Dëshmi

July 11, 2023 | 8:08

Pablo Pineda, i diplomuari i parë europian me sindromën Dawn: Nuk ka njerëz me aftësi të kufizuara, por njerëz me “aftësi të ndryshme”

Pablo Pineda vuan nga sindroma Down, por kjo karakteristikë nuk e ka penguar atë të hyjë në universitet dhe të kapërcejë pengesat që shpesh shoqërohen me këtë ndryshim gjenetik. Ai është i diplomuari i parë universitar me sindromën Down në Evropë.

Pablo Pineda lindi në vitin 1974 dhe është djali më i vogël nga katër vëllezërit. Studimet e tij ishin të suksesshme, pavarësisht se hasi shumë vështirësi gjatë rrugës. Ai shkoi në një shkollë publike, diçka që e kujton gjithmonë me dashuri atë periudhë ishte: Sepse ai mendon se, kur bashkëvepron me njerëz të ndryshëm, ndodh mësimi reciprok. Ky i ri i konsideron qendrat e edukimit special si produkt të një epoke tjetër në të cilën fëmijët me sindromën Down ishin “diçka që duhej fshehur”.

Përveç rrethanave të tjera, ka qenë mbështetja dhe ndihma e familjes së tij faktori më përcaktues për  të ardhmen e tij.  Pablo Pineda studioi mësimdhënien në universitet dhe, aktualisht, është duke studiuar diplomën në Psikopedagogji. Nga dëshirat e fatit, ai ka punuar edhe si aktor filmi, duke luajtur në filmin Yo, también (Álvaro Pastor dhe Antonio Naharro, 2009). Falë këtij roli, ai fitoi çmimin e aktorit më të mirë në festivalin prestigjioz ndërkombëtar të filmit në San Sebastian.

 

Në prezantimet e tij të shumta, Pineda flet

vazhdimisht për nevojën për të nxitur përfshirjen e personave me aftësi të kufizuara në universitet, pasi është një kërkesë kritike për punësueshmërinë e ardhshme. Ai shprehet se:

 “Vetëm 6% e njerëzve me nevoja të veçanta shkojnë në universitet; Dhe kjo është një pengesë për t’u punësuar nga kompanitë, të cilat kanë nevojë për njerëz të aftë. Aksesi në arsimin e lartë duhet të jetë një zgjedhje personale dhe të mos përcaktohet nga lindja jonë apo ndonjë shkak tjetër. “

Gjatë bisedimeve të tij, Pineda thekson ndërgjegjësimin social dhe qasjen në trajnim për të gjithë njerëzit që dëshirojnë të studiojnë, duke u fokusuar tek ata me aftësi të ndryshme.

Në vitin 2013, ai botoi librin e tij të parë, The Challenge of Learning. Në të, ai reflekton mbi edukimin, mësimdhënien në mjedisin arsimor. Në vitin 2015, ai botoi një libër të dytë, Children with Special Abilities: “A Handbook for Parents”. Me këtë rast, ai ofron, nga përvoja e tij, ndihmë për prindërit dhe fëmijët me aftësi ndryshe.

Sipas Pinedës, nuk ka njerëz me aftësi të kufizuara, por njerëz me “aftësi të ndryshme”. Prandaj, ai beson se shoqëria duhet të evoluojë dhe të jetë më shumë duke inkurajuar popullsinë në mënyrë që njerëzit që vuajnë nga kjo sindromë të mos trajtohen si fëmijë. 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top