FB

February 16, 2021 | 8:35

Mitet për virgjërinë, cilat janë ato dhe çfarë të bëjmë për t’i larguar?

Aktualisht ka ende tabu të shumta në sferën seksuale. Në veçanti, mitet për virgjërinë që kushtëzojnë seksualitetin tonë janë të zakonshme.

1

Çfarë do të thotë “virgjëri”?

Ne e dimë mirë se kuptimi fetar i fjalës “virgjëreshë”, nga e cila buron koncepti i virgjërisë, është shumë larg realitetit. Sidoqoftë, është interesante të vëzhgohen implikimet sociale dhe psikologjike. Së pari, pasi të gjithë e dimë se termi “i virgjër” përdoret për të treguar një person që nuk ka kryer kurrë marrëdhënie seksuale. Ta themi thjesht, ne e përdorim atë për të etiketuar një person bazuar në përvojat e tyre intime.

Mitet për virgjërinë

Ka disa mite që rrethojnë konceptin e virgjërisë. Këto mite shpesh ushqehen nga media dhe letërsia. Le të shohim më të njohurit.

Depërtimi është burimi i vetëm i kënaqësisë

Jo, depërtimi nuk është marrëdhënia e vetme seksuale. As nuk duhet domosdoshmërisht të jetë më e këndshmja. Depërtimi është i mbivlerësuar për shkak të konventave që jo gjithmonë korrespondojnë me natyrën tonë fizike, psikologjike dhe sociale. Prova e kësaj është që klitorisi është një organ, funksioni ekskluziv i të cilit është të japë kënaqësi. Klitori është i arritshëm nga jashtë (pa depërtim) dhe shumica e grave arrijnë orgazmën vetëm përmes stimulimit të tij të drejtpërdrejtë.

Prishja e himenit

Humbja e virgjërisë shoqërohet zakonisht me këputje të himenit, është një membranë shumë e hollë që gjendet në hyrje të zgavrës së vaginës. Jo të gjitha gratë kanë lindur me himen dhe as të gjitha nuk e humbin atë pas një marrëdhënie depërtuese.

Vetëm gratë humbin virgjërinë e tyre

Ka pak kuptim të flasësh për “humbje të virgjërisë” pas këputjes së kësaj membrane. A është virgjëria një koncept që i referohet vetëm grave? Si do ta humbnin virgjërinë dy gra duke kryer marrëdhënie seksuale? Po dy burra? Sikur të mos mjaftonte, këto besime u shkaktojnë më shumë ankth grave që nuk e jetojnë seksualisht.

Herën e parë është e dhimbshme

Është e zakonshme të thuhet se marrëdhënia e parë seksuale është shumë e dhimbshme. Kjo deklaratë gjithashtu nuk është domosdoshmërisht e vërtetë. Dhimbja e përjetuar gjatë depërtimit të parë varet nga disa variabla: njëra nga këto është shkalla e relaksimit të personit.

Hera e parë është një moment i rëndësishëm

Marrëdhënia e parë seksuale është e lidhur me konotacione të ndryshme shoqërore dhe fetare. Ajo është e ngarkuar me simbolikë dhe konsiderohet si një “humbje”. Njerëzit shpesh flasin për zhvlerësimin si humbje të pastërtisë, dëlirësisë ose pafajësisë. Këto ‘humbje’ shoqërohen me një praktikë specifike, një fakt tjetër që nënvizon absurditetin e një shoqate të tillë.

Mitet në lidhje me virgjërinë

Pranimi i besimeve shoqërore në lidhje me sferën intime mund të jetë i dëmshëm, pasi na kufizon shumë në lirinë tonë seksuale. Besohet kaq gjerësisht se depërtimi është i domosdoshëm, saqë disa njerëz e kryejnë atë vetëm sepse “kjo është ajo që duhet bërë”. Dhe ne tashmë dimë që në marrëdhëniet intime nuk është e detyrueshme të bësh diçka pa e dëshiruar atë.

Për më tepër, mitet e virgjërisë ju ndalojnë të eksploroni një repertor të tërë kënaqësie që mund të fitohet përveç depërtimit. Të flasësh për “humbjen e virgjërisë”, duke iu referuar një marrëdhënieje erotike që ndodh për herë të parë është e gabuar në vetvete. Ky është mësimi i parë i edukimit seksual që duhet të mësojmë për të demitologjizuar virgjërinë.

Prandaj, është më mirë të flasim për virgjërinë në shumës sesa në njëjës. Kjo gjithashtu do të ndihmonte në zhdukjen e idesë se ekzistojnë marrëdhënie intime që janë më të rëndësishme se të tjerat. Në këtë mënyrë, ne do të eliminonim presionin shoqëror me të cilin janë mbarsur disa marrëdhënie dhe ne mund ta jetojmë më lirshëm seksualitetin tonë.

 

 

Burimi / https://lamenteemeravigliosa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top