Në fokus

January 8, 2018 | 10:47

Pa stres: viti fillon me një “listë të efektshme”

Afate, data për të kujtuar, gjëra për të bërë. Krizat nervore janë gjithmonë, por ja cilat janë kurat:

stres

Duket e lehtë, por nuk është: të plotësosh listën e gjërave që duhet të bëjmë duke i renditur sipas përparësisë, si dhe duke marrë parasysh kohën që kemi në dispozicion, mund të jetë një detyrë e vështirë. Por nëse nuk duam të lëmë asgjë prapa dhe të respektojmë angazhimet, të vegjël apo të mëdhenj, ia vlen të ndalemi për një moment dhe të arsyetojmë me qetësi. Më mirë një ankth i vogël sot, sesa stresi nesër: atëherë ja disa sugjerime për të shmangur një krizë nervore në përfundim të pushimeve.

Duhet të jemi objektiv: Janë femrat gjithmonë që organizojmë gjithë jetën familjare. Nga shtëpia në shkollë, aktivitetet e fëmijëve dhe takime të ndryshme, pa neglizhuar punën jashtë shtëpisë: duke pasur parasysh këtë edhe shpikësit e PC, kanë menduar për gratë! Sado që të jemi optimist për kohën e shkurtër në dispozicion, përfundimi i projekteve brenda kohës së caktuar duket pothuajse i pamundur, por zgjidhja është: të bëjmë listën, ose “listën e blerjeve” sipas kujtesës së lashtë.

Duket e lehtë: Përpilimi i listës duket i lehtë në pamje të parë, por disa masa paraprake duhet patjetër të miratohen për ta bërë më të madh këtë instrument. Në fakt nuk mjafton vetëm të shkruash në letër një listë gjërash për të bërë, por duhet të vendosen prioritetet, të cilat mund të jenë, për shembull, rendi i afateve ose urgjenca e disa detyrave.

Ka lista, dhe lista: Ajo që bën dallimin në listën tuaj të detyrave është pikërisht mënyra e përpilimit të listës, sepse që të jetë me të vërtetë efektive duhet të përpilohet pas një kriteri të përcaktuar mirë.

Së pari, lista: Hapi i parë që duhet të merret është hedhja poshtë e të gjitha angazhimeve të ndryshme, afateve, si dhe detyrave që mund t’i kryejmë pa ndjekur ndonjë rregull të veçantë: pas disa minutash, dhe ndoshta pasi kemi pirë një çaj të mirë bimor, është e nevojshme të rishikohet lista, duke u përpjekur të zgjedhim vetëm tre prioritete duke marrë parasysh si rëndësinë aktuale, ashtu edhe arsyet pse kjo apo ajo gjë është e rëndësishme.

Perfeksioni nuk ekziston: Të vetëdijshëm se ne të gjithë gabojmë dhe se përsosmëria nuk i përket kësaj toke, duhet të shmangim që të jemi tepër të saktë dhe rigoroz. Le të kujtojmë se të papriturat ndodhin dhe fleksibiliteti është një domosdoshmëri.

Shko me një buzëqeshje: Duam të plotësojnë çdo send në listën tonë pa kërkuar mbështetje dhe ndihmë, edhe kur mundemi, duhet absolutisht ta shmangim. Për të rritur shanset e suksesit, në fakt, duhet të dimë se si të negociojmë me burrin, fëmijët dhe vjehrrën – pse jo? –  tanimë bëhet një çështje e mbijetesës. Le ta përballojmë jetën me një buzëqeshje, gjithçka do të bëhet më e lehtë!

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com