Studim

April 16, 2018 | 15:02

Përfitimet që sjell te gratë, kryerja çdo natë e marrëdhënieve seksuale

Një studim i ri sugjeron se marrja e një gjumi të mirë gjatë natës lidhet me përmirësimin e jetës seksuale për gratë e moshës së mesme dhe të moshuara.

Hulumtuesit, të cilët analizuan të dhënat nga 93.668 gra të moshës 50-79 vjeç, gjetën se ata që kishin më pak se shtatë deri në tetë orë gjumë çdo natë kishin më pak gjasa të ishin të kënaqur me jetën e tyre seksuale, krahasuar me ata që flinin më gjatë, sipas raportit të publikuar në Menopauzë.

Gjithashtu, studiuesit gjetën se pagjumësia zvogëlon gjasat që një grua të ndihet e kënaqur me jetën e saj seksuale.

Ndërsa askush nuk e di me siguri pse gjumi i pakët mund të sjellë pak kënaqësi seksuale, autori kryesor i studimit, Dr. Juliana Kling, ka disa ide.

Ne e dimë se gjumi është me të vërtetë i rëndësishëm për funksionimin tonë“, tha Kling, një profesor asistent i mjekësisë në Klinikën Mayo në Scottsdale, Arizona. “Mungesa e gjumit shpesh çon në vështirësi të përqendrimit së bashku me degëzime të tjera. Shumë seks ndikon në tru dhe nëse nuk jemi të vëmendshëm dhe nuk jemi në gjendje të përqendrohemi, kjo mund të ndihmojë në shpjegimin e disa gjetjeve”.

Studimet në gratë e reja duket se mbështesin këtë. “Një studim në gratë me moshë kolegji të shëndetshme zbuloi se numri i orëve të fjetur gjatë natës ishte i lidhur me nivelin e dëshirës seksuale të nesërmen”, tha Kling.

Pra, është mjaft e mundshme që gjumi i goditur të shkojë pasi mosha e femrave mund të ketë ndikim në jetën e tyre seksuale.

Shumica e grave në studim, 60%, raportuan se arritën orët magjike shtatë deri në tetë orë gjumë. Pra, ndoshta jo çuditërisht, 56% e grave thanë se ishin disi ose shumë të kënaqur me aktivitetin e tyre aktual seksual.

Por Kling dhe kolegët e saj gjetën se midis atyre që flinin më pak, seksi ndodhte më rrallë dhe ishin më pak të kënaqshme.

Në fund, tha Kling, “gjetjet vërtet sugjerojnë se cilësia e lartë dhe gjumi i mjaftueshëm është i rëndësishëm për funksionin seksual”. Ne duhet të sigurohemi që po shohim këta faktorë dhe zakone të tjera të shëndetshme, jo vetëm nga Perspektiva gjinekologjike“.

Gjetjet e reja nga Dr. Phyllis Zee çudisin: “A mund të përmirësojmë funksionet e tyre seksuale nëse ne u japim prioritet dhe përmirësojmë gjumin te gratë, veçanërisht te ato që janë peri-menopauzë dhe post-menopauzë?

Ky lloj kërkimi na bën të bëjmë shumë pyetje,” tha Zee, profesor i neurologjisë dhe drejtor i Qendrës për Circadian dhe Sleep Medicine në Universitetin Northwestern. “Nga pikëpamja klinike, do të më bënte të mendoj për gjërat që nuk i kisha menduar më parë. Tani do të pyes për gjumin dhe funksionin seksual”.

Gjetjet mund të shtojnë listën e arsyeve pse ne duhet t’i japim përparësi gjumit, tha Rebecca Thurston, një profesore e psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pittsburgh. “Ka një lidhje midis gjumit të shkurtuar dhe rrezikut për sëmundje kardiovaskulare“, tha Thurston. “Gjithashtu ne e dimë se kjo ndikon në humorin e njerëzve, nivelet e ankthit, si dhe funksionin njohës“.

Përgatiti: Brikela Daci / Burimi / https://www.msn.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com