Mirëqenie

September 14, 2020 | 8:12

Nivelet e vitaminës D në gjak mund të parashikojnë problemet shëndetësore në të ardhmen dhe shkaqet e mundshme të vdekjes

Nivelet e vitaminës D në gjak mund të ndihmojnë në parashikimin e rreziqeve të ardhshme shëndetësore dhe madje edhe shkaqet e mundshme të vdekjes. Kjo u zbulua nga një studim i prezantuar në e-ECE 2020, kongresi i Shoqërisë Evropiane të Endokrinologjisë.

Në muajt e fundit, Vitamina D,  një aleate e çmuar e shëndetit tonë, është kthyer në qendër të kërkimit në lidhje me koronavirusin dhe aftësinë e tij të konfirmuar për të zvogëluar rrezikun e vdekshmërisë nga Covid-19.

Tashmë, hulumtimi i ri ndërkombëtar, në të cilin morën pjesë edhe shkencëtarë nga Universiteti i Firences, ka zbuluar se nivelet e vitaminës D që qarkullojnë në gjak mund të ndihmojnë në parashikimin e rreziqeve shëndetësore tek burrat e moshuar.

Mungesa e vitaminës D është e zakonshme në Evropë, veçanërisht tek të moshuarit. Ajo shoqërohet me një rrezik më të lartë të zhvillimit të sëmundjeve të shumta në lidhje me plakjen, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, kanceri dhe osteoporoza. Sidoqoftë, ka disa forma, ose metabolite, të vitaminës D në trup. Për të vlerësuar statusin e vitaminës D, shumë shpesh konsiderohet sasia totale e këtyre metabolitëve.

Duhet thënë gjithashtu që 99% e metabolitëve janë të lidhur me proteina, kështu që vetëm një fraksion shumë i vogël është i lirë të jetë biologjikisht aktiv. Pikërisht këto forma mund të ndihmojnë jo vetëm për të njohur gjendjen aktuale të shëndetit por edhe për të parashikuar të ardhmen.

Veçanërisht, për autorët e studimit, forma e lirë e vitaminës D që qarkullon në gjak është një parashikues më i saktë i shëndetit dhe rrezikut të sëmundjes sesa vitamina D në total e matur shpesh. Hulumtimi studioi 1970 burra midis moshave 40 dhe 79, të cilët morën pjesë në Studimin Evropian të Plakjes së Meshkujve (EMAS) midis 2003 dhe 2005. Bazuar në të dhënat e mbledhura në studimin EMAS, Dr. Leen Antonio nga Spitali Universitar i Leuven në Belgjikë dhe një ekip kolegësh vendosën të tregojnë nëse metabolitët e lirë të vitaminës D ishin parashikues më të mirë të shëndetit.

Duke marrë parasysh nivelet totale dhe të lira të Vitaminës D, statusin aktual shëndetësor dhe faktorë të tjerë duke përfshirë moshën, indeksin e masës trupore, pirjen e duhanit dhe gjendjen e shëndetit studiuesit zbuluan se nivelet totale të të dyjave ishin të shoqëruara me një rrezik më të lartë të vdekjes. Sidoqoftë, vetëm forma e lirë, 25-hidroksivitamina D, ishte parashikuese e problemeve shëndetësore në të ardhmen.

“Shumica e studimeve përqendrohen në shoqërimin midis niveleve totale të 25-hidroksivitaminës D dhe sëmundjeve të lidhura me moshën dhe vdekshmërinë. Të dhënat tona sugjerojnë që nivelet totale dhe ato të lira të 25-hidroksitaminës D janë masa më e mirë e rrezikut shëndetësor në të ardhmen tek burrat”, tha Dr. Antonio.

Meqenëse ky është një studim vëzhgimi, marrëdhëniet shkakësore dhe mekanizmat themelorë mbeten ende të panjohur. Për më tepër, nuk ishte e mundur të merreshin informacione specifike mbi shkaqet e vdekjes së burrave në studim, por nuk ka dyshim se hulumtimi ka meritën e demonstrimit se sa e rëndësishme është vitamina D për shëndetin tonë, në çdo moshë.

 

 

Burimi / https://www.greenme.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top