FB

June 4, 2022 | 7:45

Papa Françesku: Ne jemi shoqëria e lodhjes, magjisë dhe lajmeve të rreme

“Me gjithë përparimin dhe mirëqenien tonë, ne jemi bërë me të vërtetë një “shoqëri e lodhjes”. Na duhej të prodhonim mirëqenie të gjerë dhe të toleronim një treg shkencërisht selektiv për shëndetin. Ne duhej t’i vendosnim paqes një kufi të pakapërcyeshëm dhe ne shohim gjithnjë e më shumë luftëra të pamëshirshme kundër njerëzve të paarmatosur. Shkenca përparon dhe është e mirë. Por mençuria e jetës është krejt tjetër gjë dhe duket se ka ngecur”, tha Papa Françesku në audiencën e përgjithshme, e cila u mbajt në sheshin e Shën Pjetrit.

“Nuk është rastësi – vuri në dukje Papa – që stina jonë është stina e lajmeve të rreme, besëtytnive kolektive dhe të vërtetave pseudo-shkencore: në këtë kulturë të dijes, të njohjes së të gjitha gjërave, madje edhe të saktësisë së dijes, shumë “magji” janë magji të përhapura, por të ‘kulturuara’, magji të një kulture të caktuar, por që të çon në bestytni”.

Rezistojini efekteve demoralizuese të zhgënjimit

“Përballë një realiteti që në momente të caktuara duket se pret të gjitha të kundërtat, ndërkohë që u rezervon të njëjtin fat, që do të përfundojë në asgjë, rruga e indiferencës mund të na duket i vetmi ilaç për një zhgënjim të dhimbshëm”, filloi Françesku. “Pyetje si këto lindin te ne: A e kanë ndryshuar botën përpjekjet tona? A është dikush i aftë të bëjë dallimin midis së drejtës dhe së gabuarës? Duket se e gjithë kjo është e kotë: pse të bëjmë kaq shumë përpjekje?”, vuri në dukje ai. “Është një lloj intuite negative që mund të lindë në çdo fazë të jetës, por nuk ka dyshim se pleqëria e bën këtë takim me zhgënjimin pothuajse të pashmangshëm.

Zhgënjimi vjen në pleqëri. Prandaj rezistenca e pleqërisë ndaj efekteve demoralizuese të këtij zhgënjimi është vendimtare: nëse të moshuarit, të cilët tani kanë parë gjithçka, e mbajnë të paprekur pasionin e tyre për drejtësinë, atëherë ka shpresë për dashurinë dhe gjithashtu për besimin. Dhe për botën bashkëkohore, kalimi në këtë krizë, një krizë e shëndetshme, është bërë vendimtar, sepse një kulturë që supozon të masë dhe të manipulojë gjithçka, përfundon gjithashtu duke prodhuar një demoralizim kolektiv të kuptimit, të dashurisë, të së mirës”.

Njohuria që përjashton nga morali është një paralizë e shpirtit

“Ky demoralizim – vazhdoi Papa – heq dëshirën për të bërë. Një “e vërtetë” e supozuar, e cila kufizohet në regjistrimin e botës, gjithashtu regjistron indiferencën e saj ndaj të kundërtave dhe i dorëzon ato në rrjedhën e kohës dhe fatit të asgjësë”. “Në këtë formë kërkimi modern i së vërtetës është tunduar të heqë dorë nga pasioni për drejtësinë. Ai nuk beson më në fatin, premtimin, shpengimin”. “Për kulturën tonë moderne, e cila do të donte të dorëzonte praktikisht gjithçka në njohurinë e saktë të gjërave, shfaqja e kësaj arsyeje të re cinike është një reagim shumë i ashpër. Në fakt, njohuria që na përjashton nga Morali duket fillimisht një burim lirie, energjie, por shpejt kthehet në paralizë të shpirtit”, shtoi ai.

Përtacia hap dyert për forcat e së keqes

Papa kujtoi se “murgjit e traditës më të lashtë të krishterë e kishin identifikuar saktësisht këtë sëmundje të shpirtit, e cila zbulon papritur kotësinë e dijes pa besim dhe pa moral, iluzionin e së vërtetës pa drejtësi. Ata e quajtën atë “përtaci” dhe ky është një nga tundimet, të të gjithëve, madje edhe të të vjetrave”. “Nuk është thjesht dembelizëm – shpjegoi ai – nuk është thjesht depresion. Përkundrazi, përtacia është dorëzim ndaj njohjes së botës pa më shumë pasion për drejtësinë dhe veprimet pasuese”.

“Zbrazëtia e kuptimit dhe e forcës e hapur nga kjo njohuri, e cila hedh poshtë çdo përgjegjësi etike dhe çdo dashuri për të mirën e vërtetë, nuk është e padëmshme – përfundoi Papa. Ajo heq forcën e vullnetit për ta çuar atë drejt agresivitetit të forcave të së keqes. Janë forcat e një arsyeje të çmendur, të bërë cinike nga një tepricë ideologjie”.

“Zemra ime është thyer nga masakra në Teksas”

Në fund Papa Françesku tha: “Zemra ime është thyer nga masakra në shkollën fillore në Teksas. Unë lutem për fëmijët, për të rriturit e vrarë dhe për familjet e tyre”. “Është koha t’i themi mjaft shitjes pa kontroll të armëve. Le të angazhohemi të gjithë që të mos ndodhin më tragjedi të tilla”, apeloi Papa.

 

 

Burimi / https://www.avvenire.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top