Në fokus

September 12, 2020 | 8:04

Pandemia na ka bërë shoqërisht më të vështirë, ja se si të përballemi

Pas muajsh qëndrimi kryesisht në shtëpi, bashkëveprimi me njerëzit jashtë familjes suaj mund të duket i vështirë. Ka pak ose aspak hulumtime përkatëse se si kjo periudhë e izolimit fizik mund të ndikojë në aftësitë shoqërore të të rriturve, por ekspertët dyshojnë se kjo ka pasur një ndikim të rëndësishëm tek shumica. Pjesa e vështirë, thonë ata, ka më shumë të ngjarë të lidhet me mënyrën se si të gjithë mësojmë të përdorim perspektivat e reja dhe sa seriozisht i ndjekim masat paraprake.

Kur Christina Juan takoi një çift ndërsa ecte me këlyshin e saj të ri, ajo i pyeti ata për emrin e qenit të tyre. Pyetja nuk do të ishte e vështirë nëse Juan nuk do të bënte të njëjtën pyetje pak kohë më parë.

“Aftësitë e mia shoqërore patjetër janë regresuar” nga të paturit kaq pak ndërveprime fizike gjatë pandemisë së koronavirusit,  tha Juan një studiuese 33-vjeçare në Washington DC.

Të tjerët kanë raportuar shqetësime se si ata do të kërkojnë ndihmë nga të huajt; si mund të lënë një takim të parë si t’i përshëndesin me mirësjellje miqtë. Ekspertët thonë se ndërsa ka pak ose aspak hulumtime përkatëse se si aftësitë shoqërore të të rriturve mund të bien pas një periudhe mospërdorimi, nuk ka gjasa që kjo shtrirje e ndërveprimit social minimal personal të sjellë një dëm të përhershëm në shumicën e aftësive tona.

Përkundrazi, distancimi do të vijë nga negociimi i niveleve të ndryshme të rehatisë së njerëzve me atë që është e sigurt dhe çfarë jo.

“Ekziston një çudi e mundshme me të cilën mund të përballen njerëzit ndërsa fillojnë të ri-angazhohen me shoqërinë, tha Toni Lemieux, një psikolog social në Universitetin Shtetëror Georgia.

Ndërsa aftësitë shoqërore të fëmijëve mund të ngecin ose të bien, shumica e të rriturve ndoshta do të tërhiqen

Ndërsa duket se disa javë izolim nuk janë një problem i madh, është e mundur që disa muaj në izolim mund të ndikojnë në zhvillimin shoqëror të fëmijëve dhe ata me aftësi të kufizuara mund të bëjnë hapa prapa në mënyrë proporcionale.

Për të rriturit, ndikimi është më pak i qartë. Ka pak ose aspak hulumtime mbi këtë temë, tha Lemieux, dhe çdo krahasim i mundshëm nuk përputhet me situatën aktuale. Astronautët, për shembull, kanë zgjedhur të izolohen dhe janë të përgatitur për të. Njerëzit në izolim nuk janë në gjendje të flasin me familjet e tyre në çdo kohë të ditës.

“Mund të jetë rasti që në një kohë shumë të zgjatur larg të gjithëve, ju do filloni të shihni rrëshqitje dhe deficite, por duket sikur po flasim për një dritare relativisht të shkurtër, edhe pse ndihet si një kohë e gjatë,” tha Lemieux.

Njerëzit që janë lidhur me të tjerët përmes teknologjisë dhe tubimeve të distancuara fizikisht ka shumë të ngjarë të mbrohen nga vështirësia e rifillimit të jetës. Ekspertët shqetësohen për njerëzit që kanë mbetur të izoluar shoqërisht dhe ata që tashmë vuajnë nga problemet e shëndetit mendor si ankthi social, të cilët do të përballen me sfida më të mëdha pas izolimit.

Shumica e vështirësive do të vijnë nga lundrimi në një normalitet të ri

Kate Amrine, një muzikant në Brooklyn tha për Wall Street Journal se, nën maskën e saj, ajo falënderoi një shoqe apartamenti që i hapi derën kur ajo i kisgte duart e zëna. Gruaja nuk e dëgjoi atë dhe murmuriti, “Ju jeni mosmirënjohëse”.

Bonnie Taub-Dix, një dietologe në New York City, tha se gjetja e mënyrës së përshëndetjes së njerëzve ndërsa dalim nga izolimi po e bën atë më të pakëndshme. “Ne jemi mësuar të përqafojmë, të puthemi, të shtrëngojmë duart dhe na duket e vështirë të mos prekim në një lloj mënyre,” tha ajo.

Shumë të tjerë kanë raportuar se mënyra se si trajtohen njerëzit që kanë pikëpamje ose sjellje të ndryshme rreth asaj që do të thotë “distancimi shoqëror” është i vështirë.

Isa Herrera, një terapiste në Nju Jork, u përpoq të ekuilibronte shqetësimet e shëndetit publik me ndjenjat e anëtarëve të familjes kur vendosi të merrej me shtëpinë e pushimeve në grup. “Si mund t’u them atyre se ata duhet të ndjekin disa rregulla të distancimit shoqëror në shtëpi, kur vitet e kaluara, ne vetëm rrinim, gatuanim dhe luanim lojëra?” tha ajo.

Përmendja e zbatimit të rregullave mund të jetë e vështirë edhe mes miqve.

“Është një bisedë e vështirë, veçanërisht me miqtë. A dëshiron të jesh personi që ta thuash: “Hej më falni, largohuni nga unë?” tha Syon Bhanot, një ekonomist në kolegjin Swarthmore në Pennsylvania.

Të gjithë jemi të vështirë ndonjëherë dhe sidomos tani

Edhe kur nuk jemi në pandemi, situata të vështira ka dhe psikologët mendojnë se ato ndodhin për një arsye: të na mësojnë normat shoqërore dhe kufijtë dhe të na parandalojnë të ngatërrohemi sërish në të ardhmen.

Sidoqoftë, do të duhet të krijojmë sugjerime të reja pas-pandemike – një propozim veçanërisht i ndërlikuar, pasi ajo që duhet të duket “normale” ndryshon nga njëri person në tjetrin.

Ndryshe nga faza e parë e izolimit, “nuk është  më thjesht qëndroni në shtëpi dhe dilni vetëm për aktivitetet e nevojshme”, tha Dr. Mimi Winsberg, një psikiatre dhe shefe mjekësore në Brightside. “Do ketë më shumë hapësirë për interpretim dhe me këtë mund të vijnë disa shqetësime dhe mosmarrëveshje rreth mënyrës se si interpretohet.”

Ajo rekomandon të bëni atë që duhet për t’u ndjerë të sigurt dhe të bëni biseda paraprake me familjen, miqtë dhe kolegët për atë që është e sigurt për ta.

 

 

Burimi / https://www.msn.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top