FB

June 21, 2024 | 7:05

Rezistenca: të jesh i fortë pavarësisht stuhisë

 

Ka njerëz që karakterizohen nga aftësia e tyre e madhe për elasticitet. Ata kanë aftësinë të qëndrojnë në këmbë pavarësisht vështirësive dhe parimi mbi të cilin bazohen është ideja e vështirësive si mësime.

fort

Ata e dinë se është e pamundur të jesh imun ndaj vuajtjeve dhe e kuptojnë se stuhitë që ua errësojnë jetën e përditshme janë gjithashtu mundësi përmes të cilave mund të afirmohen . Prandaj, ata armatosen me guxim dhe ecin përpara, mantra e tyre është “vazhdoni të rriteni, pavarësisht vështirësive”.

 

Rezistenca në jetën e përditshme

Rezistenca është një koncept që ka fituar rëndësi të madhe vitet e fundit. Sidomos në rrymat, si psikologjia pozitive, e interesuar për të kuptuar karakteristikat që i lejojnë njerëzit të kapërcejnë vështirësitë; këto rryma u japin më pak peshë faktorëve që rrisin probabilitetin e çrregullimeve mendore. Në psikologji, të jesh elastik do të thotë të jesh në gjendje të përballesh me fatkeqësitë dhe të dalësh më i fortë.

Kur flasim për elasticitetin, ne priremi të mendojmë për ngjarje traumatike, të tilla si humbja e një njeriu të dashur, mbijetesa e një aksidenti ose keqtrajtimi; në realitet, edhe në jetën tonë të përditshme ka situata komplekse me të cilat duhet të përballemi . Nuk është e nevojshme që të ndodhë një katastrofë: edhe të kapërcesh vështirësitë e përditshme, si përballja me kritikat, përmirësimi i vetvetes ose fillimi i ditës me buzëqeshje gjatë një periudhe të trishtuar do të thotë të jesh elastik. Të gjithë kanë betejat e tyre për të luftuar dhe armët e tyre për t’u përballur me ta, ju vetëm duhet të kuptoni se çfarë janë ato.

 

Karakteristikat e njerëzve elastikë

Ka njerëz elastikë sepse ata kanë pasur një shembull të qëndrueshmërisë për t’u ndjekur nga prindërit ose vëllezërit e motrat e tyre. Ka të tjerë që u është dashur të përballen vetëm me gurët e rrugës së tyre: kanë mësuar me metodën e “provës dhe gabimit”, janë bërë të fortë falë plagëve të tyre. Kjo na tregon se elasticiteti është një aftësi që të gjithë mund ta zhvillojnë dhe, për rrjedhojë, ta trajnojnë. Për këtë qëllim, është e nevojshme të menaxhohen në mënyrë adekuate mendimet dhe emocionet e dikujt: vendosja e tyre në kanalin e duhur për t’i kontrolluar ato është thelbësore. Tani do t’ju tregojmë për karakteristikat kryesore të njerëzve elastikë; në këtë mënyrë, ju mund të filloni stërvitjen.

 

Ata dinë të përshtaten me ndryshimet

Njerëzit elastik janë si kallamishtet: janë fleksibël kur era i godet fort. Ata e dinë se duke shkuar kundër rrethanave do të humbasin energjinë e tyre dhe preferojnë të mbajnë një mendje të hapur kur përballen me opinione dhe situata të ndryshme.

Distancohen nga besimet, paragjykimet dhe pasiguritë e së shkuarës, vishen me rroba të reja që i shoqërojnë në momentet e ndryshimit. Ata nuk përshtaten për shkak të dorëheqjes, por sepse e dinë se ekzistojnë botë të tjera të dallueshme, të cilat nuk janë të gabuara vetëm për shkak të diversitetit të tyre.

 

Ata përqendrohen në pikat e tyre të forta

Njerëzit elastik e njohin veten. Ata e dinë se çfarë i lëndon dhe i shqetëson dhe kuptojnë se mirëqenia e tyre varet nga sa kujdesen për veten e tyre. Njerëzit elastikë dinë të identifikojnë dobësitë dhe pikat e tyre të forta dhe dinë t’i përdorin ato kur është e nevojshme. Ata përdorin vullnetin e tyre për të luftuar, motivimin, aftësitë dhe përpjekjet e tyre si motor për të ecur përpara. Por mbi të gjitha ata e respektojnë veten dhe kujdesen për veten, sepse e dinë se njohja me njëri-tjetrin është hapi themelor në rritjen dhe ndërtimin e marrëdhënieve të shëndetshme me të tjerët.

 

Ata e dinë se pranimi është i nevojshëm për të ecur përpara

Njerëzit elastikë e dinë se pranimi është sinonim i përparimit dhe ndryshimit. Sepse vetëm kur pranojmë atë që na ndodh, mund të fillojmë të punojmë për ta përmirësuar atë; megjithatë nëse e mohojmë, nuk bëjmë gjë tjetër veçse i japim më shumë forcë. Njerëzit elastikë e dinë se të pranosh do të thotë të kuptosh, të përballesh dhe të mos dorëzohesh.

 

Ata besojnë se askush nuk është imun ndaj vuajtjeve

Të jesh elastik nuk do të thotë të mos kesh plagë, do të thotë se, pavarësisht pranisë së tyre në shpirt, situata e pafavorshme ishte në një farë mënyre udhëzuese. Personi elastik është i aftë të pranojë dhimbjen dhe, në vend që të mbingarkohet prej saj, ka zgjedhur të mësojë. Këta njerëz e dinë se ndërtimi i një mburoje dhe mbrojtja nga dhimbja nuk funksionon gjithmonë, pasi ikja do t’i largonte ata nga mundësia për të kuptuar atë që po ndodh dhe po rritet.

Siç mund ta shihni, elasticiteti është një cilësi që mund të mësohet dhe të trajnohet. Në fakt ajo duhet të jetë një lëndë zyrtare në shkolla. Gjithmonë ia vlen të mësojmë strategji të reja për t’u përmirësuar dhe për të vazhduar të rritemi, dhe qëndrueshmëria është ajo aftësi që na lejon të jemi të fortë pavarësisht dhunës me të cilën na godet era , të përshtatemi sa më mirë me përçarjet e shkaktuara nga humbjet, zhgënjimet, traumat dhe dështimet.

 

A jeni edhe ju elastik, mos harroni këtë, apo ndoshta mendoni se nuk keni kapërcyer ndonjë vështirësi në jetën tuaj? Reflektoni dhe përpiquni të mbani mend atë kohë kur keni qenë të guximshëm dhe, pavarësisht frikës, jeni zhytur në det…

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top