Mirëqenie

January 9, 2021 | 8:02

Mjegulla e trurit është e vërtetë, ja 5 këshillat që ju ndihmojnë ta luftoni atë

Pandemia na ka bërë të stresuar dhe ka prishur gjumin tonë për muaj me radhë, gjithashtu ky stres kronik ka dëmtuar mënyrën e funksionimit të trurit tonë, thotë neuroshkencëtarja Dr. Sabina Brennan.

Kjo do të thotë që mjegulla e trurit është e gjallë dhe e vërtetë – kur koka juaj ndihet sikur është e mbushur me lesh pambuku, ose luftoni për të kujtuar fjalët dhe nuk mund të mendoni drejt. Ju gjithashtu mund ta keni të vështirë të llogaritni gjërat ose të luftoni për të zgjidhur problemin. Nëse kjo tingëllon e njohur, sigurisht që nuk jeni vetëm. Dr. Brennan beson fuqimisht se pandemia e ka përkeqësuar problemin. Midis atyre që shërohen nga Covid-19, ka lindur gjithashtu një problem i madh, pasi shumica përmendin mjegullën e trurit si një shenjë të Covid-it të gjatë.

Pra, çfarë është saktësisht mjegulla e trurit?

“Mjegulla e trurit nuk është një diagnozë, sëmundje ose një çrregullim”, shpjegon Dr. Brennan, e cila ka shkruar librin që do të botohet së shpejti, Beating Brain Fog. Sipas saj kjo gjë ndodh kur truri nuk mund të funksionojë si duhet. Kjo mund të ndodhë si rezultat i shumë faktorëve, të tillë si: çekuilibri hormonal, një efekt anësor i ilaçeve, sëmundjet, infeksioni, inflamacioni, një përgjigje auto-imune, dhimbjet kronike, mungesa ushqyese, gjumi joadekuat ose me cilësi të dobët, keq-menaxhimi i stresit dhe mungesa e stërvitjes. “Këta faktorë mund të ndërhyjnë në mënyra të ndryshme në funksionimin e trurit”, thotë ajo.

Çfarë mund të bësh në lidhje me të?

Dr. Brennan thotë se ndryshimet e jetesës janë të rëndësishme për të mposhtur mjegullën e trurit. Këtu janë sugjerimet e saj për ta tejkaluar atë.

  1. Jepini përparësi gjumit

Shkoni në shtrat dhe ngrihuni në të njëjtën kohë çdo ditë.

Menaxhoni ekspozimin ndaj dritës. Merrni të paktën 30 minuta dritë dite çdo ditë, dritë të zbehtë rreth orës 20:00, fik pajisjet që lëshojnë dritë blu një orë para gjumit, flini në errësirë të plotë dhe ekspozohuni para dritës së diellit ose dritës së bardhë kur të zgjoheni.

  1. Menaxhoni stresin

Zgjidhni mendimet tuaja me kujdes, duke mbajtur larg ato negative.

Jini realistë për atë që mund të arrini dhe atë që mund të arrijnë ata përreth jush.

  1. Ushtrimi

Përqafoni sfidën, shtyjeni veten përtej zonës tuaj të rehatisë.

Uluni më pak.

Integroni lëvizjen në ditën tuaj.

  1. Hani mirë

Miratoni një dietë mesdhetare.

Balanconi mikrobiotën tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke u ushtruar, duke konsumuar mjaftueshëm fibra (gratë duhet të synojnë rreth 25 gramë në ditë dhe burrat 38 gramë) dhe duke ngrënë një dietë të larmishme.

  1. Strategjia

Përqendrohuni në atë që mund të bëni, jo në atë që nuk mundeni.

Merrni sa më shumë informacion nga truri juaj.

Hiqni shpërqendrimet dhe shmangni detyrat e shumta.

Organizohuni.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top