FB

May 10, 2022 | 7:45

“Për t’u ndjerë mirë duhet të hani”, dietologët kundërshtojnë dietat ekstreme në TikTok

Nutricionistët dhe dietologët janë kundër ndikuesve, modeleve dhe aktoreve që nxjerrin në pah trupat e përsosur si dëshmi e shëndetit të mirë: “Mjaft! Nuk është domosdoshmërisht mirë të ndjekësh me çdo kusht dobësimin”. Kjo u raportua nga CNN sipas të cilit numri i profesionistëve të ushqyerjes që u bëjnë thirrje njerëzve të jenë të kujdesshëm ndaj dietave të pabalancuara po rritet ndjeshëm. Ato që synojnë arritjen e përmasave të vogla dhe që për këtë arsye do t’i detyronin njerëzit të ndiqnin kufizime drastike ushqimore.

Rekomandimi është gjithmonë një: kur doni të filloni një dietë, duhet të konsultoheni gjithmonë me një specialist. Do të jetë ai që do të bëjë vlerësimet e nevojshme dhe do ta shkurtojë atë duke marrë parasysh moshën, gjininë, çdo patologji ekzistuese, intolerancat dhe/ose alergjitë, mënyrën e jetesës në përgjithësi dhe dëshirat.

Ky rekomandim është më se i duhuri duke pasur parasysh audiencën e rrjetit social TikTok: kryesisht fëmijë dhe të rinj nga mosha 16 deri në 24 vjeç. Ekziston një shqetësim i madh se disa mesazhe mund të kenë një ndikim psikologjikisht negativ, me lëvizje dramatike në aspektin e çrregullimeve të të ngrënit. Është urgjente të bëhet diçka. Dhe nëse disa synojnë të demonstrojnë se përsosmëria e mburrur është në përgjithësi, rezultat i pozave strategjike, trukeve fotografike ose filtrave, të tjerët mbështeten në studime shkencore. Ata kundërshtojnë humbjen e rrezikshme të peshës.

Protesta e dietologëve në TikTok

Sarah Williams, një dietologe amerikane, krijuese dhe redaktore e aplikacionit Nutricionalsarah, raporton CNN, argumenton se “shumë nga njerëzit e fiksuar pas stërvitjes janë të parët që demonizojnë ushqimin”. Gjithashtu ajo nuk humbet asnjë rast për të vënë në dukje se dallimi midis ushqimeve të mira dhe të këqija nuk është aq i qëndrueshëm. “Ajo që ka rëndësi në tryezë, nëse ka, është shumëllojshmëria e ushqimeve dhe ekuilibri i lëndëve ushqyese të konsumuara. Nëse mësoheni të hani ushqime gjithmonë të ndryshme dhe në mënyrë të ekuilibruar, mund ta përballoni edhe mashtrimin, pa obsesione”.

Këtë e përkrah edhe Sam Previte, kolegu dhe themeluesi i Find Food Freedom, i cili vendos një temë tjetër në tryezë. Sipas tij, ata që ndihen fajtorë për ushqimin mund të hanë edhe në mënyrë korrekte, “por do të jetë krejtësisht e padobishme sepse ajo ndjenjë faji psikologjike është e destinuar të lërë gjurmë. Kështu, shkaktohet kufizimi, i cili sa më dëmtues dhe i zgjatur të jetë, aq më shumë e dëmton trupin”.

Steph Grasso: ja pse jam kundër dietave

Sipas CNN, prej vitesh shumë specialistë të ushqyerjes kanë mbështetur idenë e të ushqyerit intuitiv në TikTok, bazuar më shumë në dëgjimin e dëshirave të trupit sesa në rregullat e duhura dietike. Me fjalë të tjera, sipas disa dietologëve, “të qenit tolerantë me veten dhe të shijoni ushqimin që hamë do të ishte jo vetëm argëtuese, por edhe më funksionale”.

“Kështu krijohet një rreth vicioz” – thotë Steph Grasso. Unë ha atë që më pëlqen dhe si dua, kështu që më pas filloj të rri. Unë humbas peshë dhe filloj të ha përsëri, gjithmonë si të dua. Kjo është arsyeja pse industria e dietave, e cila kushton miliarda dollarë, është kaq e suksesshme: njerëzit i ndjekin ato, dështojnë dhe kthehen në ndjekjen e tyre. Si dietologe jam paradoksalisht kundër dietave që janë të parregulluara, të shpejta dhe në trend”.

Në këtë drejtim, sipas një studimi të vitit 2017, një rënie drastike në peshë zakonisht pasohet nga një shtim i ri. Përkundrazi, dobësimi i ngadalshëm dhe i menduar mirë është më i suksesshëm. “Rekomandimi im, bazuar në këtë hulumtim, është të përpiqemi të ndërtojmë një zakon të të ushqyerit të shëndetshëm dhe të qëndrueshëm”, argumenton Emily Feig, një nga autoret e studimit dhe bashkëpunëtore postdoktorale në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts. “Kjo do të zvogëlonte të ashtuquajturin efekt yo-yo dhe do t’i ndihmonte pacientët të humbnin kilogramë në mënyrë më të qëndrueshme, megjithëse me një ritëm të ngadaltë”. Për Steph Grasso-n, ne duhet të bëjmë ndryshime graduale, duke vënë gjithmonë ushqime të reja në tryezë. Është edhe çështje kulture. Kjo është pikërisht ajo që do të doja: t’i bëj njerëzit të kuptojnë se sa e mrekullueshme është kultura ushqimore. Dhe sa shije mund të shtojë në mirëqenien tonë psikologjike dhe fizike”.

Dietat ekstreme dhe çrregullimet e të ngrënit, hetimi i WSJ

Wall Street Journal kishte raportuar se dietat dhe humbja e peshës në vetvete mund të shkaktojnë shqetësime te përdoruesit shumë të rinj të TikTok. Një investigim i kryer nga gazeta ndërkombëtare ishte fokusuar në trendin shqetësues të dietave drastike tek më të rinjtë, viktima, si pasojë e kësaj, të patologjive ushqimore të dëmshme për shëndetin. Falë krijimit të njëqind llogarive false, disa gazetarë të gazetës kanë zbuluar se algoritmi TikTok, në seksionin “Për ty”, preferonte videot që synonin humbjen e peshës.

Në përfundim të studimit, nga rreth 255,000 video që kishte ekzaminuar inteligjenca artificiale, 32,700 përmbanin përshkrime ose metadata që korrespondonin me njëqind fjalë kyçe që lidhen me humbjen e peshës. Nga këto, 11,615 video përmbanin fjalë kyçe të lidhura me çrregullimet e të ngrënit, ndërsa 4,402 kishin një kombinim të fjalëve kyçe duke i pastruar ato si “normale”.

Ka edhe më shumë: për të mos u ndaluar nga rrjeti social, përshkrimet e disa përmbajtjeve përdorën truke mashtruese. Për shembull, disa fjalë kyçe që lidhen me çrregullimet e të ngrënit paraqisnin numra ose yllza në vend të disa shkronjave. Hetimit të ËSJ, TikTok iu përgjigj të jetë në punë për t’u lejuar përdoruesve një përdorim të sigurt të rrjetit social dhe përmbajtjes së tij: ideja është të zhvillohet një strategji e njohjes së përmbajtjes video që mund të mos shkelë politikat e TikTok, por mund të jetë e dëmshme nëse shikohet në mënyrë të tepruar; përveç kësaj, ne po mendojmë për një mjet që u mundëson përdoruesve të parandalojnë shfaqjen e videove që përmbajnë fjalë ose hashtag të caktuara në seksionin “Për ty”.

“Edhe nëse eksperimenti i kryer nga Wall Street Journal nuk pasqyron përvojën që kanë shumica e njerëzve në TikTok – tha zëdhënësi i TikTok – një person që duhet ta ketë atë përvojë është ende një person shumë. Ne lejojmë përdorimin e përmbajtjeve edukative ose të orientuara drejt rimëkëmbjes, sepse kuptojmë se ato mund t’i ndihmojnë njerëzit të shohin se ka shpresë, por përmbajtjet që promovojnë, normalizojnë ose lavdërojnë ushqimin e çrregullt janë dhe do të vazhdojnë të jenë të ndaluara”.

 

 

Burimi / https://www.corriere.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top