FB

May 6, 2022 | 10:15

Ndjenjat tuaja aktuale ndikohen nga e kaluara juaj dhe mënyra se si imagjinoni të ardhmen

Njerëzit që ndihen mirë për marrëdhënien e tyre romantike tregojnë një paragjykim më të fortë pozitiv ndaj të ardhmes së marrëdhënies dhe një paragjykim negativ më të dobët ndaj marrëdhënies në të kaluarën. Këto gjetje, sugjerojnë që ndjenjat aktuale të një personi për marrëdhënien e tyre projektohen në mënyrën se si e perceptojnë atë marrëdhënie në të kaluarën dhe të ardhmen.

upset-couple-after-an-argument-750x375

Njerëzit priren të jenë të njëanshëm për ta parë veten në një dritë pozitive. Ky paragjykim shtrihet drejt marrëdhënieve intime të një personi – njerëzit priren t’i perceptojnë partnerët dhe marrëdhëniet e tyre si më të favorshme sesa janë në të vërtetë. Kjo i jep vetes një fenomen të quajtur përmirësim iluziv, ku një person e sheh marrëdhënien e tyre si më keq në të kaluarën sesa ishte në të vërtetë për të krijuar iluzionin se marrëdhënia është përmirësuar. Njerëzit shpesh e kanë gabim se si ndiheshin në të kaluarën ose si do të ndiheshin në të ardhmen. Identifikimi i këtyre gabimeve në njohje është veçanërisht i rëndësishëm kur bëhet fjalë për gjykimin e marrëdhënieve. Njerëzit përpiqen të kuptojnë se si është marrëdhënia e tyre gjatë gjithë kohës dhe të dinë nëse këto histori personale janë ndërtuar mbi informacione të sakta ose të njëanshme është e rëndësishme.

“Kur përpiqeni të kuptoni dhe vlerësoni marrëdhënien tuaj, ka të ngjarë ta shihni atë përmes lenteve të ndjenjave tuaja aktuale”, tha Peetz për PsyPost. “Pra, nëse aktualisht jeni pak i mërzitur me partnerin tuaj, mund të mos i jepni marrëdhënies të gjithë meritën që meritonte dhe të kujtoni se ishte më keq se sa ishte në atë kohë. E njëjta gjë vlen edhe për parashikimin e së ardhmes: ndjenjat aktuale do të shtrembërojnë mënyrën se si mendoni se do të ndiheni në një moment të ardhshëm kohor. Jini të vetëdijshëm se kujtimet dhe parashikimet tuaja mund të jenë të njëanshme dhe mos merrni vendime të rëndësishme për të ardhmen e marrëdhënies tuaj kur jeni në kontrollin e një emocioni të fortë!”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psypost.org

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top