FB

July 21, 2022 | 10:20

Piktura, një lloj arratisjeje mendore nga kjo botë e trazuar dhe e paqëndrueshme në të cilën jetojmë

Përgatiti  Drilona Shehaj, Abazaj, psikologe

 

 

Arsyeja pse piktura është terapeutike është sepse ju ofron një mundësi pozitive për të shprehur, kanalizuar, çliruar dhe hequr dorë nga të gjitha ndjenjat dhe shqetësimet tuaja. Ka emocione që janë thjesht komplekse, të tilla si pikëllimi ose zemërimi, të cilat shpesh janë të vështira për t’u përshkruar verbalisht.

0-2

Pra, nëse ndiheni të mërzitur dhe nuk jeni në gjendje të flisni, lërini veprat tuaja të artit të flasin për ju përmes pikturës. Do t’ju ndihmojë të transformojë dhimbjen tuaj në një kryevepër.

Nëpërmjet pikturës ju mund të zhytni veten dhe të harroni atë që po ndodh në botën përreth jush. Një lloj arratisjeje mendore për të cilën të gjithë ne kemi nevojë nga kjo botë e trazuar dhe e paqëndrueshme në të cilën jetojmë.

Piktura është një aktivitet përgjithësisht i këndshëm, por është jashtëzakonisht i mirë për shëndetin dhe mirëqenien tuaj mendore. Përfitimet psikologjike janë befasuese, edhe pse mund të mos i vini re ndërsa jeni duke pikturuar.

 

Disa arsye pse duhet të rrëmbeni koloret dhe penelat për të shpalosur kreativiteti tuaj:

Piktura zhvillon krijimtarinë | Gjatë pikturimit stimulohet  ana e djathtë ashtu edhe ana e majtë të trurit. Në pikturë, ne përdorim anën e majtë të trurit për të trajtuar sfidat racionale dhe logjike  si ta strukturojmë pikturën, për shembull:

Ndërsa ana e majtë e trurit përdoret për sfida më kreative, duke na ndihmuar të vizualizojmë punimin para se të ngremë kavaletin.

 

Piktura është një ushtrim gjithëpërfshirës i trurit | Duke forcuar mendjen dhe duke nxitur aktivitetin e dopaminës në tru. Pra, kalimi i kohës për të kënaqur shpirtin tuaj krijues është në thelb gjimnastikë për trurin tuaj!

 

Piktura mbështet mirëqenien tuaj emocionale | Piktura mund të na ndihmojë  të përballemi me ato ndjenja tona duke u dhënë atyre një formë fizike, duke hequr ankthin e përfshirë kur i mbajmë të ndryshuara. Kjo është arsyeja pse psikologët shpesh përshkruajnë terapi arti për pacientët që kanë pësuar trauma psikologjike: ajo ndihmon në çlirimin e emocioneve në një mjedis të sigurt dhe jo kërcënues.

 

Ndërton aftësitë tuaja për zgjidhjen e problemeve | Edhe pse përpiqemi për më të mirën, ndonjëherë pikturat tona rrallë dalin siç ishin planifikuar fillimisht. Edhe pse kjo mund të jetë frustruese dhe zhgënjyese, rezulton se kjo mund të jetë e shëndetshme. Na mëson shpejt të përballemi me zhgënjimin, dhe mos të dorëzohemi për të projektuar idetë tona. Duke u përshtatur dhe për gjetjen e zgjidhje kreative për problemet që paraqet piktura. Aftësitë krijuese të zgjidhjes së problemeve janë jashtëzakonisht të dobishme në jetën e përditshme dhe do të thotë që ju keni më shumë gjasa të gjeni shpejt një zgjidhje kur lind një problem.

0-1

Përmirëson kujtesën dhe përqendrimin | Truri juaj në thelb po punon sa herë që pikturoni, që do të thotë se piktura rrit funksionin e kujtesës dhe mpreh mendjen. Në veçanti, piktorët ushtrojnë pjesët e trurit të tyre përgjegjëse për kujtesën dhe përqendrimin. Njerëzit që praktikojnë rregullisht aktivitete krijuese si piktura, tregohet se kanë më pak shanse për të zhvilluar Alzheimer dhe probleme të shëndetit mendor. Pra, jo vetëm që hobi juaj i pikturës ngjall gëzim dhe ju bën të ndiheni më mirë, por gjithashtu kujdeset për shëndetin tuaj dhe ruan funksionet e trurit tuaj për të ardhmen!

 

Piktura mund të zhvillojë aftësitë e komunikimit | Piktura ju ndihmon të futeni në nënndërgjegjen tuaj dhe ju lejon të komunikoni ndjenjat tuaja me veten dhe botën e jashtme përmes pjesëve që krijoni. Vepron si një akullthyes duke ju dhënë një interes të përbashkët me mijëra artistë të tjerë dhe vlerësues të artit në mbarë botën.

 

Kalimi i kohës duke pikturuar lehtëson stresin | Piktorët hyjnë në një botë të tyre teksa krijojnë, dhe kjo u lejon atyre edhe pse në mënyrë të pandërgjegjshme  të veçohen nga streset dhe sforcimet e jetës. Piktura na lejon të shpëtojmë nga betejat tona të përditshme.

 

Ju mund të praktikoni vëmendjen përmes pikturës |  Piktura është një akt meditues të nxjerr nga vetja, duke e çliruar veten nga kufizimet fizike. Kjo do të thotë që ju jeni duke u fokusuar vetëm në të tashmen dhe në veprën e artit përpara jush ndërsa pikturoni, duke e çliruar mendjen tuaj nga shqetësimet dhe mendimet ndërhyrëse. Arti mund të jetë një akt shërues, një balsam për shpirtin dhe mendjen. I cili ka rezultuar edhe në rehabilitimin fizik të individëve.

 

Pra mos nguroni hidhni mbi tryezë librin e skicave dhe penelat dhe përqafoni krijimtarinë tuaj.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top