FB

April 6, 2021 | 11:20

Mundësitë e përditshme që ju ndihmojnë të mësoni të pranoni emocionet

Disa emocione nuk janë të lehta për tu menaxhuar, ndërsa të tjerat nuk janë të lehta për t’u pranuar. Shembuj të kësaj mund të përfshijnë: të duash dikë që të lëndon, të urresh dikë që kujdeset për ty ose të ndjehesh i trishtuar pasi ke arritur një qëllim. Në fakt, të mësosh të pranosh emocionet është një nga qëllimet e terapisë.

Kjo shpesh mund të jetë një detyrë e vështirë. Në një studim të kryer nga Universiteti i Virxhinias dhe Universiteti i Harvardit, ekspertët zbuluan se një e treta e pjesëmarrësve të cilëve u ishte kërkuar të kalonin njëzet minuta vetëm me mendimet e tyre, u mashtruan duke marrë telefonat e tyre celularë ose duke dëgjuar muzikë.

Në fushën e psikologjisë terapia e angazhimit dhe pranimi i emocioneve konsiderohet i rëndësishëm. Shmangia e përvojës është refuzimi total për të përjetuar ndjenja, mendime ose emocione të pakëndshme. Ju përpiqeni me të gjitha mjetet e mundshme të shmangni ose të ikni nga përvojat e pakëndshme emocionale dhe duke vepruar kështu, rritni sikletin. Sa herë që mohoni ose i rezistoni diçkaje, presioni rritet dhe përfundoni duke përkeqësuar shqetësimin tuaj.

Kënaqësi totale dhe menjëherë

Nëse mendoni për jetën tuaj të përditshme, mbase do ta kuptoni që i kushtoni shumë rëndësi burimeve për të shmangur gjërat që janë shqetësuese, të mërzitshme ose irrituese. Për shembull, disa dekada më parë, nëse njerëzit do të bënin një fotografi, ata duhet të prisnin ditë që ajo të zhvillohej, në mënyrë që të mund ta shihnin. Ju është dashur të përballeni me pasigurinë nëse do të dukeshit mirë në foto apo nëse ishte fokusuar si duhet. Kjo ishte mënyra se si ishin gjërat.

Në ditët e sotme, ju mund të shihni menjëherë një foto që bëni. Asnjë pritje apo pasiguri. Nëse nuk ju pëlqen fotoja, thjesht e fshini dhe bëni një tjetër, derisa të ndiheni të lumtur për mënyrën se si doli. Ky është vetëm një shembull i shumë prej atyre që mund t’i përcaktoni në jetën tuaj, kur kërkoni kënaqësi të plotë dhe menjëherë.

Ndoshta po mendoni se ky shembull është mjaft i zakonshëm në krahasim me problemet tronditëse në të cilat jeta na hedh. Ke të drejtë. Por, para se të merreni me këto çështje më të vështira, është një ide e mirë që ju të praktikoni fleksibilitetin dhe tolerancën në situatat e përditshme që lindin dhe t’i trajtoni ato si mundësi mësimi.

Mundësi ditore për të mësuar të pranoni emocionet

Një ditë pa celularin tuaj

A mund ta pranoni sfidën? A mendoni se jeni të aftë ta bëni? Nëse përgjigjja juaj është jo, atëherë ju ndoshta keni një shkallë të caktuar varësie nga telefoni juaj celular. Qeniet njerëzore vlerësojnë shumë komoditetin dhe kanë një tolerancë të ulët për mërzinë saqë kanë nevojë për stimulim të vazhdueshëm për të shmangur rënien në këto kurthe. Për të filluar trajnimin e vetes në këtë fushë, një mënyrë e mirë për të mësuar të pranoni emocionet mund të jetë të fikni celularin tuaj për një ditë të tërë dhe atë kohë t’ia kushtoni bërjes nsë detyrave të tjera.

Mos kaloni me të kuqe

Kjo është një mundësi tjetër e përditshme për të mësuar të pranoni emocione. Ju e dini ndjenjën. Ju mërziteni aq shumë duke pritur në trotuar që semafori të bëhet jeshil saqë shikoni nëse ka ndonjë makinë që vjen dhe përpiqeni të kaloni shpejt. Nëse e shihni që nuk ka asnjë shans për të kaluar, atëherë filloni të mendoni se sa e gjatë do të jetë pritja. Atëherë ju mendoni: “Unë do të nxjerr celularin tim ndërsa jam duke pritur!” Në vend që ta bëni këtë, stërviteni veten të presë derisa drita të bëhet jeshile. Ndjeni emocionet tuaja dhe më pas, kur drita ndryshon, kaloni rrugën me qetësi.

Zgjidhni radhën më të gjatë

Një shembull tjetër që mund t’ju ndihmojë të pranoni emocionet tuaja është ta detyroni veten të zgjidhni radhën më të gjatë në supermarket ose bankë. Kjo është një mënyrë e mirë për të pranuar mërzinë ose shqetësimin. Ju mund të mendoni, “Po kalon shumë kohë për të arritur te arkëtarja”. Por kur keni mendime të tilla, përpiquni t’i thoni vetes: “Unë jam mirë këtu, mund ta shfrytëzoj këtë mundësi për t’u lidhur me veten time”.

Hani mëngjes në mëngjes

Ne gjithashtu mund të themi të bëni dush ndërsa jeni duke bërë dush ose të bëni një bisedë ndërsa jeni duke biseduar. Ajo që duam të themi është se, kur bën diçka, përpiqu ta bësh vetëm atë gjë. Nuk është e shëndetshme, në një nivel emocional ose intelektual, të bësh disa aktivitete në të njëjtën kohë. Në fakt, kryerja e shumë detyrave është mënyra perfekte për të rritur stresin.

Vononi pak përgjigjet tuaja

Mundohuni të mos u përgjigjeni menjëherë mesazheve tuaja. Prisni pak dhe përpiquni të përballeni me impulsin. Kjo është një mënyrë e mirë për të trajnuar veten kur duhet të menaxhoni impulse më intensive. Provoni të prisni për 15 deri në 20 minuta para se të përgjigjeni.

Një ditë pa televizion

Televizioni është një mënyrë tjetër për të fshehur emocionet tuaja. Një tjetër mundësi e mirë është të ndaloni të mbushni momentet tuaja boshe duke ndezur televizorin.

Vononi pijen tjetër

Në shumë raste, alkooli është një mënyrë për të lehtësuar stresin dhe mërzinë afatshkurtër dhe për t’u përpjekur të ndiheni mirë. Sidoqoftë, është e rëndësishme të dini se ky mund të jetë një kurth i vërtetë. Alkooli mund të fitojë terren dhe të bëhet armiku juaj më i keq. Bëni kujdes me të! Një opsion i dobishëm është të vononi pijen tjetër. Frenoni dëshirën për të pirë dhe përballoni emocionin ashtu si çdo emocion tjetër.

Shijoni bllokimin në trafik

Nëse e gjeni veten në një bllokim trafiku, shijojeni. Në vend që të mallkoni majtas, djathtas, pse të mos përfitoni nga momenti për të dëgjuar muzikë, për të parë qiellin, ose për të vëzhguar shoferët përreth jush? Siç mund ta shihni, të mësosh të pranosh emocione do të thotë të mos jetosh i ankoruar në kulturën e menjëhershme. Këto ditë, ju doni gjithçka në pak sekonda ose minuta dhe mendoni se nuk mund të jetonit në ndonjë mënyrë tjetër. Por ju jeni të aftë të jeni shumë më fleksibël dhe tolerant nëse vendosni në punë mendjen. Nëse njerëzit mund ta bënin atë në të kaluarën, atëherë ju mund ta bëni tani.

Mos harroni ato gra që duhej të lanin rrobat me dorë, pasi makinat larëse nuk ishin shpikur ende. Në vend që të ankoheshin, ato u përpoqën ta shijonin atë. Ata u takuan me miqtë ose fqinjët për të larë rrobat së bashku, për të biseduar dhe për të shijuar kohën e tyre së bashku.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top