FB

May 11, 2022 | 11:00

Midis mbijetesës dhe lulëzimit, qasja lehtësuese e Siegel dhe Payne Bryson

Qasja lehtësuese e Siegel dhe Payne Bryson është frymëzuar nga studimet e kryera në tru, veçanërisht në fushën e neuroshkencës kognitive, dhe bazohet në konceptet e integrimit dhe marrëdhënies. Qasja e propozuar nga Siegel dhe Payne Bryson lind, siç pretendojnë vetë autorët, midis “të mbijetuarit” dhe “lulëzimit”: është e nevojshme që prindërit të “mbijetojnë” një tjetër grindje midis fëmijëve për një lodër, në ditëlindjen e festës, etj.; por në të njëjtën kohë është e nevojshme që ata të ndihmojnë fëmijët të “lulëzojnë”, në të gjithë potencialin e tyre.

Dhe pikërisht në kaosin e “mbijetesës” krijohen kushte të favorshme për t’i siguruar fëmijës mjete të reja për të “lulëzuar”. Në fakt, nëse grindja e njëpasnjëshme midis vëllait dhe motrës mund të na shtyjë të ndërpresim konfliktin duke i dërguar të gjithë në dhomën e tyre, një zgjedhje ndonjëherë e dobishme për qëllimin e “mbijetesës”, ne megjithatë mund të mendojmë ta përdorim këtë krizë për të mësuar disa aftësi marrëdhëniesh të tilla si dëgjimi, aftësia për të parë këndvështrimin e tjetrit, aftësia për të shprehur dëshirat e veta me respekt, etj., për të favorizuar zhvillimin e trurit, zhvillimin e marrëdhënieve dhe formimin e karakterit të fëmijës, të cilët gradualisht do të fitojnë aftësi në menaxhimin e konflikteve edhe në mungesë të prindërve/edukatorëve.

Prandaj, sipas autorëve, nuk është e nevojshme të “gdhendësh” një hapësirë shtesë mes mijëra angazhimeve të përditshme për të qenë në gjendje të kujdesesh mirë për fëmijën. Nuk është e nevojshme sepse çdo ndërveprim me fëmijët tuaj, qoftë edhe ata më të acaruarit apo ato në të cilat thjesht dëshironi të “mbijetoni” pesë minutat e ardhshme të kaosit, mund të jetë një mundësi për të ndihmuar zhvillimin e fëmijës. Momentet e krizës përmbajnë mundësi për rritje dhe integrim.

Siegel dhe Payne Bryson e shpjegojnë këtë duke iu drejtuar neuroshkencës: truri formohet nga përvoja gjatë gjithë jetës, që nga lindja, deri në pleqëri. Prandaj, çdo ndërveprim, çdo përvojë, mund të formësojë trurin dhe të veprojë në plasticitetin e tij, duke e modifikuar atë nga pikëpamja fizike, duke favorizuar zhvillimin e asociacioneve të reja neuronale dhe zhvillimin mendor. Prandaj, çdo ndërveprim është potencialisht një mundësi për rritje.

Pra, çfarë duhet bërë për të siguruar që ndërveprimet dhe përvojat e përditshme të bëhen në të vërtetë ushqim për plasticitetin e trurit?

Autorët na paralajmërojnë kundër rrezikut të rënies në intervencionim ekstrem, duke kujtuar se si kjo nuk është e dobishme për të garantuar rezultate dhe se si ndeshet edhe me kufirin fiziologjik të lidhur me moshën dhe kohët fiziologjike të zhvillimit të fëmijës, kundër të cilit intervencionimi mund të bëjë pak.

Siç u përmend, Siegel dhe Payne Bryson përdorin konceptet e integrimit dhe marrëdhënies për teorinë e tyre. Me integrim nënkuptojmë nevojën për të bërë që zona të ndryshme të trurit të funksionojnë njëkohësisht dhe në lidhje, secila me detyrat e veta. Integrimi është thelbësor sepse besohet se sulmet e zemërimit, sjelljet agresive ose çrregullimet emocionale mund të rezultojnë nga humbja e vetë integrimit.

Integrimet ndahen në dy lloje:

Integrimi horizontal

Integrimi ndërmjet hemisferës së majtë të trurit, pjesë që merret me logjikën dhe linguistikën; dhe hemisferën e djathtë, përgjegjëse për menaxhimin e emocioneve, imazheve dhe kujtimeve.

Integrimi vertikal

Integrimi ndërmjet pjesës së poshtme të trurit, trungut të trurit dhe rajonit limbik, që merren me instinktet dhe lëvizjet e pavullnetshme të trupit; dhe pjesa e sipërme e trurit, korteksi cerebral, i cili merret me organizimin e mendimit.

Me marrëdhënie, nga ana tjetër, nënkuptojmë shkëmbimet e përditshme ndërpersonale, së bashku me të gjitha përvojat e përjetuara me të cilat është përballur fëmija. Marrëdhëniet mund të favorizojnë proceset e integrimit midis zonave të ndryshme të trurit dhe në këtë mënyrë të nxisin një zhvillim dhe mirëqenie korrekte të fëmijës. Kjo ndodh falë plasticitetit të trurit, i cili lejon që përvojat e jetuara gjatë jetës të formojnë dhe modifikojnë vazhdimisht lidhjet neuronale.

Duke u nisur nga këto baza, janë zhvilluar disa strategji ndërhyrjeje.

Në një situatë ku fëmija është i mbingarkuar me emocione (hemisfera e djathtë), bërtet ose qan pa arsye në dukje, ose jep shpjegime jokoherente, të mbushura me zemërim ose emocione të tjera të përhapura, kjo nuk është koha e duhur për t’i shpjeguar faktet (hemisfera e majtë). Në vend të kësaj, është koha për t’u sintonizuar me fëmijën, për të dëgjuar hemisferën e tij të djathtë dhe për t’iu përgjigjur me hemisferën e tij të djathtë, për t’u harmonizuar me të dhe emocionet e tij, për të qenë pranë tij, qoftë fizikisht apo me tonin e zërit, për të mbledhur emocionet e tij dhe për të treguar se i kuptoni dhe i respektoni ato. Kjo do ta lejojë atë të menaxhojë valën e emocioneve në vend që të zhytet, të fillojë të qetësohet dhe prej andej do të jetë e mundur të fillojë të punojë së bashku për integrimin, të emërtojë gjërat, t’i shpjegojë ato, duke ri-kanalizuar ndërveprimin me hemisferën e majtë, duke filluar të gjejnë së bashku një kuptim logjik, një shpjegim dhe në fund një zgjidhje.

Natyrisht, fakti që fëmija nuk përdor anën e majtë të trurit (atë logjike, të rregullave) në momentin e krizës nuk do të thotë të pranosh se i mungon respekti ose i prish rregullat e familjes: duke ditur që ai është i pushtuar nga emocionet nuk është një justifikim për të abdikuar për funksionin edukativ. Në këto raste mund të jetë e nevojshme ta largoni atë nga situata ose të ndaloni sjelljen shkatërruese përpara se të sintonizoheni me të dhe rregullat do të diskutohen më vonë, pas akordimit (hemisferës së djathtë), kur hemisfera e majtë të hyjë në lojë në integrim.

Mund të ketë edhe situata krize në të cilat emocionet janë aq të nxehta, saqë ne mund të presim vetëm që të kalojë stuhia; Atëherë nuk do të jetë e mundur të kalosh valën, por do të jetë ende e mundur të rifillosh punën për integrimin më vonë, duke folur me fëmijën për emocionet e tij.

Është një përvojë e zakonshme për shumë njerëz që duke rrëfyer një ngjarje të ngarkuar emocionalisht, emocionaliteti gradualisht ulet. Kjo ndodh sepse narracioni, duke qenë në gjendje të emërtojë fakte dhe emocione, lejon që të dy hemisferat të integrohen; ndërsa hemisfera e majtë tregon sensin logjik të fakteve, ngjarjeve, detajeve, përdor gjuhën dhe logjikën, në të njëjtën kohë hemisfera e djathtë kontribuon duke sjellë emocione, ndjesi trupore dhe kujtime autobiografike. Nëse fëmija vërshohet nga emocione të forta nga hemisfera e djathtë dhe dikush e ndihmon atë të përdorë hemisferën e majtë për të përmendur faktet dhe emocionet e frikshme që po përjeton, ai mund të shkojë drejt integrimit dhe më pas të merret me to.

T’i kërkoni fëmijës të tregojë diçka (qoftë një rënie e thjeshtë gjatë vrapimit, ose një ngjarje traumatike, humbje, etj.) është e dobishme. Të kërkosh të tregosh nuk do të thotë ta ekspozosh atë ndaj vuajtjeve të mëtejshme dhe të kota, duke e sjellë përsëri të mendojë për ato fakte, përkundrazi: të tregosh e ndihmon atë të kuptojë atë që ka ndodhur, ta kuptojë dhe ta integrojë atë me emocionet, duke arritur të lidhet emocionalisht më mirë edhe me ngjarjen.

Tregimi funksionon në mënyrë efektive edhe me fëmijët shumë të vegjël, që në vitin e parë të jetës. Duke u rritur, fëmija fiton aftësi më të mëdha, duke përfshirë aftësitë gjuhësore dhe mund të marrë gjithnjë e më shumë rolin e transmetuesit, ndërsa prindi gradualisht bëhet një lehtësues i thjeshtë i rrëfimit, i cili e udhëheq fëmijën në emërtimin e emocioneve dhe rrëfimin e fakteve.

Kur një fëmijë është i mbërthyer në mënyrat tipike të pjesës së poshtme të trurit, për shembull në një sulm zemërimi, prindi/edukatori, në vend që t’i drejtohet autoritetit të tij dhe të lëshojë një ultimatum, një zgjedhje që është ende e mundur dhe ndonjëherë e dobishme, megjithëse nuk krijon një mundësi për zhvillimin e integrimit, ai mund të zgjedhë të përdorë pjesën e sipërme të trurit. Dhe, në vend që të ndezë pjesën e poshtme dhe primitive duke lëshuar më tej zemërimin, ai mund të vendosë të kthehet në pjesën e sipërme dhe të aktivizojë funksionet e saj. Për ta bërë këtë, prindi/edukatori duhet së pari të harmonizohet me emocionin e fëmijës dhe të ri-kanalizojë dhe emërojë atë; dhe vetëm më pas do t’i duhet të aktivizojë modalitetet tipike të pjesës së sipërme, pastaj të përdorë funksionet më të larta: aftësitë vendimmarrëse, programimi, kërkimi i zgjidhjeve alternative etj., duke e udhëhequr fëmijën në këtë rrugë të kërkimit të zgjidhjeve.

Nëse pjesa e poshtme e trurit luan pjesën e saj, ndërsa pjesa e sipërme nuk duket e aksesueshme, ndonjëherë mund të jetë e dobishme t’i drejtoheni aktivitetit fizik, i cili, siç tregojnë disa studime, ndikon drejtpërdrejt në kiminë e trurit. Përmes lëvizjes apo relaksimit, pra, ne modifikojmë gjendjen tonë fizike dhe kjo mund të ndryshojë gjendjen tonë emocionale, duke favorizuar kështu integrimin.

Prandaj, sipas qasjes së formuluar nga Siegel dhe Payne Bryson, është e mundur që të përdoren strategji për të promovuar një integrim më të madh midis pjesëve të ndryshme të trurit të fëmijës, në një kuptim “vertikal” dhe “horizontal”. Kjo do të lejojë të ketë rezultate pozitive dhe të ndihmojë fëmijën jo vetëm në të tashmen, por edhe në të ardhmen, si në adoleshencë dhe në moshë madhore.

 

 

Burimi / https://ilsigarodifreud.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top