Editorial

November 25, 2021 | 8:10

Nga Alberto Pellai: Për vajzat e mia, me rastin e ditës kundër dhunës ndaj grave

 

 

Bijat e mia të dashura, festojmë ditën kundër dhunës ndaj grave. Unë jam babai juaj dhe e ndjej për detyrë por edhe bukurinë, që mos t’ju lë pa thënë fjalët e mia. Fjalët e njeriut të parë që hyri në jetën tuaj. Që ju flet në emër të të gjithë njerëzve. Dhe që në vitet në vijim ai do të tërhiqet, sepse burra të tjerë do t’ju mbajnë dorën dhe do të ecin pranë jush.

alberto-pellai

* Alberto Pellai, baba i 4 fëmijëve, psikoterapist, mjek, studiues dhe shkrimtar italian

 

Si burrë, më duket e tmerrshme që dikush mund të përdorë forcën fizike për të menaxhuar një lidhje apo konflikt. Unë kurrë nuk i kam ngritur duart ndaj askujt.

Nuk e kuptoj si mund të bëhet kjo me gruan që ke zgjedhur të duash. E di që dashuria mund të mos zgjasë përgjithmonë, se lidhjet dobësohen dhe ndonjëherë prishen. Ajo ndjenjë e braktisur apo e refuzuar të bën të ndihesh keq, shumë keq. Por askush nuk i përket askujt dhe dashuria nuk është posedim. Dashuria është përkatësi dhe nëse ndalon së ndjeri se i përket tjetrit, largimi do të jetë pasoja e drejtpërdrejtë. Shpresoj që mënyra ime e të parit, të të folurit, të jetesës pranë nënës suaj, do të mbetet për ju një dëshmi e mirë e respektit dhe përgjegjësisë, ndjeshmërisë dhe reciprocitetit në një marrëdhënie dashurie.

Shpresoj gjithashtu që shikimet me të cilat ju kam parë, fjalët që kam zgjedhur për ju në historinë time si baba, të jenë një model që t’ju ndihmojnë të kuptoni se cilat janë shikimet dhe fjalët me të cilat ndihesh i dashuruar dhe i ushqyer, brenda një lidhjeje që na mbështet dhe na bën të ndihemi të dashur dhe të mbrojtur. Duke u rritur, nuk do të keni nevojë për një mashkull që t’ju mbrojë, sepse do të dini ta bëni vetë. Por ndjenja e sigurt në një lidhje do të jetë diçka që do të kërkoni. Gjithë kohës. Dhe, të ndjeheni të sigurt në një marrëdhënie do të thotë, të dini se si të respektoni dhe kuptoni njëri-tjetrin, në të njëjtën mënyrë që do të jeni në gjendje të respektoni dhe kuptoni se kë do të keni në krah.

1

Të duash do të thotë të jesh në gjendje të përjetosh fuqinë e JO-së dhe PO-së së dikujt. Të dyja janë fuqi shumë të rëndësishme. Thuaj JO sa herë që dikush dëshiron që të bëhesh ai që nuk je dhe mbi të gjitha mendon se ka të drejtë të vendosë për ty, duke të hequr autonominë dhe dinjitetin.

Por di të thuash PO sa herë që Dashuria, ajo me D të madhe, do të të kërkojë të bësh zgjedhje komplekse, ku ndonjëherë të mbrosh “NE” që bëhet kur dashuron, e bën të pamundur të vendosësh UNË në qendër të gjithçkaje. Dashuria është ndërtimi i një ekuilibri vërtet kompleks, në të cilin askush nuk fiton dhe askush nuk humbet, në të cilin, së bashku me një person tjetër, njeriu bëhet i ri për veten. Dhe kjo të qenit “i ri” duhet të lejojë që të dy personat që përbëjnë një çift të zbulojnë se janë më të mirë, falë tjetrit që jeton pranë nesh. Kur një marrëdhënie bëhet toksike dhe e dhunshme, njeriu ndihet i vetmuar dhe i humbur, plot dhimbje në trup dhe në shpirt. Zhvendoseni në jetën tuaj, sikur nuk ka më një vend ku të ndiheni të sigurt. Vitet e fundit kam konstatuar se dhuna me bazë gjinore shpesh bazohet në mesazhe që i ftojnë gratë të “mbrohen” nga agresori i mundshëm që jeton tek burri pranë tyre.

Por mendoj se vërtet parandalimi duhet të përfshijë edhe mesazhe të ndryshme. Për shembull, duke u mësuar burrave bukurinë e dashurisë, ndërgjegjësimin e emocioneve të tyre, mundësinë për të mos u ndjerë të brishtë kur përjetojnë trishtim ose frikë.

Një burrë nuk i mëson kurrë këto aftësi në komunitetin e burrave të tjerë. Shpesh i mëson në marrëdhëniet me personin që do. Ai i mëson ato duke mbajtur në krahë fëmijën e tij kur bëhet baba. Ndjenja se kuptimi i gjithçkaje qëndron në përkatësinë dhe jo në zotërimin e vetvetes. Ky është mesazhi im – mashkull, burrë dhe baba – për ju, në përgatitje për ditën kur shpresoj se çdo dhunë gjinore mund të ndalohet, parandalohet dhe fshihet.

Është mirë të jesh babai juaj. Dhe, edhe nëse “paternalizmi” është një nga termat më të njohur “në indeks sot”, nuk do të fshija asnjë fjalë të vetme nga ajo që shkrova këtu, nëse do të përkufizohej si paternaliste.

Sepse të qenit baba më mësoi të qenit “mashkull” më shumë se çdo përvojë tjetër që kam jetuar deri më sot. Babai juaj.

 

 

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi Blogu i autorit

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top