FB

May 13, 2022 | 10:00

Pse punëtorët po zgjedhin paga më të mëdha në vend të fleksibilitetit…

Fleksibiliteti është shpallur prej kohësh si përfitimi ‘it’. Por, ndërsa paketat e pagave rriten, punëtorët po i japin përparësi gjithnjë e më shumë pagave më të mëdha në krahasim me përfitimet e tjera.

bigstock-young-happy-businessman-smilin-127709129-1-1024x684

Për shumë punëtorë, fleksibiliteti është bërë parësor. Tani që miliona punonjës kanë shijuar aftësinë për të punuar në distancë dhe për të formuar oraret e tyre, punëtorët janë gjithnjë e më të rezervuar për të hequr dorë nga fleksibiliteti – dhe do të konsideronin të bëjnë sakrifica për të pasur punë të përshtatshme.

Një “garë armatimi” përfitimesh dhe pagash

“Paratë që po hidhen për momentin janë qesharake – janë më të çmendurat që kam parë ndonjëherë”, thotë Chris Adcock, drejtor menaxhues me bazë në Solihull për Reed Technology. Adcock thotë se ka pasur diçka si një “garë armatimi” përfitimesh në vitet e fundit, pasi kompanitë u përshtatën me kërkesat e reja të shkaktuara nga pandemia. Në fillim, fleksibiliteti rreth orarit të punës ose vendndodhjes, ose një kulturë pozitive e kompanisë që mbështeste balancën punë-jetë, u portretizuan si pika unike të shitjes; një arsye për anëtarësimin e kandidatëve. Megjithatë, pothuajse brenda natës, këto “përfitime” u bënë pritshmëritë minimale për punëkërkuesit.

“Njerëzit do të lëvizin për të mbrojtur veten”

Një nxitës i madh në rritje i pagave, thotë Adcock, është rritja e shpejtë e kostos së jetesës, e cila po i detyron njerëzit që mund të mos i kishin dhënë përparësi pagave më parë ta bëjnë këtë tani. FMN së fundmi rishikoi parashikimin e saj ekonomik botëror për 2022 dhe 2023, duke përmendur efektet e luftës në Ukrainë. Inflacioni në SHBA ka arritur tashmë në 8.5% dhe inflacioni në Mbretërinë e Bashkuar pritet të arrijë në 8% më vonë këtë vit, duke i rritur çmimet në të gjithë bordin. Dhe pavarësisht disa rritjeve rekord të pagave, shumica e punëtorëve nuk do të shohin rritjen e pagave të tyre më shpejt se inflacioni këtë vit.

Rreziku afatgjatë kundrejt fitimit afatshkurtër

Adcock paralajmëron se në planin afatgjatë, disa nga këto paga të larta mund të mos jenë të qëndrueshme. “Është e vështirë të thuhet pa u dukur mizore, por ka njerëz që u ofrohen paga shumë më të larta se sa vlejnë në çdo treg,” thotë ai. “Në një moment, tregu do të ndryshojë – është gjithmonë ciklik. Dhe atëherë ju keni një rrezik real që njerëzit në të gjitha rolet, qoftë teknologjia, kontabiliteti i burimeve njerëzore apo rekrutimi, të bëhen papritmas shumë të cenueshëm sepse paguhen shumë më lart se normat e tregut.”

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top