Në fokus

September 12, 2018 | 13:30

Nuk jeni një gënjeshtar i mirë? Provoni të përdorni një gjuhë të huaj

Sipas studimeve të fundit është arritur në përfundimin se njerëzit  gënjejnë më mirë kur flasin në një gjuhë të huaj.

Sipas gjetjeve më të fundit, ata që flasin gjuhë të ndryshme gënjejnë më mirë në gjuhë të huaj, pasi ka një shkëputje më të madhe emocionale ndaj fjalëve. Gjuha jonë amtare është e lidhur ngushtë me emocionet tona, gjë që na bën më të ndjeshëm dhe të sinqertë kur flasim, thonë shkencëtarët.

Gjuhët e huaja janë gjithashtu të lidhura me të menduarit në mënyrë më racionale, krahasuar me gjuhën tonë amtare. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë njerëzit për të ndërtuar një gënjeshtër, thonë shkencëtarët.

Studimi më i fundit u krye nga Kristina Suchotzki dhe Matthias Gamer, nga Universiteti i Würzburgut në Gjermani. Ai përfshiu 135 folës gjermanë me një nivel të mirë të gjuhës angleze për të gënjyer dhe të tregojnë të vërtetën në të dy gjuhët.

Rezultatet, e botuara në Journal of Experimental Psychology, gjetën se gjermanët e kishin më lehtë të gënjenin kur flisnin në gjuhën e tyre të dytë. 

Shtrirja në të dyja gjuhët kërkonte të njëjtën sasi energjie, por realizohej më lehtë në anglisht, sepse kostoja mendore e gënjeshtrës në një gjuhë të huaj ishte më e vogël, pohojnë hulumtuesit.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / www.dailymail.co.uk

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com