FB

January 27, 2022 | 8:45

Nevojiten mijëra persona për të provuar një trajtim të ri antiviral kundër Covid-19

Personat e moshës mbi 50 vjeç dhe të rriturit më të rinj me probleme themelore shëndetësore po nxiten të marrin pjesë në një studim të një trajtimi që shpëton jetë nga Covid-19. Studimi është i hapur për ata që rezultojnë pozitivë me Covid dhe patën simptoma në pesë ditët e mëparshme.

Vullnetarëve do t’u jepen pilula për t’i marrë në shtëpi. Studimi do të ndihmojë në vendosjen se si do të përdoren barnat antivirale, tha Prof. Sir. Jonathan Van-Tam, zëvendës shefi i mjekësisë për Anglinë. Sekretari i Shëndetësisë Sajid Javid u kërkoi të gjithëve që kanë të drejtë të marrin pjesë të na ndihmojnë të mësojmë më shumë rreth ilaçeve që mund të shpëtojnë mijëra jetë. Antiviralët ishin pjesë e qasjes sonë ndërsa mësojmë të jetojmë me Covid, duke parandaluar që më të rrezikuarit të shtrohen në spital, tha ai.

Pilula që përdoret në provën Panoramic quhet Molnupiravir dhe është prodhuar nga Merck, Sharp dhe Dohme (MSD). Ajo u licencua nga rregullatorët e Mbretërisë së Bashkuar në nëntor pasi provat treguan rezultate premtuese në uljen e rrezikut të sëmundjeve të rënda ose vdekjes. Studimi do t’u japë mjekëve një ide mbi përfitimet e mundshme për pacientët e vaksinuar dhe do të ndihmojë NHS të planifikojë se si mund të përdoret ilaçi.

I lançuar në dhjetor, ai tashmë ka 4,500 njerëz të regjistruar, por ka nevojë për 6,000 të tjerë sa më shpejt të jetë e mundur.  Studimi është i hapur për ata të moshës 50 vjeç e lart ose 18-49 vjeç me një problem shëndetësor që i bën ata më të prekshëm ndaj COVID-19.

Njerëzit me problemet e mëposhtme shëndetësore inkurajohen gjithashtu të regjistrohen:

  • sëmundje kronike të frymëmarrjes (përfshirë sëmundjen pulmonare obstruktive kronike (COPD), fibrozën cistike dhe astmën që kërkojnë të paktën përdorimin ditor të ilaçeve parandaluese dhe/ose lehtësuese)
  • sëmundje kronike të zemrës ose vaskulare
  • sëmundje kronike të mëlçisë
  • sëmundje kronike neurologjike (përfshirë çmenduri, goditje në tru, epilepsi)
  • paaftësi e rëndë dhe e thellë në të mësuar
  • sindromi Down
  • diabeti i tipit 1 ose tipi 2
  • obeziteti morbid (indeksi i masës trupore (BMI) mbi 35)
  • sëmundje e rëndë mendore

Fiona Loud, nga Kidney Care UK, tha se trajtimet antivirale do të ishin një mjet jetik për t’u dhënë më shumë mbrojtje njerëzve që janë më të rrezikuar nga Covid-19, përfshirë ata me sëmundje të veshkave. Pippa Erskine, një marrëse e dyfishtë e transplantit të mushkërive me fibrozë cistike, u trajtua me antivirale pasi rezultoi pozitive për Covid në fillim të janarit. Njohja e ilaçeve do të ndihmonte në lehtësimin e simptomave dhe parandalimin e komplikimeve”, tha ajo.

“Me lehtësimin e kufizimeve është e rëndësishme që ata që janë më të rrezikuar nga Covid-19 të kenë shansin më të mirë të mundshëm për të qëndruar të mbrojtur nga virusi dhe më e rëndësishmja, të qëndrojnë jashtë spitalit”, shtoi Erskine.

 

 

Burimi / https://www.bbc.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top