FB

May 1, 2023 | 8:18

Posta / Si të sillem me një baba alkoolik?

 

Përshëndetje. Kam kohë që kërkoj një mënyrë për të përballuar marrëdhënien që kam me babain tim, i cili për fat të keq nuk më ka qëndruar kurrë afër që kur isha i vogël (prindërit e mi u divorcuan kur isha 4 vjeç), për shkak të një problemi me alkoolin, depresionin dhe probleme të ndryshme shëndetësore që nuk e di nëse i dikton koka e tij apo janë të vërteta.

a

Vitet e fundit ai është afruar më shumë me mua dhe vëllain tim (i cili ka një vit që nuk flet me të sepse u lodh nga premtimet e zakonshme që nuk i mban kurrë), por në mënyrën më të keqe të mundshme: kur është i dehur, që është praktikisht çdo ditë, fillon të dërgojë mesazhe pa u ndalur, duke u ankuar për jetën e tij, për faktin që është vetëm, se çdo gjë është e keqe për të dhe fillon të më ofendojë mua, vëllain tim, nënën time dhe bashkëshortin e saj, (që na rriti në vend të tij dhe që mund ta konsideroj baba të vërtetë).

Ne u përpoqëm në çdo mënyrë ta ndihmonim, por ai duket se ka një personalitet të ndarë: kur është i matur bëhet njeriu më i këndshëm në botë, kur është i dehur duhet të qëndrosh larg tij. Por nuk kam as kujtime të mira nga babai, nëse e mendoj në fëmijëri, thjesht mendoj se më ka dëmtuar dhe se më ka lënë aq shumë përvoja të këqija që dua t’i harroj.

Do të doja ta lija këtë person nga jeta ime, por nga ana tjetër më vjen keq dhe nuk mundem. Pra metoda është gjithmonë e njëjta: e bllokoj në telefon kur është i dehur, pas tre ditësh e zhbllokoj, na duket sikur nuk ka ndodhur asgjë dhe pastaj fillon të dërgojë përsëri mesazhe (sigurisht edhe nga ankesa), ndaj e bllokoj përsëri.

Tani ka thyer telefonin dhe më thërret nga telefoni i shtëpisë (kam bërë gabim që i jam përgjigjur një herë dhe tani e ndjen të drejtën të më telefonojë deri në 10 herë në ditë), dhe vazhdon të më lërë mesazhe në postën zanore.

Nuk di çfarë të bëj më, kjo situatë më rëndon dhe nuk mund ta bëj jetën time të qetë duke e ditur që babai im po e bën jetën e tij kështu. Unë kam hequr dorë nga ta ndihmoj, sepse sado që të përpiqem, rezultatet do të jenë gjithmonë të njëjta. E kuptoj që ka një problem dhe mendoj se është njeri i sëmurë, por nuk di si t’i them që nuk dua të kem më lidhje me të dhe të përpiqet sa të mundet, gjithmonë e gjen rrugën të futet fshehurazi në jetën time.

Çfarë mund të bëj?

 

Përgjigje: E kuptoj mirë situatën, është ende babai juaj dhe, duke ditur anët tuaja pozitive dhe burimet se si arriti ta shikoni atë në momentet e kthjelltësisë, mendoj se është shumë e vështirë t’i japësh fund marrëdhënies me të.

Një marrëdhënie, sigurisht e përbërë nga emocione dhe ndjenja të përziera, ndoshta zemërimi, inati, por edhe dashuria dhe butësia, kur tregojnë anën e saj “të mira”.

Imagjinoj gjithashtu ndjenjën e pafuqisë që ndihet kur nuk mund të bëni asgjë për ta ndihmuar: ata me probleme të këtij lloji nuk mund të dalin prej saj nëse nuk vendosin ta bëjnë këtë; ajo që thonë të tjerët për ta bindur atë për të marrë ndihmë, zakonisht rezulton të jenë përpjekje të padobishme, sepse në bazë ekziston një perceptim i madh i të qenit i pavlefshëm.

Thënë këtë, e kuptoj që inkursionet e vazhdueshme në jetën e tij janë bërë shumë të rënda për t’u përballuar dhe që pashmangshmërisht ndikojnë në jetën tuaj të përditshme dhe gjithashtu kuptoj që është e vështirë të mos ndikoheni prej tij. Me siguri janë përpjekje për t’u parë dhe për t’u njohur nga ju, edhe nëse janë negative.

Mendoj se e vetmja gjë që mund të bëni, është të shmangni leximin ose dëgjimin e atyre mesazheve dhe mos u përgjigjni. Mësoni të ndiheni të qetë përtej dhe pavarësisht këtyre inkursioneve të përditshme, duke u shkëputur prej tyre dhe duke mësuar të mos ndikoheni.

Por për të arritur tek kjo, ndoshta duhet të punoni për veten dhe për atë që ke jetuar në jetën tënde, për përvojat negative dhe pozitive, për të arritur të bësh paqe brenda vetes me babain tënd.

 

Dr. Claudia Cioffi, psikologe

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top