FB

May 1, 2023 | 8:20

“Mjeshtri dhe Margarita” nga Michail Bulgakov: mesazhet e një romani që na mëson të jemi të lirë

 

Grotesk, befasues, absurd, “Mjeshtri dhe Margarita” i Michail Bulgakow konsiderohet sot një nga kryeveprat e letërsisë. Hartimi i tij i trazuar fillon në vitin 1928, por versioni i parë digjet në një sobë. Më 1931 Bulgakov e mori përsëri dhe në 1937 përfundoi botimin e tretë. Por Bulgakovi nuk ishte i kënaqur dhe vazhdoi me kalimin e viteve të rregullonte romanin deri në vdekjen e tij në vitin 1940. Gruaja e tij do ta përfundojë atë në 1941 dhe botimi do të bëhet vetëm në 1966.

m-3

Mikhail Bulgakov (15 maj 1891, Kiev – 10 mars 1940, Moskë) ishte një shkrimtar dhe dramaturg rus me famë botërore.

 

Komploti

Libri fillon me një skenë surreale ku shfaqen dy shtetas rusë, Berlioz dhe Bezdomnyj, dhe profesori i magjisë Woland, i cili sapo ka mbërritur në Moskë. Të tre diskutojnë ekzistencën e Jezusit dhe Zotit: nëse rusët e deklarojnë veten ateistë, magjistari tregon habi për mungesën e besimit të tyre. Debati bëhet gjithnjë e më i nxehtë derisa magjistari, i cili në fakt është djalli, parashikon një të ardhme të tmerrshme për ta, e cila ndodh pa ndryshim.

E besoj! Këta sy nuk gënjejnë. Sa herë ju kam thënë se ju nënvlerësoni rëndësinë e syve të njeriut. E shihni, gjuha mund të fshehë të vërtetën, por sytë – kurrë.

Romani vazhdon me episode të tjera surrealiste në të cilat, shpesh, qeniet njerëzore luftojnë ose përpiqen të kuptojnë pa sukses magjinë dhe botën e mbinatyrshme, ndërsa djalli në shoqërinë e ndihmësve të tij prish jetën e kujtdo që takon, përfshirë atë të Margheritës, gruaja e duhur për të festuar të shtunën e saj. Mjeshtri është përkundrazi një shkrimtar i margjinalizuar nga kultura zyrtare sovjetike për shkak të një romani të pakëndshëm për figurën e Ponc Pilatit, i burgosur në një spital psikiatrik dhe i harruar nga të gjithë, përveç Margheritës, zonjës së tij. Në të njëjtën kohë, romani tregon historinë e Ponc Pilatit, atë të librit të censuruar të Mjeshtrit, përmes mashtrimit të tregimit brenda tregimit.

m-2

Kuptimi midis rreshtave mbi vetëdijen e njeriut

Një roman politik dhe ezoterik, i pamëshirshëm ndaj rusëve, djalli, si një i infiltruar, përpiqet të kuptojë natyrën dhe evolucionin. Por edhe një roman i hetimeve të thella psikologjike në lidhje me integritetin e qenies njerëzore, një cilësi shumë e rrallë.

Një roman tragjik dhe komik në të njëjtën kohë në të cilin Bulgakov duket se tregon përbuzje të madhe për qenien njerëzore për shkak të paaftësisë së tij për të “shfrytëzuar” potencialin e tij të madh, duke e humbur atë për asgjë, siç sugjerojnë Maura Gancitano dhe Andrea Colamedici në temën e videos në youtube. Por në këtë përbuzje qëndron paradoksalisht një dashuri e madhe për njeriun, sepse qëllimi i Bulgakovit është gjithashtu ta shtyjë atë të zgjohet, të rizbulojë veten, të mos e shpenzojë ekzistencën e tij pa nevojë.

Djalli që ka kaq shumë hapësirë në roman nuk është një qenie e neveritshme që na largon nga drita, por është joshësi, “ajo pjesë e asaj force që përjetësisht dëshiron të keqen dhe përjetësisht bën mirë”. Djalli e largon njeriun nga rruga e drejtë sepse disa gjëra mund të kuptohen dhe të hasen vetëm duke marrë rrugën e gabuar.

Bulgakov më pas nxjerr në pah vogëlsinë e qenies njerëzore përmes figurës së djallit, Woland, i cili e tundon në mënyrë specifike për ta vënë në provë. Por djalli tundues në fakt shpreson të gjejë dikë me integritet mes qenieve njerëzore, edhe pse e di se është një mision i vështirë.

Personazhet e paprekur të romanit janë protagonistët, Mjeshtri dhe Margherita. Por nëse i pari, i mbyllur në një spital psikiatrik, është i torturuar, i çorientuar, i paaftë për të përballuar peshën e botës që nuk e kupton, Margherita është e vetmja që arrin të marrë drejtimin e një rruge evolucionare që shpëton veten, Mjeshtri, vetë Djalli dhe njerëzimi në përgjithësi, siç sugjerohet nga dy filozofët Gancitano dhe Colamedici.

Ndiqmë lexues! Kush tha se nuk ka dashuri të vërtetë, besnike, të përjetshme në botë? Le t’ia presim gjuhën e keqe atij gënjeshtar! Më ndiqni lexues dhe unë do t’ju tregoj një dashuri të tillë!

Margherita është integrale në lidhje me botën e jashtme, ajo di nga natyra dhe di të dallojë të drejtën nga e gabuara duke e drejtuar me të vërtetë jetën e saj, e aftë për të zgjedhur dhe jo për të zgjedhur, ndryshe nga shumica e qenieve njerëzore që besojnë se e bëjnë, por në fakt janë të verbër, në gjumë, të pavetëdijshëm, mekanikë.

Kjo është një pikë themelore e romanit: qeniet njerëzore nuk shohin dhe nuk njohin dëshirat autentike, qeniet njerëzore humbasin aftësitë dhe potencialet e tyre duke iu nënshtruar kaq shumë “Unë”-ve që i dominojnë pa vetëdije. Ata që mësojnë të shohin, ata që ndërgjegjësohen për këto mekanizma-kurthe, mund të mos mbajnë peshën e së vërtetës që mbetet e asgjësuar, siç ndodh me Mjeshtrin, ose të mësojnë të drejtojnë vërtetë ekzistencën e tyre, siç arrin të bëjë Margherita, që di si të marrë përsipër përgjegjësitë e saj dhe duke e bërë këtë ajo zhvillon fuqinë, duke mësuar gjithashtu të falë.

m-1

Nëpërmjet leximit të romanit, komploteve dhe kthesave të tij absurde, vetë lexuesi bëhet një novelë Margherita në formim, mëson të “shohë” në një mënyrë të re, për sa kohë që është e gatshme të braktisë gjendjen e verbërisë, e cila është e tmerrshme, por komode. Si ta bëjmë? Përmes zhvillimit të përgjegjësisë, që nënkupton, nevojën për të hyrë brenda dhe për të qenë i pamëshirshëm ndaj vetes.

Pse pamëshirshmëri në vend të vetëdashurisë shumë të lavdëruar? Sepse pa shkatërrimin e “unë-ve të rremë”, nuk ka mundësi të dashurisë së vërtetë. Dhe ky shkatërrim duhet të jetë i pamëshirshëm për t’i lënë vend diçkaje tjetër, përndryshe rrezikon të jetë një iluzion tjetër.

Çdo pushtet përfaqëson një formë dhune kundër burrave dhe do të vijë dita kur as pushteti i cezarëve dhe as ndonjë formë tjetër pushteti nuk do të ekzistojë më. Njeriu do të hyjë në sferën e së vërtetës dhe drejtësisë, ku nuk do të ketë më nevojë për pushtet”.

 

 

 

 

Burimi Eticamente

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top