FB

February 2, 2023 | 10:17

Obeziteti mund të shkaktojë ndryshime në tru të ngjashme me atë të Alzheimerit, ja çfarë thonë ekspertët

Shkencëtarët në Universitetin “McGill” në Montreal analizuan skanimet e trurit të më shumë se 1300 njerëzve në kërkimin e parë për të krahasuar drejtpërdrejt modelet e tkurrjes së trurit tek njerëzit obezë dhe te pacientët me Alzheimer.

Skanimet zbuluan dobësim të ngjashëm të trurit në zonat e dedikuara për të mësuarit, kujtesën dhe gjykimin në të dy grupet, sipas raportit të botuar në “Journal of Alzheimer’s Disease”. Obeziteti mund të shkaktojë ndryshime në trup që lidhen me rritjen e rrezikut të Alzheimerit, duke përfshirë dëmtimin e enëve të gjakut të trurit dhe akumulimin e proteinave jonormale, kanë gjetur studimet e mëparshme. Hulumtimi i ri e çon atë një hap më tej.

Ne treguam se ekziston një ngjashmëri midis trurit të njerëzve që janë obezë dhe atyre me Alzheimer. Dhe zbret deri në trashësinë e korteksit cerebral.

Korteksi cerebral, i cili tek njerëzit është përgjegjës për funksionet më të larta të trurit si të folurit, perceptimit, kujtesës afatgjatë dhe gjykimit, është shtresa e jashtme e trurit. Hollimi në atë pjesë të trurit mund të reflektojë një ulje të numrit të qelizave të trurit. Studiuesit e “McGill” dyshojnë se njerëzit obezë dhe ndoshta ata që janë mbipeshë, të cilë kanë një BMI prej 25 deri në 25.9, mund të jenë në gjendje të ngadalësojnë rënien njohëse nëse mund t’i afrohen një peshe të shëndetshme.

Ne e dimë se obeziteti është i lidhur me sëmundje të tjera që mund të ndikojnë në enët e gjakut në tru, si diabeti i tipit 2, presioni i lartë i gjakut, kolesteroli i lartë dhe inflamacioni, të cilat të gjitha mund të çojnë në prishjen e enëve të gjakut në tru. Dhe kështu kontribuojnë në vdekjen e qelizave të trurit.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top