Këshilla & Arsye

October 15, 2020 | 8:04

Ndërkohë që kriza e COVID-19 vazhdon, duhen ndryshuar strategjitë e përballimit dhe qëndrueshmërisë

Ndërsa SHBA shënojnë gjashtë muaj që nga fillimi i koronavirus, sfidat e përballimit të jetës gjatë një pandemie vazhdojnë të evoluojnë. Kohët e fundit, rihapja e disa pjesëve të shoqërisë në kushte të pazgjidhura dhe kërcënime të vazhdueshme po krijojnë kërkesa të jashtëzakonshme për individët dhe komunitetet.

Duke parë sesi njerëzit kanë reaguar ndaj traumave masive në të kaluarën – mendoni për sulmet terroriste të 11 shtatorit ose pasojat e uraganit Katrina – studiuesit e psikologjisë mund të mësojnë se cilat strategji të përballimit kanë qenë efektive. Për shembull, njerëzit ishin në gjendje të rrisnin vetëvlerësimin e tyre dhe të kufizonin mendimin negativ në prag të 11 shtatorit nëse merreshin me aktivitete që u përshtateshin vlerave, qëllimeve dhe përgjegjësive të tyre personale. Ata gjenin kuptim në atë që bënin, duke i interpretuar veprimet e tyre në një mënyrë pozitive.

Pra, ndërsa traumat e këtyre lloj ngjarjesh mund të çojnë në ankth dhe depresion, ato gjithashtu mund të hapin rrugën e rezistencës dhe rimëkëmbjes. Ndërsa situata pandemike e koronavirusit dhe streset ndryshojnë, kështu ndryshojnë dhe rekomandimet për strategjitë e përballimit që mund të jenë më të dobishme.

Sfidat e shëndetit mendor ndryshojnë me kalimin e kohës

Të dhënat e kësaj pandemie e bëjnë sfiduese vlerësimin e rrezikut. Në qoftë se nuk keni humbur një të njohur, mik apo, më tragjikisht, një anëtar të familjes, numri përshkallëzues i njerëzve të goditur nga COVID-19 mund të ndihet thjesht si statistikë e shkëputur nga realiteti i momentit.

Perceptimet e individëve për rrezikun janë zënë në grackën e politikës dhe informacionit nga burimet konkurruese. Është e vështirë të vendosesh në një rrëfim të përbashkët shoqëror në lidhje me atë që është fakt, trillim, reagim i tepërt ose nënveprim. Ndryshe nga një katastrofë natyrore si një uragan, tornado, tërmet ose një sulm terrorist, pandemia zvarritet dhe nuk ka një pikë të prerë të qartë. Fundi i krizës së COVID-19 duket i largët, pasi trajtimet ose vaksinat e premtuara nuk do të jenë në dispozicion, të paktën për disa muaj.

Hapja, së bashku me një pandemi pa datë skadence, krijon ambivalencë dhe pasiguri. Premtimi për një kthim në normalitet shoqërohet me shqetësime të vazhdueshme për shëndetin dhe sigurinë.

Këto aspekte të krizës së COVID-19 kërkojnë përdorimin fleksibël të strategjive të përballimit për t’iu përshtatur rrethanave që ndryshojnë. Teknikat e informuara që ishin të vlefshme në ditët e para të pandemisë, kur njerëzit shqetësoheshin kryesisht për të qëndruar të shëndetshëm gjatë izolimit, janë ende të rëndësishme – të tilla si përfshirja në aktivitete të drejtuara nga vlera, pranimi i përvojave negative pa u ndjerë fajtor, ecja përpara në jetë dhe marshimi i mbështetjes sociale. Por ato nuk janë domosdoshmërisht të mjaftueshme për t’u ballafaquar me rrethanat e rrjedhshme dhe sfidat e krijuara nga rihapja e shoqërisë.

Mënyrat për të kultivuar qëndrueshmëri në veten tuaj

Tri strategji – rivlerësimi njohës, fokusimi tek problemi dhe kultivimi i dhembshurisë dhe mirësisë – duken veçanërisht të përshtatshme për realitetet zhvendosëse të pandemisë.

Vlerësimi njohës përfshin riformulimin e mënyrës së interpretimit të një ngjarjeje ose situate emocionale ose stresuese për të rregulluar ose neutralizuar ndikimin e dëmshëm. Ju mund të mendoni për të punuar nga shtëpia, për shembull, si një mundësi për të kaluar më shumë kohë me familjen, të merreni me hobi ose të kapeni pas projekteve.

Kjo strategji zbut llojin e të menduarit gjithçka ose asgjë – të tilla si “bota është e pasigurt”, “nuk mund të bëj asgjë për të ndihmuar” dhe “udhëheqësit tanë nuk dinë asgjë” – që mund t’i çojë njerëzit në një rrugë ankthi, shqetësimi dhe mosbesimi ndaj të tjerëve. Në vend të kësaj, rivlerësimi ju ndihmon të lëvizni drejt perspektivave të shëndetshme për situatat stresuese, zbeh emocionet negative dhe rrit emocionet pozitive dhe gatishmërinë për të marrë pjesë plotësisht në jetë.

Fokusimi tek problemi mund të jetë një strategji tjetër e dobishme. Kornizon një situatë stresuese si një problem për t’u zgjidhur dhe nxit planifikimin dhe kërkimin e zgjidhjeve praktike. Për shembull, njerëzit që ndjehen të shqetësuar ose të dëshpëruar pasi kanë dëgjuar lajme mund të planifikojnë të monitorojnë dhe kontrollojnë kohën (si p.sh. jo para gjumit), natyrën dhe sasinë e lajmeve që ata lexojnë.  Zgjidhja efektive e problemeve rrit emocionet pozitive, vetëbesimin dhe motivimin. Gjithashtu, zvogëlon ndikimin psikologjik të faktorëve stresues.

Ndërsa shoqëria hapet, ju duhet të peshoni mendimet pro dhe kundër blerjeve, të ngrënit në restorante ose të kërkoni trajtim mjekësor. Fokusimi tek problemi mund t’ju ndihmojë të merrni vendime nëse një aktivitet është i sigurt dhe në përputhje me vlerat tuaja personale dhe nevojat e të tjerëve.

Së fundmi, një praktikë e quajtur meditim mund t’ju ndihmojë të kaloni kohërat e vështira. Ai përfshin përsiatjen dhe gjenerimin e ndjenjave pozitive dhe tolerancës ndaj vetes dhe të tjerëve. Kombinimi i meditimit të mirësisë me ndjeshmërinë për ata me pikëpamje të ndryshme politike, për shembull, mund të ndihmojë në shërimin e lidhjeve të dobëta të miqësisë kur mbështetja sociale është më e nevojshme. Ndalimi çdo ditë për të përqafuar dashurinë dhe mirësinë i kundërvihet fajit, ndjenjave të tjetërsimit dhe izolimit shoqëror.

Qeniet njerëzore janë jashtëzakonisht elastike dhe kanë mbizotëruar mbi traumat masive dhe tragjeditë e mëparshme – pandemia COVID-19 nuk bënë përjashtim. Njerëzit kanë provuar përsëri dhe përsëri se është e mundur të farkëtoni dhe madje të lulëzoni gjatë periudhave të trazirave dhe tranzicionit. Këto strategji të përballimit mund të ndihmojnë që të dilni nga pandemia me një këndvështrim të mirë psikologjik.

 

 

Burimi / https://www.all-about-psychology.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top