Këshilla & Arsye

May 11, 2018 | 8:18

Nga Anila Kalleshi: Zinku esencial për fertilitetin, ADN dhe plot të mira për shëndetin

 

Një pjesë e madhe e popullsisë vuan nga rreziku që sjell mungesa e hekurit në organizëm. Gjysma e popullsisë konsumon më pak se gjysmën e sasisë së rekomanduar (RDA), ndërsa akoma më pak njerëz marrin mjaftueshëm hekur nga dieta e tyre.

zinc-1

Simptomat e mungesës janë shenjat e bardha mbi thonj, mungesa e urisë ose mungesa e kontrollit të urisë, infertiliteti, mungesa e rezistencës ndaj infeksioneve, dobësia përfshirë rritjen e flokëve, lëkurën, aknet, dermatitin, plus probleme mendore dhe emocionale.

Mungesa e zinkut luan një rol në pothuajse çdo sëmundje madhore, duke përfshirë diabetin dhe kancerin.

Zinku është i nevojshëm për të prodhuar insulinën, për të rritur e përforcuar sistemin imunitar dhe për të prodhuar enzimat anti-oksidante SOD (sud peroxide dismutase).

Është kërkuar gjithashtu për të prodhuar prostaglandinën nga yndyrnat esenciale. Këto substanca të ngjashme me hormonet ndihmojnë në kontrollin e tyre dhe të inflamacionit si dhe trashësinë e gjakut.

Roli kryesor i zinkut është mbrojtja dhe riparimi i ADN-së , dhe për këtë arsye është gjetur në nivele të larta tek kafshët, peshku dhe tek bimët. Kafshët kanë nivele më të larta të AND-së.

zinc

Dieta vegjetariane është e ulët në zink. Midhjet njihen si përforcues. Ato gjithashtu janë burim i lartë në zink, duke siguruar 15mg për midhje.

Si për meshkujt dhe për femrat, zinku është esencial për fertilitetin.

Shkëputur nga libri “Jeto shëndetshëm”

 

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com