Në fokus

December 17, 2020 | 8:25

Personaliteti lundrues, ndryshoni çdo minutë në përpjekje për të kënaqur të tjerët

Nevoja për aprovim bën që disa njerëz të përshtaten me pritjet e të tjerëve, duke menduar se ky është çelësi për të shmangur refuzimin. Por kjo është vetëm një përgjigje ndaj të njëjtës pasiguri, e cila gjeneron “veprimin e kameleonit”.

Frika nga refuzimi është gjithashtu një burim zhgënjimi, i cili shkakton vuajtje dhe dhimbje, pasi lidhet me këtë ndjenjë të mungesës së vlerës, të mungesës së përkatësisë, e cila zbulon vetëvlerësimin e tyre të ulët. Sidoqoftë, në planin afatgjatë, kjo sjellje paraqet shumë probleme të tjera. Kur mashtrojmë veten, duke besuar se, për t’u pranuar, duhet të kënaqim për momentin dikë, bëhemi një “mashtrim”, një tallje me veten.

Të jesh ai që jemi është çlirues dhe vetëm nga ky përvetësim i vetvetes dalim nga vetë-mashtrimi dhe mund të evoluojmë. Lumturia është e lidhur ngushtë me përparimin, zhvillimin e inteligjencës sonë emocionale, përgjegjësinë tonë emocionale me ndjenjat tona dhe ndjenjat e të tjerëve. Është kur ne ndalojmë së krahasuari ndryshimet që ekzistojnë midis nesh dhe fillojmë të përvetësojmë burimet tona të brendshme në mënyrë që të mund të ndalojmë së provuari të jemi ata që nuk jemi.

Kënaqësia e personit tjetër mund të jetë një strategji e mirë shoqërore, por kënaqësia e rreme dhe sipërfaqësore nuk do të na hedhë në vendin tonë, përkundrazi, do të na bëjë të largohemi nga vendi ynë për të provuar të zëmë një vend që nuk është i yni. Akti i kënaqësisë nuk ka pse të jetë i lidhur me një identitet të rremë, përndryshe njerëzit e tjerë do të jenë në gjendje të kuptojnë kognitivisht se qëndrimi ynë është i rremë.

Ne nuk mund të harrojmë se nuk ka maskime pa maska dhe sa herë që vendosim maska, të tjerët nuk mund të shohin se çfarë qëndron prapa.  Njohja njerëzore është përgjegjëse për zbulimin e identitetit tonë të vërtetë dhe nuk ka asnjë veprim që mund të mashtrojë të vërtetën. Zbulo veten!

 

 

Burimi / https://italiafeed.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top