FB

June 21, 2024 | 7:02

Pavarësisht nga rrudhat, ne do të vazhdojmë të kërkojmë njëri-tjetrin

 

Të kesh lëkurë të rrudhosur nuk është simbol i fundit të rinisë dhe as i humbjes së saj, por i një jete të jetuar. Nëse në këtë aventurë mund të mbështetemi te një shok shpirtëror, udhëtimi do të jetë edhe më i veçantë. Sepse ka dashuri që pavarësisht nga rrudhat vazhdojnë të kërkojnë njëra-tjetrën; sepse, edhe nëse është e vështirë të besohet, disa pasione zgjasin përgjithmonë.

te-moshuar

Ekspertët e marrëdhënieve në çift na shpjegojnë se sekreti i këtyre “dashurive të pavdekshme” qëndron në faktin se ato bazohen në tre komponentë kryesorë: përkushtimin, dëshirën seksuale dhe një lidhje të shëndetshme bazuar në nevojën e sinqertë për të ndarë gjërat, përvojat dhe një të përbashkët. projekti. Kombinimi i këtyre elementeve dhe shoqëria e atij personi të caktuar, e bën kalimin e kohës pothuajse të parëndësishëm.

Jeta dhe koha na lënë rrudha në lëkurë, kjo është e pashmangshme, por nëse nuk e jetojmë me dashuri, me pasion dhe intensitet, shpirti do të na rrudhë.

Në librin e saj “Pse duam, thelbi dhe kimia e rënies në dashuri”, Helen Fisher e krahason dashurinë me një tortë me çokollatë. Nuk mjafton të dini përbërësit, duhet ta provoni për të kuptuar nëse ju pëlqen apo jo. Një marrëdhënie para së gjithash ka nevojë për dy njerëz që “hasin” veten në boshllëk për t’i dhënë jetë një projekti, dhe edhe nëse statistikat na thonë se pothuajse 50% e çifteve janë të destinuar të dështojnë, ndonjëherë kjo dashuri bëhet e përjetshme.

 

Kur rrudhat na sulmojnë me të njëjtin pasion si gjithmonë

Disa njerëz luftojnë për të konceptuar imazhin e pleqërisë së bashku me atë të pasionit, të një pjekurie që ka evoluar nga e njëjta dashuri rinore. Megjithatë, janë të shumtë çiftet që mbërrijnë në këtë fazë krah për krah dhe jo për detyrim apo zakon. Zemrat e tyre vazhdojnë të ndriçojnë, pavarësisht nga rrudhat, vështirësitë dhe rutinat.

Veçanërisht interesante është tema e dashurisë romantike si një element themelor për një marrëdhënie të qëndrueshme , një temë që ka qenë gjithmonë në qendër të kërkimeve në mbarë botën – si ajo e kryer në Shkollën Mjekësore të Harvardit. Epo, po flasim për një  dashuri me karakteristika të veçanta dhe pak më ndryshe nga konceptimi klasik i romancës së pastër. Në një marrëdhënie të qëndrueshme ka një nevojë emocionale për të qenë së bashku me personin e dashur. Nëpërmjet përdorimit të rezonancës magnetike, është vërtetuar se çiftet që janë më të qëndrueshëm dhe të dashuruar kanë aktivitet më të madh brenda strukturave të caktuara që i përkasin trurit “më primitiv”.

Dashuria pasionante mund të kalojë në një fazë të relaksimit më të madh gjatë së cilës bashkëpunimi forcohet. Një fazë në të cilën kënaqësia e intimitetit është ende e pranishme, si dhe lidhja reciproke e bazuar në respekt dhe shkëmbim.

Çiftet që vijnë për të parë pleqërinë dhe rrudhat me të njëjtën dashuri si në të kaluarën besojnë në dashurinë e tyre. Në të vërtetë, ata “besojnë në dashurinë romantike” dhe e vënë atë në praktikë me mendimet e tyre, vëmendjen dhe kujdesin reciprok.

 

Psikologjia e dashurive të gjata

Ne të gjithë njohim të paktën një çift të moshuar të denjë për admirim, ata që në njëfarë mënyre na bëjnë ende të kemi besim në ekzistencën e dashurisë së vërtetë, asaj që zgjat me kalimin e kohës. Dashuri e përjetshme, autentike. Bukuria është e destinuar të rrudhet, por dashuria është si një parfum i mbajtur në zemrën e atyre që ende e shikojnë veten me rininë dhe dashurinë e së shkuarës.

Psikologjia, antropologjia dhe shkenca në përgjithësi kanë qenë gjithmonë të interesuara për të njohur komponentët bazë të këtyre marrëdhënieve, të cilat përveçse janë të qëndrueshme, janë edhe të lumtura. Në vitin 2012, një studim interesant u përfundua në Universitetin Stony Brook në Nju Jork, i cili nxori në pah një sërë elementesh interesante të cilat i zbulojmë më poshtë.

 

Sekretet e çifteve që mbajnë gjallë dashurinë e tyre çdo ditë

Ne tashmë i dimë tre komponentët bazë të marrëdhënieve të suksesshme – përkushtimi, dëshira seksuale dhe një bashkim i shëndetshëm dhe pasurues. Epo, këtyre tre shtyllave duhet t’i shtohet një sërë dinamikash thelbësore që favorizojnë edhe më shumë këtë lidhje:

Çiftet më të lumtura janë vazhdimisht në kërkim të gjërave të reja për të bërë së bashku: është një metodë për të shmangur rrezikun e rënies në rutinë, për t’i lejuar vetes të eksperimentojnë, të mësojnë nga njëri-tjetri, të shijojnë situata të reja për të ringjallur “flakën e tërheqje”.

Ata respektojnë pavarësinë dhe rritjen personale të çiftit. Ashtu është, marrëdhëniet më të qëndrueshme dhe më të lumtura janë ato që sigurojnë respekt për hapësirën personale, ndërsa në të njëjtën kohë i lënë të gjithëve mundësinë për të pasur interesat, hobi dhe miqësitë e tyre .

Pasioni për jetën i kalon partnerit. Ky është koncepti universal që vetëm duke u ndjerë mirë me veten dhe duke qenë i pasionuar pas jetës suaj, është e mundur t’ia transmetoni këtë mirëqenie partnerit tuaj.

Marrëdhënia në çift është një rrugëtim i vazhdueshëm zbulimi, ku nuk ka ngarkesa apo imponime. Ky është padyshim “guri filozofik” i çdo marrëdhënieje. Kuptoni që së bashku do të kaloni momente të lumtura, por edhe vështirësi dhe se secila prej tyre do të jetë e rëndësishme.

Të jesh çift do të thotë të jesh një ekip i gatshëm për të pranuar sfidat e jetës, gjithmonë duke ecur dorë për dore, gati për të jetuar çdo ditë të re. Sepse në fund të fundit, nuk është koha që na bën të plakemi, por frikacakët. Gjithçka që i duhet shpirtit është një shoqërues i mirë udhëtimi për të përballuar çdo lindje të diellit me ne.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top