FB

January 26, 2023 | 10:01

Narcisistë kudo: Si ta dallojmë nëse po abuzojmë me fjalën “narcisist”

Mosrespekti, akuzat, abuzimi verbal, psikologjik ose fizik, komunikimi i dobët, janë vetëm disa nga flamujt e kuq që tregojnë se po përjetojmë një marrëdhënie jofunksionale. Dhe duke folur për marrëdhëniet jofunksionale, është automatike të asociosh karakteristikat që i shqetësojnë ato, me narcisizmin dhe në veçanti, me partnerin narcisist.

PROFILI I NARCISIT

Nuk ekziston vetëm një lloj narcisizmi, pasi sipas një klasifikimi ka dy lloje  dhe ata i përgjigjen emrit të: narcisist i fshehtë dhe narcisist i fshehtë respektivisht.

Të dy profilet nuk mund të ishin më të ndryshme me sa duket, por thellë-thellë ato janë të bashkuara nga një nevojë bazë për manipulime që i bën ato të dyja toksike. Narcistët e fshehur janë tregimtar të mëdhenj, ata janë mjeshtra të dashurisë bombardues dhe të pushtuar me sharmin e tyre magnetik dhe karizmës së tyre. Në vend të kësaj, të fshehurit janë të ndrojtur dhe të rezervuar.

Këto dy anë të së njëjtës monedhë, brenda një marrëdhënieje, krijojnë dinamikë të paekuilibrimit, duke zbatuar modelet e dominimit dhe nënshtrimit, të cilat fatkeqësisht jo të gjithë njerëzit mund t’i njohin. Dhe ndërsa është e vërtetë se sjellja narcisiste është shkaku i shumicës së marrëdhënieve jofunksionale, duhet të pranojmë se nuk është e vetmja.

JO VETËM NARCISISTË

Shpesh është e vështirë të kuptohet nëse personi pranë nesh bie në profilin e narcisit ose jo, sepse ka nuanca tinëzare që përshkruajnë disa dallime bazë midis një narcisisti të fshehtë dhe një profili tjetër të një personi jofunksional. Midis këtyre profileve dallohen, pa asnjë dyshim: vampiri i energjisë, gjykatësi dhe viktima.

VAMPIRI I ENERGJISË

Ky term i shpikur nga mjeku amerikan Albert Bernstein jep një tablo të qartë të menjëhershme të llojit të subjektit që kemi të bëjmë. Një vampir energjie është një person që ushqehet me energjinë dhe entuziazmin e atyre që e rrethojnë, duke ardhur për të privuar personin e zgjedhur nga forca, motivimi dhe energjia. Ata që jetojnë një marrëdhënie me një partner të këtij lloji priren të ndihen emocionalisht të zbrazur, të rraskapitur, apatikë, pa forcë.

GJYKATËSI

Mosmiratimi, ngurtësia, kontrolli, gjykimi, profili gjykues është tipi toksik në të cilin bien njerëzit që kanë prirjen të shohin poshtë. Çdo gjë që një partner mendon ose thotë do të gjykohet në një mënyrë krejtësisht subjektive dhe gjithmonë negative.Asgjë nuk do të jetë kurrë në lartësinë e vendimeve dhe të zgjedhjeve të tyre. Ashpërsia me të cilën ata bëjnë gjykimet e tyre të gabuara vetëm sa zbulon pasigurinë e tyre bazë dhe zilinë që fshehin pas një sjelljeje të tillë të ngurtë.

VIKTIMA

Lloji jofunksional i quajtur viktimë mund të ngatërrohej lehtë me atë të të fshehtës narcisiste. Ndërsa fshehja narcisiste fillimisht e tregon veten si një person i turpshëm dhe introvert dhe pastaj e zbulon veten për atë që është, pra, një subjekt me një ego të madhe që kritikon vazhdimisht të tjerët dhe ka një nevojë viscerale për t’u konsideruar i veçantë, viktima nuk e ka. Ata që hyjnë në këtë kategori në fakt kanë një nevojë të vazhdueshme për vëmendje dhe përzemërsi, nevoja që ngjallin interesin e sinqertë të njerëzve empatikë, por që brenda një kohe të shkurtër i shkatërrojnë.

 

 

 

 

Burimi / TheWom.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top