vitin 2001. Facebook lindi si një rrjet universitar mes studentëve në 2004. Ai do të hapet për publikun pak më shumë se dhjetë vjet më parë, në shtator 2006.

3

Vetja virtuale

Le të vijmë këtu ku jemi sot. Raporti vjetor i Qendrës Kërkimore Pew tregon rritjen e përdorimit të mediave sociale në Shtetet e Bashkuara midis 2012 dhe 2016 dhe përhapjen e tyre progresive në çdo grupmoshë: sot pothuajse 90 për qind e të rinjve janë në Facebook midis moshave 18 dhe 29 vjeç, por ka gjithashtu mbi gjysma (65 për qind) e mbi 65-ve. Tre të katërtat e përdoruesve vizitojnë Facebook çdo ditë dhe mbi gjysma e bëjnë këtë shumë herë në ditë – mirëmbajtja e vetvetes virtuale duket se është në rrugën e saj për t’u bërë një angazhim me kohë të plotë.

 

Prani të vogla

Le të kthehemi në Shtetet e Bashkuara: Atlantic raporton se 90 për qind e dy-vjeçarëve tashmë kanë një prani në internet. Shumë debutojnë në Facebook para se të lindin, në formën e një imazhi me ultratinguj. Fëmijët përdoren si dëshmitarë të besimit fetar, zgjedhjeve politike, brohoritjeve të futbollit. Mund të duket e natyrshme që prindërit duan që fëmijët e tyre të përqafojnë vlerat dhe besimet e tyre, por kjo liri e shprehjes bëhet despotike kur fëmijëve u mohohet çdo liri zgjedhjeje.

 

Ekosistemi i mediave sociale

Le të bëjmë një hap të tretë prapa: është viti 2011 dhe një artikull shumë i cituar nga Universiteti i Indianës sinjalizon se mediat sociale po dizajnojnë një ekosistem të ri komunikimi dhe se shumë kompani ende nuk e kuptojnë mundësinë për të argëtuar biseda dhe për të konsoliduar reputacionin tuaj në rrjet. Vetëm katër vjet më vonë, në fund të 2015, Fortune shkruan se nëntë nga dhjetë kompani në Shtetet e Bashkuara përdorin mediat sociale dhe nxisin rritjen e shitjeve dhe se biznesi nuk mund të mbijetojë pa mediat sociale. Ne shkuam menjëherë nga një opsion mjaft misterioz në një detyrim thelbësor.

 

24 orë në 24

Harvard Business Review shkon më tej: mediat sociale janë shumë të rëndësishme për t’u lënë në duart e departamentit të marketingut. Konsumatorët sot përdorin mediat sociale për të bashkëvepruar me kompanitë: ata duan përgjigje të menjëhershme, këshilla, ndihmë. Dhe ata duan të fejohen. Sot ka kompani që janë gjithmonë online, të gatshme për t’iu përgjigjur 24 orë në ditë.

4

E ardhmja e afërt

Tani, le ta bëjmë një hap më tej. Inc.com publikon disa parashikime për të ardhmen e afërt: edhe CEO të kompanive të mëdha do të duhet të kenë një prani në mediat sociale (dhe unë imagjinoj, numri i ndjekësve të secilit një kufi të ri konkurrence për kompanitë dhe një i ri shkak për ankth nga performanca për ad). Rrjetëzimi do të jetë gjithnjë e më i rëndësishëm, si për biznesin ashtu edhe për karrierën individuale.

Dhe pastaj: edhe organizatat bamirëse nuk do të mund të bëjnë pa mediat sociale për të mbledhur fonde, shkruan Guardian. Mediat sociale po bëhen një forcë përçarëse në mbarë botën, shkruan The New York Times, duke shtuar: Bëhuni gati të jetoni në kohë interesante. Narcizmi rritet me rritjen e mediave sociale (përsëri The Guardian), dhe ky fakt është veçanërisht i rëndësishëm për adoleshentët, të cilët ndikohen shumë nga bashkëmoshatarët e tyre.

 

Tetë sekonda

Forbes thotë se mediat sociale po formësojnë të ardhmen e punës. Ajo thotë se dritarja e vëmendjes e atyre që shfletojnë mediat sociale zgjat tetë sekonda (peshku i kuq mund të qëndrojë vigjilent për më gjatë) dhe se duhet të punoni shumë për të kapur interesin e saj në fluturim. Mos harroni se ju duhet të profilizoni audienca të ndryshme në platforma të ndryshme. Paralajmëron se mjafton një cicërim i gabuar për të hyrë në telashe. Dhe përfundon duke deklaruar se “social është mënyra se si ne ekzistojmë”. Një deklaratë mjaft kërkuese.

 

Kohë interesante

Dikush mund të pajtohet vetëm me New York Times: duket se ne me të vërtetë (virtualisht dhe, për rrjedhojë, me të vërtetë) do të jetojmë në kohë interesante. Por ia vlen të kujtojmë se formula “të jetosh në kohë interesante” i referohet, për anglo-saksonët, një mallkimi të lashtë kinez. Ndoshta – dhe po e shkruaj edhe pse imagjinoj se shumë prej jush do ta kenë gjetur këtë artikull pikërisht në Facebook – të paktën mund të pyesim veten se si t’i bëjmë kohët tona personale pak më pak interesante. Pak më njerëzore.

 

Imazhet që ilustrojnë këtë artikull janë detaje të veprave të Achraf Baznanit. Ky artikull është publikuar edhe në Internazionale.it

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi nuovoeutile.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top