Në fokus

January 14, 2021 | 8:20

Mos lejoni që e kaluara t’ju pengojë të filloni marrëdhënie të reja

Pavarësisht nga marrëdhëniet e dështuara dhe zhgënjimet që mund të kemi përjetuar në të kaluarën, qeniet njerëzore zakonisht fillojnë të kërkojnë përsëri një partner të ri, sikur të ishte një pjesë fikse e jona. A është për shkak të biologjisë apo kulturës shoqërore? A e keni menduar ndonjëherë?

Gjatë historisë njerëzore, ka pasur ndryshime të shumta (nëse jo të panumërta) në mënyrën e formimit dhe bashkimit të çifteve. Kjo është një nga arsyet pse ne e dimë që dinamikat e çifteve sot nuk janë të njëjta me ato që ishin 50 apo edhe 100 vjet më parë. Sidoqoftë, ndryshimet nuk kanë qenë radikale, por gradualisht me kalimin e kohës. Disa lëvizje dhe teori kanë ndikuar shumë në njësinë e familjes.

Fillimi i një marrëdhënieje të re tani, nuk është njësoj me atë që ishte 50 vjet më parë

Pasi u shfaq 50 vjet më parë, post-modernizmi ka sjellë paqëndrueshmëri dhe pasiguri emocionale dhe ka tronditur bazat e çifteve dhe familjeve. E gjithë kjo ka ndodhur brenda mënyrës lineare të të menduarit pozitivist. Sot, ne mund të shohim efektet. Po ndryshon mënyrën e të menduarit të njerëzve. Si rezultat, njerëzit vënë në dyshim ideologjitë aktuale, rregullat shoqërore dhe familjare, besimet, mënyrën e organizimit të jetës, mënyrën e të kuptuarit të së vërtetave, objektivitetin, racionalitetin dhe realitetin.

Për atë arsye, post-modernizmi jo vetëm që çoi në një ndryshim teorik, por edhe ndryshime në terma praktikë. Nga ana tjetër, kjo kishte efekte të ndryshme në strukturën e familjes dhe çifteve. Kur mendoni për njësinë familjare ose reflektoni për çiftet, mund të bëni pyetje të tilla si: Ku po çojnë këto prirje të reja? Ku po shkojmë? Cili është ideali që kam tendencë të kem në mendje kur kërkoj të filloj marrëdhënie të reja? Cilat janë disa nga mënyrat për të gjetur një partner në një botë post-moderniste? Përgjigjet për të gjitha këto pyetje nuk janë vendosur në gur. Pse? Sepse koncepti i një çifti ideal ose tipik është në lëvizje të vazhdueshme, gjithmonë në ndryshim.

Marrëdhënie të reja, koncepte të ndryshme të çiftit ideal

Gjatë 50 viteve të fundit, koncepti i çiftit ideal ka ndryshuar ndjeshëm. Ekzistenca e divorcit ka krijuar mundësinë e dy, tre ose më shumë partnerëve gjatë jetës së dikujt dhe ka gjeneruar lloje të reja të familjeve. Sot, ekzistojnë ideale të reja për çiftet dhe familjet me karakteristika të ndryshme. Për shembull, disa çifte nuk flenë në të njëjtën dhomë, por përkundrazi secili person ka dhomën e tij brenda së njëjtës shtëpi. Disa çifte vendosin të kenë vetëm një numër të caktuar fëmijësh. Sigurisht, disa beqarë gjithashtu mund të zgjedhin të kenë fëmijë falë bioteknologjisë, të cilët nuk kanë pse të kalojnë më parë procesin e gjetjes së një partneri.

Në shoqërinë e sotme, seksi nuk është i lidhur domosdoshmërisht me ngeljen shtatzënë dhe me riprodhimin. Përkundrazi, metodat e kontracepsionit lejojnë seksin thjesht për kënaqësi. Kjo gjithashtu ka çuar në mënyrë të pashmangshme në ndryshimin e qëllimit të gjetjes së një shoku. Në ditët e sotme, është e zakonshme të shohësh njerëz që dëshirojnë të gjejnë një partner dhe të gjejnë lumturi, por jo vetëm që të kenë fëmijë dhe të krijojnë një familje, por gjithashtu të gjejnë dashuri dhe të kenë një marrëdhënie të kënaqshme seksuale. Kështu, dëshira për dashuri dhe seks është bërë më e spikatur në marrëdhënie. Siç mund të prisni, të gjithë këta faktorë kanë bërë ndryshime të konsiderueshme strukturore në mënyrën e formimit të çifteve.

Mbarimi ose rindezja e marrëdhënieve

Gjatë jetës së tyre, qeniet njerëzore jetojnë përmes përvojave të ndryshme. Për shembull, si çift, partnerët kalojnë vite së bashku dhe bëjnë shumë kujtime. Truri ruan një sasi të madhe informacioni dhe zgjedh atë që do të mbajë mend nga të gjitha përvojat tuaja. Ky material është i vendosur në kujtesën tuaj. Kjo është arsyeja pse ju gjithmonë keni tendencë të mbani mend gjërat pozitive të së kaluarës, në vend të atyre negative.

Të jetosh me një partner është një proces kompleks që kërkon durim, bujari, tolerancë, përshtatshmëri, si dhe dashuri. Sigurisht, dashuria është pjesërisht kënaqësi e fantazive. Sidoqoftë, të jetosh së bashku nënkupton punë të vështirë, të mësosh të durosh njëri-tjetrin, të përpiqesh të kombinosh dy personalitete të ndryshme për të jetuar së bashku dhe nëse bien dakord, të bëjnë seks së bashku.

Ndryshimet që mund të prekin çiftet ndër vite

Vitet kalojnë dhe shfaqen situata të ndryshme. Pjekuria, përgjegjësitë e brendshme, problemet e punës, rritja e fëmijëve… këto janë aspekte që gradualisht mund të ndajnë partnerët. Rutina dhe lodhja mund të ftohin nxehtësinë seksuale të periudhës së parë të marrëdhënies, duke ulur takimet seksuale. Përveç kësaj, energjia rinore bie me kalimin e kohës dhe shumë çështje të tjera mund të pushtojnë mendimet e çiftit në një mënyrë të tillë që, pothuajse pa e kuptuar, dëshira e tyre për bashkëshortin zvogëlohet progresivisht.

Ka shumë çifte, të cilët, megjithëse jetojnë së bashku, mezi ndajnë një lidhje më shumë, si seksualisht ashtu edhe në aktivitetet e përditshme. Ata japin dorëheqjen nga të bërit e një jete të mërzitshme dhe strehohen në daljen me nipërit e mbesat e tyre dhe çiftet e tjera. Në këtë mënyrë, ata kanë diçka nga jeta shoqërore, por kostoja është një marrëdhënie e tensionuar me njëri-tjetrin. Të tjerët zgjedhin të ndahen, por këto ndarje zakonisht janë rezultat i mos punimit aq sa duhet për të rindezur marrëdhëniet e tyre.

Pas kaq shumë vitesh, përvojash dhe kujtimesh të ndara, a keni ende dëshirë të vazhdoni të jetoni së bashku?

Çfarë mund të bëjnë çiftet që kanë qenë bashkë për shumë kohë? Është një ide e mirë që të ulen së bashku një herë në vit për të diskutuar dhe rimenduar marrëdhëniet e tyre. Për shembull, ata duhet të marrin në konsideratë çështje të tilla si “Ajo nuk është ajo që ishte më parë”, “Ai nuk është ai që ka qenë më parë ose kush mendova se ishte”, etj. Ata duhet të vlerësojnë marrëdhëniet e tyre.

Nëse çifti vendos të ndahet, ata duhet të kenë parasysh faktin se ndarja është një proces kompleks. Mund të zhvillohen ndërlikime të ndryshme të marrëdhënieve, të tilla si aleanca, koalicione, agresion, etj. Çiftet grumbullojnë dëshira të ndryshme problematike që mund të ndizen pas ndarjes, duke e bërë të vështirë arritjen e marrëveshjeve.

Pavarësisht nga problemet që lidhen me ndarjen ose divorcin, mund t’ju befasojë të dini se afërsisht 80% e atyre që janë ndarë rimartohen. Gjithashtu, 60% e këtyre martesave të reja përfshijnë një fëmijë që jeton me çiftin e ri nga një marrëdhënie e mëparshme. Këto numra tregojnë se problemet nga e kaluara, megjithëse traumatike, nuk i dekurajojnë njerëzit që të përpiqen të gjejnë një partner të ri dhe të fillojnë përsëri. Kjo gjithashtu sugjeron që, pavarësisht problemeve të mundshme, njerëzit priren të jenë në një marrëdhënie. Me fjalë të tjera, pritjet për të gjetur dashuri të re triumfojnë mbi përvojat e kaluara. Me pak fjalë, e kaluara nuk ju pengon të krijoni marrëdhënie të reja.

 

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top