Marrëdhënie

January 8, 2018 | 9:42

Në dashuri, mos u përpiqni të jeni të përsosur, por autentik

Secili prej nesh ka një koncept shumë personal për dashurinë. Natyrisht, kjo varet nga përvoja e gjithësecilit… Por çfarë do të thotë të duash? Dashuria nuk është diçka që mësohet, por megjithatë të mësuarit është e nevojshme!

1

Filmat romantikë dhe tregimet e fëmijërisë tregojnë, në një mënyrë apo tjetër, një imazh të idealizuar të dashurisë, një imazh që është krijuar në pavetëdijen tonë dhe përcakton zgjedhjet tona.

Hulumtimet psikologjike të shekullit të fundit e kanë konfirmuar këtë përqëndrim absolut të dashurisë në fatin njerëzor. Në të vërtetë, ne e dimë se të gjitha plagët që mbartim brenda nesh që nga fëmijëria, në fund të fundit janë gjithmonë plagë të shkaktuara nga nevoja  për dashuri. Pa e kuptuar atë, vendosim veten në kërkim të personit “të përsosur” dhe në problemin më të vogël vërejmë marrëdhënien, duke menduar se kemi bërë zgjedhjen e gabuar.

Natyrisht, nuk ka asgjë të keqe për të kërkuar një person që ndan interesat dhe vlerat tuaja, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të kërkoni përsosmërinë (edhe pse nuk ekziston).

 

Për të shijuar një dashuri të plotë nuk është e nevojshme që të jeni të përkryer, por autentikë

A e dini se çfarë do të thotë? Çfarë pune e brendshme e vështirë dhe komplekse duhet të bëhet! Për të ekzistuar dhe mbijetuar, dashuria ka nevojë për një vend për t’u ndjerë i sigurt dhe për këtë arsye, nëse nuk e doni  veten, nuk do të jeni në gjendje të doni. Nuk dua të them se ju nuk keni aftësi për të dashur; ndoshta ju i keni ato, por ata nuk do të jenë të mjaftueshme për t’u ndjerë të kënaqur në një marrëdhënie.

Dashuria nuk mund të mësohet … dashuria nuk ka rregulla të sakta, dashuria nuk është teori, por veprime konkrete që ndryshojnë jetën tonë. Veprimi i parë konsiston në pranimin e vetes.

 

Vlera e origjinalitetit në çift

Të jesh një person autentik thjesht do të thotë të jesh ai që je, pa maskë. Një person autentik është një person koherent, që vepron sipas ideve dhe emocioneve të tij. E di që nuk është gjithmonë e lehtë të jesh autentik! Ndonjëherë për t’u përshtatur ne duhet të luajmë role sociale që përfshijnë veshjen e maskave.

Por  një marrdhënie e tillë me partnerin është stresuese dhe, në fund, nuk do të të bëjë të lumtur, por vetëm do të krijojë pakënaqësi të thellë.Kjo është një ndjenjë shumë e pakëndshme që, herët a vonë, do të dëmtojë marrëdhënien.

 

Mungesa e autenticitetit është gjithashtu mosbesimi

Në njëfarë kuptimi, të mos jesh autentik me partnerin do të thotë të mos besosh plotësisht tek njëri-tjetri, të kesh paragjykime për të dhe të besosh se ai do t’ju gjykojë negativisht.

Por në këtë mënyrë nuk do t’ia japim tjetrit mundësinë për të vendosur, për të njohur njëri -tjetrin, me meritat dhe defektet tona.

 

Gjithmonë kujto …

Nuk ka alternativa! Ne nuk mund t’i japim dashuri dikujt nëse nuk e kemi atë brenda nesh. Dhe, edhe nëse askush nuk na ka mësuar se si ta bëjmë, duhet të mësojmë.

 

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com