FB

April 8, 2021 | 8:05

Mënyra krijuese që ju ndihmojnë të kapërceni vetminë në një marrëdhënie

A e dini se është e mundur të ndiheni të vetmuar pa qenë vetëm? Është e vërtetë. Ju mund të ndjeni plotësisht vetminë në një marrëdhënie, madje edhe në një marrëdhënie relativisht të shëndetshme. Ju jeni gjithmonë të zënë, puna juaj ju streson dhe ju mungojnë miqtë dhe familja juaj.

Vetmia është një gjendje psikologjike që zgjat më shumë se një gjendje shpirtërore. Po, vetmia në një marrëdhënie tenton të zgjasë. Fatkeqësisht, kjo është diçka që mund të ndodhë për ditë, javë, madje edhe muaj ose vite nëse është kaq e thellë. Kjo është goxha e trishtueshme. Shumë prej nesh supozojnë se duhet të jemi vetëm për të qenë të vetmuar, por nuk është kështu.

Në fakt, një studim i fundit ka treguar se edhe ata që janë të martuar kanë raportuar ndjenja të vetmisë. Por çfarë do të thotë të ndiheni të vetmuar në një marrëdhënie? Më e rëndësishmja, a do të thotë kjo që ju duhet ta quani të lënë? Jo domosdoshmërisht, thotë Alysha Jeney, një terapiste e marrëdhënieve.

Ajo gjithashtu thotë se vetmia në një marrëdhënie është një gjendje e të qenit dhe nuk është vetëm mërzi. Është një paaftësi për tu lidhur. Pra, si ta kuptoni nëse jeni të vetmuar në marrëdhënien tuaj? Ndjenja e vetmisë në një marrëdhënie shpesh buron nga vrimat e komunikimit. Kur dikush nuk e tërheq peshën e tij në përgjegjësitë e përbashkëta, ajo rrit vetminë. Këto përgjegjësi mund të jenë detyra shtëpiake ose të ndihmojnë fëmijët në detyrat e shtëpisë. Vetmia në një marrëdhënie rrjedh gjithashtu nga investimi i gjithë energjisë tuaj në rolin si prind, duke lënë mënjanë rolin tuaj si partner.

Pse ndihemi të vetmuar në një marrëdhënie?

Shpesh ka vetmi në një marrëdhënie ose në një grup shoqëror kur njerëzit nuk janë të mirëfilltë. Vetmia është izolim emocional dhe mendor. Disa shenja për t’u kujdesur përfshijnë ndjenjën e paaftësisë për të qenë vetvetja me partnerin tuaj dhe mungesën e intimitetit të mirëfilltë. Kjo gjendje mund të burojë nga shumë gjëra të ndryshme, duke përfshirë depresionin, pikëllimin dhe ankthin. Çdo marrëdhënie romantike është e ndryshme. Nëse ndiheni të vetmuar, mund të ndodh për dy arsye. E para është që ju mund të jeni me një person të gabuar. Situata e dytë është që ju në të vërtetë jeni me personin “e duhur”, por keni shumë frikë ta lejoni të hyjë brenda.

Ju mund të jeni duke përjetuar izolim sepse nuk doni të ndërmerrni rreziqe për të qenë të prekshëm dhe u keni treguar atyre të vërtetën. Kështu, ju nuk po lidheni thellë. Shenja të tjera të vetmisë në një marrëdhënie mund të përfshijnë:

  • Izolimi ose mungesa e dëshirës për të kaluar kohë me njerëz të tjerë.
  • Ndryshimet në mënyrat e të ngrënit.
  • Mos përfundimi i përgjegjësive ditore (gatimi i darkës, ndihma me fëmijët, etj.)
  • Një ndryshim në komunikimin me të tjerët.
  • Një ndryshim i higjienës (më pak dush).
  • Një zhvendosje në aktivitetin e mediave sociale.
  • Dëshironi më shumë afërsi fizike me partnerin tuaj.
  • Fshehja e ndjenjave dhe pëlqimeve tuaja të vërteta.

Çfarë të bëni kur ndiheni të vetmuar në një marrëdhënie

Ndjenja e depresionit ose e vetmisë në marrëdhënien tuaj ju bën ta pyesni më shumë veten sesa më parë. Bëj kujdes. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, më shumë se 264 milion njerëz vuajnë nga depresioni. Depresioni shpesh neglizhohet, por në realitet, është shkaku kryesor i vetmisë në një marrëdhënie. Depresioni duhet të merret seriozisht. Kur një marrëdhënie po shkon mirë, është pjesërisht sepse ndiheni sikur jeni pjesë e diçkaje. Ju jeni në një ekip dhe keni dikë përreth, ku mund të mbështeteni. Përveç kësaj, le ta pranojmë, nuk ka asnjë lloj ndjesie më të mirë.

Por, besoni apo jo, ndjenja e vetmisë në një marrëdhënie nuk është gjithçka e pazakontë. A e keni ndjerë mantelin e rëndë të vetmisë të mbuluar mbi supe, megjithëse partneri juaj është disa metra larg? Është koha për një bisedë. Si, një bisedë e vërtetë, e thelluar rreth vendit ku qëndroni në marrëdhënie. Pavarësisht nëse diçka ka ndryshuar ose jo, përpiquni të flisni hapur, pa akuza ose zemërim. Shprehni nevojat tuaja dhe dëgjojini ato. Nëse ata janë pranues, gjeni kohë të lidheni çdo ditë. Flisni për ndjenjat tuaja dhe të tyret. Nëse po përjetoni ndjenja të vetmisë në marrëdhënien tuaj, duhet të nxirrni në dritë problemet.

Uluni dhe bisedoni me partnerin tuaj, duke diskutuar se si ndiheni dhe çfarë ju nevojitet prej tyre. Por sigurohuni të dëgjoni edhe atë që partneri juaj ka nevojë. Ju ia keni borxh vetes që të flisni me zë të lartë dhe të bëni gjithçka që është e nevojshme për t’ju bërë të ndiheni përsëri të lidhur. Mos prit për një mundësi tjetër. Komunikoni qartë dhe në mënyrë efektive.

Shkaqet e zakonshme të vetmisë në një marrëdhënie

Siç e përmendëm më lart, vetmia ndodh edhe nëse jeni në një marrëdhënie. Në fakt, vetëm sepse jeni martuar ose dilni me dikë nuk ju përjashton nga mundësia e të ndjerit të vetmuar. Cilat janë shkaqet kryesore të vetmisë në një marrëdhënie dhe cilat janë mënyrat se si mund ta trajtoni atë?

Vetmia i ndodh çdokujt dhe në çdo moment të jetës së tij, brenda ose jashtë një marrëdhënieje. Ndiheni i vetmuar në martesën apo lidhjen tuaj? Merrni parasysh arsyet pse dhe njihni shenjat. Këtu janë disa nga faktorët që çojnë në ndjenjën e vetmuar:

Mungon intimiteti. Disa marrëdhënie thjesht humbin shkëndijën e tyre. Ndjeni një humbje dashurie? Ju mund të mbeteni thjesht duke kaluar mocionet. Intimiteti luan një rol të madh në lidhjen thellësisht. Pa këtë lidhje me partnerin tuaj, ju filloni të ndjeni një ndjenjë izolimi dhe ndarjeje, duke çuar në vetmi.

Distanca dhe ndarja fizike. Kur një bashkëshort ose partner është larg për periudha të gjata, qoftë për shkak të shërbimit ushtarak ose punës, është e vështirë. Kjo ndarje fizike mund të bëjë që një ose të dy partnerët të vuajnë nga vetmia.

Problemet e shëndetit. Ndjenjat e vetmisë mund të ndodhin në marrëdhëniet kur një bashkëshort ose partner vuan nga një sëmundje kronike. Ata mund të luftojnë me një sëmundje të rëndë ose mund të shtrohen edhe në spital.

Problemet emocionale. Problemet si abuzimi i substancave dhe depresioni fut vetminë në një marrëdhënie. Është e rëndësishme që mjeku juaj, një terapist ose këshilltar të jetë i angazhuar. Ata mund të ndihmojnë në adresimin e të gjithë faktorëve të marrëdhënies, përfshirë shkaqet dhe pasojat.

Abuzimi fizik ose emocional. Çdo lloj abuzimi në një marrëdhënie sigurisht që mund të çojë në vetmi. Por gjithashtu çon në depresion, abuzim të substancave dhe dëmtime. Nëse ka abuzime që ndodhin tani ose në të kaluarën, informoni mjekun, një këshilltar ose terapistin.

Merrni parasysh mundësinë e fundit të marrëdhënies

Çiftet që bashkohen dhe në fund zbulojnë se nuk përshtaten me njëri-tjetrin përfundojnë në një marrëdhënie pa krye. Pakënaqësia, intoleranca, padurimi dhe pakënaqësia zëvendësojnë atë që dikur ishte një ekzistencë e lumtur. A jeni në një lidhje si kjo? Vetmia është në mesin e emocioneve dhe ndjenjave që gurgullojnë në sipërfaqe.

Keni kaluar kohë së bashku, jeni hapur me partnerin tuaj dhe keni komunikuar nevojat tuaja, megjithatë asgjë nuk funksionon. Ju duhet të përballeni me realitetin që mund t’ju duhet për t’i dhënë fund marrëdhënies tuaj. Nëse nuk mund ta përpunoni, vendosni nëse është koha për të ecur përpara. Nëse është shumë e vështirë për ta bërë këtë vetëm, drejtohuni te një terapist çifti. Mund të jetë e dobishme!

Vetmia në një marrëdhënie mund të ketë efekte të dëmshme në shëndetin tuaj mendor. Kështu, më mirë beqar dhe i lumtur sesa bashkë dhe të mjeruar. Ndoshta nuk do të duhet të ndaheni plotësisht. Përkundrazi, ju thjesht mund të qëndroni pak kohë larg njëri-tjetrit. Të kesh një ose dy javë për veten tënde mund të të ndihmojë t’i shohësh gjërat ndryshe.

Nëse keni ndryshime të papajtueshme, do të ishte më mirë të ndaheni miqësisht në mënyrë që të mund të vazhdoni përpara.

 

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top