FB

February 18, 2021 | 8:25

Nëntë mënyra për të qenë një mami më e mirë

Ndonjëherë pyesni veten nëse po prindëroni siç duhet? Ka një milion mënyra për të qenë një nënë e mirë, por nuk keni kohë për një milion gjëra. Më poshtë jepen disa mënyra se si të jeni një mami më e mirë përmes nëntë hapave të thjeshtë.

Unë thjesht dua të jem një mami e mirë.

A është shumë kjo që po kërkoj?

E dini, para se të kisha fëmijë i kisha këto ëndrra për një amësi të përsosur. Do t’i drejtoja butësisht të vegjlit e mi nëpër jetë dhe do t’i mësoja mënyrat se si të silleshin me botën. Unë kurrë nuk do të bërtas ose të zhgënjehem me momentet e mia të ëmbla të gëzimit.

Problemi me të qenit një mami më e mirë

Nëse do të kërkoja diçka, jam e sigurt që 99.9% e mamave do të thoshin “Unë dua të jem një mami më e mirë”. Por problemi i parë është që ne në fakt mendojmë se thjesht mund të dëshirojmë që të jemi më të mirë. Ajo që na duhet është pak më pak vetë-ndihmë dhe shumë më tepër Jezusi. E shihni, vetëm Ai mund t’ju fuqizojë që të jeni një mami më e mirë nga brenda dhe nga jashtë. Vetëm Ai mund të sjellë mëshirë çdo mëngjes në mënyrë që ju ta nisni ditën të freskët. Vetëm Ai mund t’ju japë guxim.

Çfarë do të thotë “më mirë”? Më pak i zemëruar? Më të pranishëm? Më pak i rreptë? Më e rreptë?

“Më mirë” është një fjalë jashtëzakonisht e paqartë. Si duket në të vërtetë një “mami më e mirë”?

Unë kam menduar për këtë. Për të qenë një nënë e mirë. Për të qenë më të mirë në këtë thirrje të mëmësisë.  Ka kaq shumë elementë që hyjnë në amësi, aq shumë pllaka janë xhongluar të gjitha përnjëherë. Por të gjithë kemi këtë dëshirë që të jemi, mirë… më mirë! Jam e bindur që kjo dëshirë e brendshme për të qenë më e mirë nuk vjen rastësisht. Unë mendoj se vendoset nga Shpirti i Shenjtë si një thirrje për shpirtin tuaj. Ai e di që ndonjëherë ndiheni të humbur. Kjo është arsyeja pse ai po ju thërret në një ministri të amësisë që do t’ju plotësojë dhe frymëzojë. Ai e di që ndonjëherë ndiheni të pafuqishëm. Kjo është arsyeja pse ai po ju bën një shenjë për të luftuar rrymën dhe për të kaluar pushtetin e Tij tek vetja.

Kështu që ndërsa mendojmë për këtë ide më të mirë, unë nuk mund të mendoj për një vend më të mirë për të filluar se Fruti i Shpirtit.

Nëntë hapa se si të jesh një mami më e mirë

 1. Shprehni dashurinë

Bëhu një nënë më e mirë duke treguar dashuri. Kërkojini Zotit t’ju ndihmojë kur luteni: “Më ndihmoni të jem e durueshme, më ndihmoni të jem e mirë. Më ndihmo të mos kem zili dhe të mburrem, dhe më ndihmo të qëndroj e përulur… ”Ndërsa i flisni këto fjalë të jetës mbi veten tuaj, do të mbusheni me fuqinë e dashurisë së vërtetë ndaj fëmijëve tuaj.

 1. Kultivoni gëzim

Gëzimi përhapet nga brenda, jashtë. Përfshirja në gëzimin e gjërave të vogla është një nga zakonet më të fuqishme të një nëne të mirë. Kur e gjeni veten në një humor të turbullt, ju keni fuqinë për të zgjedhur. Zgjidhni gëzimin! Jepuni fëmijëve tuaj dhuratën e një nëne të lumtur, plot dritë dhe gëzim. Është një nga mënyrat më të dukshme për të qenë një mami më e mirë!

 1. Sillni paqen

Ndërsa shkruaj në eBook tim, Everyday Calm, “Kaosi fillon ose ndalet me ju.” Nëse po kërkoni të jeni një mami më e mirë, angazhohuni që të jeni paqebërëse. Sillni paqen në:

 • rutinat dhe oraret tuaja
 • mënyrën se si disiplinoni
 • komunikimin juaj me bashkëshortin tuaj
 • kalendarin tuaj

Paqebërësit nuk janë kërkues dhe as nuk keni pse t’i lini fëmijët tuaj të ecin mbi ju. Në vend të kësaj, sjellja e paqes do të thotë të udhëheqësh me shembull, të vendosësh bazat për të pushuar dhe të mos lejosh kaosin të jetë zotëria juaj. Paqebërësit thonë, “Cila është pjesa ime në këtë trazirë ose kaos dhe si mund të marr përgjegjësinë për këtë?”

 1. Tregoni durim

Kur shumica e nënave mendojnë të jenë një nënë më e mirë, ato zakonisht zhvlerësohen me durimin. Më pëlqen se si disa përkthime thonë “durim i gjatë”. Kur fëmijët tuaj janë në nerva, mos harroni, ata janë thjesht fëmijë. Kur gjithçka po shkon keq dhe ju thjesht doni të rrotulloheni nën mbulesa deri në kohën e gjumit, dijeni që mund të jeni të durueshëm përmes hirit të Jezusit. Ju jeni duart dhe këmbët e Tij!

 1. Shfaq mirësinë

Pse është kaq joshëse të jesh nënë egoiste? “Vetëm më jep dhjetë minuta të tjera gjumë. Pse nuk mund të shkosh të luash që të mund të bëj gjëra? E gjitha çfarë dua është pesë sekonda paqe dhe qetësi!”

Është tepër e lehtë të përqendrohemi në atë që duam. Por mendo për atë që bëri Jezusi. Ai ndaloi atë që po bënte për të shëruar të sëmurët dhe për të ringjallur të vdekurit. Nuk është sikur ai nuk kishte ndonjë gjë më të mirë për të bërë. Por zemra e tij ishte kthyer drejt shfaqjes së dhembshurisë për dikë tjetër. Një nga mënyrat më të thjeshta për të qenë një mami më e mirë është të sjellim mirësi ndaj fëmijëve tanë. Këtu janë disa mënyra të thjeshta për të qenë të sjellshëm me fëmijët tuaj

 • Pyesni se çfarë kanë në mendje.
 • Lëreni mënjanë telefonin dhe luani në dysheme.
 • Humbni në imagjinatë me ta.
 • Ftojini ata të kalojnë kohë me ju.
 • Mirësia flet mesazhin, “Unë mendoj se ia vlen”.

Fëmijët e vlerësojnë mirësinë në minuta, jo në dollarë. Ne mund të imitojmë Jezusin dhe të lëmë mënjanë listat tona të detyrave për hir të dhembshurisë.

 1. Inkurajoni mirësinë

Gjithnjë e më shumë kultura jonë po bërtet për të fituar luftën e zemrave dhe mendjeve të fëmijëve tanë. Por ju jeni një mami e mirë dhe e përkushtuar që të jeni edhe më e mirë. Kështu që luftoni për pafajësinë e fëmijës suaj. Luftoni për pafajësinë tuaj. Mos kini kurrë frikë t’i thoni jo imoralitetit dhe t’i thoni po virtytit. Jetoni jetën tuaj në mënyrë që fëmijët tuaj të shohin qartë grumbujt e bekimeve që vijnë nga kapja tek mirësia e Zotit!

 1. Jetoni me besnikëri

Ka shumë mesazhe të rëndësishme që unë dua që fëmijët e mi t’i mbajnë mend, por një nga më të rëndësishmit është ky: Unë jam gjithmonë në krahun e tyre. Një nënë e mirë u bën të ditur fëmijëve të saj si me fjalë ashtu edhe me veprime se gjithmonë do të jetë besnike për t’i dashur dhe mbështetur ata.

Unë nuk jam vetëm një “grua pohuese” dhe patjetër që do të bëj disa trajnime dhe korrigjime gjatë rrugës. Por në fund të ditës, të jesh nënë më e mirë do të thotë të sigurohesh që fëmijët të dinë se dashuria juaj nuk do të varet kurrë nga veprimet e tyre. Ju jeni në këtë rrugë së bashku për një kohë të gjatë dhe kurrë nuk do të hiqni dorë prej tyre.

 1. Jepni butësi

Një nga vargjet tona të preferuara familjare është: “Një përgjigje e butë shmang zemërimin, por fjalët e ashpra i ndezin zemërimet”. Unë e kam përdorur për të gjykuar shumë grindje të vëllezërve, por më shpesh e përsëris me vete. Ndërsa angazhoheni për të qenë një mami më e mirë, përqafoni fjalët e buta.

Tani, që të jemi në të njëjtën faqe, e butë nuk do të thotë lehtësues. Në fakt, ju mund t’i flisni me shumë vërtetësi fëmijës suaj. Në mes të një lufte për pushtet ose zemërimi mund të tërhiqni vëmendjen e tyre me një “Hej!” të shpejtë dhe të jesh i butë në shpirt. Ashtu siç mund të zgjidhni gëzimin, ju mund të zgjidhni edhe një fjalim të butë dhe me respekt.

 1. Trego vetëkontroll

Së fundmi, të jesh një mami më e mirë duket si shumë vetëkontroll.

 • Vetëkontrolli duket sikur më mban gjuhën, në vend që të lejojë një koment thumbues të fluturojë për të shpuar gjurmën e tij.
 • Vetëkontrolli duket sikur do t’u shërbej të tjerëve edhe kur unë thjesht dua të jem egoist.
 • Vetëkontrolli është i vështirë.

Fatmirësisht nuk varet gjithçka nga unë!

 

 

Burimi / https://julesandco.net/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top