FB

September 16, 2021 | 8:35

Një test gjaku për të zbuluar 50 lloje kanceri

Quhet testi ‘Galleri’ dhe mund të bëjë revolucion në zbulimin e hershëm të kancerit. 140,000 vullnetarë britanikë kanë filluar të testojnë metodën

Një test gjaku për të zbuluar herët 50 lloje kanceri: kjo është ajo që premton të arrijë testi “Galleri”. Për të testuar efektivitetin e metodës, 140,000 vullnetarë britanikë do t’i nënshtrohen provës më të madhe, të menaxhuar nga Shërbimi Shëndetësor Kombëtar dhe filluar më 13 shtator.

Por si funksionon? Testi shqyrton ADN-në në gjak për të përcaktuar nëse ka gjurmë të qelizave të kancerit. Në mënyrë të veçantë, ai mund të zbulojë ndryshimet kimike në fragmentet e ADN-së pa qeliza (cfDNA) që hyjnë në qarkullimin e gjakut nga tumoret. Duhet theksuar se, për momentin, rezultatet e testit nuk janë njësoj efektive për të gjitha llojet e kancereve: sasia e materialit gjenetik të lëshuar në gjak nuk është e njëjtë për të gjithë.

Në SHBA, testi tashmë i është nënshtruar provave të vogla njerëzore dhe përdoret në disa rrethana. Testi jashtë shtetit, rezultatet e të cilit priten në 2023, do të shërbejë për të përsosur teknikën. Testi Galleri mund të zbulojë tumoret që është e vështirë të identifikohen herët me metoda të tjera dhe që kanë nivele të larta vdekshmërie, siç janë ato të kokës dhe qafës, zorrëve, mushkërive, pankreasit dhe fytit.

“Ne duhet të studiojmë me kujdes testin Galleri për të gjetur nëse mund të zvogëlojë ndjeshëm numrin e kancereve të diagnostikuar në një fazë të avancuar,” tha Peter Sasieni, profesor i parandalimit të kancerit në King’s College London. Dhe përsëri: “Testi mund të jetë një pikë kthese për zbulimin e hershëm të kancerit dhe ne jemi të ngazëllyer për të udhëhequr këtë kërkim të rëndësishëm”.

Drejtuesja e NHS, Amanda Pritchard, tha se testi mund të përfaqësojë fillimin e një revolucioni të vërtetë në fushën e diagnostikimit dhe trajtimit të kancerit. Qëllimi është që të kapen deri në tre të katërtat e pacientëve me kancer në fazat e hershme të sëmundjes, kur ka një shans më të madh për një kurs të favorshëm falë terapive të përshtatshme.

 

 

Burimi / https://www.huffingtonpost.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top