FB

May 13, 2022 | 9:31

‘Një paralajmërim për të gjithë ne’: Pse gratë nuk mund t’i marrin si të mirëqena të drejtat e abortit

Sipas politikanëve dhe aktivistëve në Mbretërinë e Bashkuar, lajmet për përmbysjen e mundshme të ligjeve të abortit në Amerikë duhet të jenë “një paralajmërim për ne”, të cilët theksojnë se situata shqetësuese në SHBA mund të ketë efekte globale.

04cdfc8321eba71479e0e5954db23e3b

Në SHBA, një projekt-dokument i zbuluar duket se sugjeron se shumica e gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë të SHBA-së mbështesin përmbysjen e Roe kundër Wade – jurisprudencë historike që legalizoi abortin. Sipas organizatës së lajmeve Politico, e cila publikoi dokumentin e rrjedhur, draft opinioni tregon se gjykata votoi për të rrëzuar çështjen historike. Megjithatë, është e paqartë nëse drafti përfaqëson vendimin përfundimtar të gjykatës.

6790a01159493f77e338d21f3f12d58f

Duke folur për HuffPost UK, Mandu Reid, udhëheqësi i Partisë për Barazinë e Grave, i përshkroi lajmet që vijnë nga SHBA si “të frikshme”. “Është një sulm i hapur ndaj të drejtave të grave amerikane, që kërcënon t’i mohojë pesëdhjetë për qind të popullsisë autonominë e tyre trupore. Ajo ka pasoja ogurzi për gratë kudo dhe është një reflektim i reagimit global kundër të drejtave riprodhuese,” thotë ajo. “Ai sjell në fokus të qartë se sa e brishtë është e drejta për abort të lirë, të sigurt dhe të ligjshëm – dhe kjo vlen edhe për MB-në. Mos bëni gabim, aksesi i abortit nuk është i papërshkueshëm nga uji në Mbretërinë e Bashkuar dhe ka qenë nën kërcënim për vite, siç e kemi parë me kërcënimet e fundit për abortet në shtëpi, kërkesën që dy mjekë të nënshkruajnë një abort dhe faktin se ende nuk është një e drejtë ligjore.

“Ajo që po ndodh në Amerikë është një paralajmërim për të gjithë ne dhe duhet të jetë një katalizator që aborti të kodifikohet në ligj dhe politika shëndetësore këtu në MB, si një çështje urgjente.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.huffingtonpost.co.uk

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top