FB

February 19, 2024 | 6:15

Përleshjet familjare: Pse ndodhin ato?

Gjithmonë ka anëtarë të familjes që priren të keqkuptojnë njëri-tjetrin dhe duket se kanë inate të pashërueshme. Por, çfarë qëndron pas kësaj harmonie negative që është përcjellë brez pas brezi?

Pse po zihet familja juaj? Shkaqet dhe nxitësit

Trauma e pazgjidhur ndër breza

Howard Stein historiani dhe profesori emeritus në Universitetin e Oklahomës shpesh sugjeron që në një moment në historinë tonë familjare, dikush përjetoi një ngjarje traumatike. Për shembull, vdekjet e dhunshme, fatkeqësitë, aksidentet, përdhunimet, sulmet, etj.

Megjithatë, këto ngjarje negative nuk mund të kapërcehen gjithmonë në mënyrë normale. Ato janë lloje dhimbjesh ‘qark të shkurtër’ që ngecin dhe kalohen kolektivisht nga një brez në tjetrin. Ndonjëherë dhimbja kthehet në zemërim. Kjo, në një farë mënyre, përcakton edhe edukimin e fëmijëve; Është e mbushur me mangësi, pakënaqësi dhe konflikte të pazgjidhura.

Kjo mund të ngrijë dhimbjen dhe të përhapet në familje në vend që të shpërbëhet, duke shkaktuar tension mes tyre.

Grindjet familjare

Nëse e keni pyetur veten që nga fëmijëria përse prindërit tuaj grinden, ndoshta kjo është e rrënjosur në inate që janë mbajtur në të kaluarën dhe nuk mund të kapërcehen. Ato shfaqen në ankth të heshtur mes xhaxhallarëve tuaj dhe mosmarrëveshje midis prindërve dhe gjyshërve tuaj. Në këtë mënyrë, pakënaqësia kalon nëpër lidhjet në familjen tuaj të gjerë.

Krenaria e pengon faljen. Kjo bën që të lindin tensione. Me këtë vijnë edhe vërejtjet e këqija dhe komentet lënduese që përfundojnë me polemika.

Modele agresive të trashëguara

Faktorë të tillë si abuzimi, agresioni dhe sjellja e dhunshme mund të jenë një shpjegim tjetër përse familja juaj po lufton . Këto janë elemente që ndonjëherë mund të kalojnë brez pas brezi. Për shembull, fëmijët që janë abuzuar nga prindërit e tyre mund të përsërisin të njëjtën sjellje me partnerët ose fëmijët e tyre, duke ruajtur kështu të njëjtën dinamikë vuajtjeje.

 

Prandaj, në shumë raste, shqetësimi psikologjik mund të qëndrojë pas konflikteve familjare, debateve, tensioneve dhe qortimeve të vazhdueshme. Kjo tregon se mund të trajtohet.

Siç e dimë, familjet ndonjëherë mund të mbushen me dhimbje. Kjo është veçanërisht e dukshme nëse ata nuk e kanë shëruar të kaluarën e tyre dhe janë përballur me plagë të hapura nga dje deri sot. Janë plagë që kushtëzojnë mirëqenien e të gjithë anëtarëve të familjes.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top