FB

July 21, 2022 | 10:10

Si të kapërceni traumat më të dhimbshme të jetës tuaj

Edhe në momentet më të vështira, kur na duket se dielli nuk do të lindë më për ne, udhërrëfyesi ynë i brendshëm është gati të na ndihmojë. Pika e kthesës ndodh, edhe pas shqetësimeve serioze, kur ne i dorëzohemi idesë se nuk ka kush të kërkojë këshilla dhe se mendimi i përbashkët me konvencionet e tij, është shpesh pengesa e vërtetë. Sinqerisht, mendoj se secili prej nesh duhet të shkojë në rrugën e tij, veçanërisht në momente të vështira.

Dr. Raffaele Morelli, Psikiatër dhe Psikoterapist

“Fakti që konventat vazhdojnë të lulëzojnë në një mënyrë ose në një tjetër tregon se shumica dërrmuese e qenieve njerëzore zgjedhin të ndjekin jo rrugën e tyre, por konventat; rrjedhimisht ata nuk zhvillojnë veten e tyre, por një metodë dhe rrjedhimisht një dimension kolektiv, në kurriz të tërësisë së tyre”. (C. G. Jung, “Bërja e personalitetit”)

Bukuria e rrugës

A e dini si e di nëse një person do t’ia dalë? Nga fakti që nuk bën më shumë pyetje, ai beson, i beson të pavetëdijshmit. Dhe me përpikëri gjen dikë që vepron si mentor, ndoshta përmes një videoje, një libri, një takimi, një rruge të pamenduar. Ndjehuni pasiv, mos bëni përpjekje, mirëpriteni, flisni me panikun tuaj, mos ik prej tij. Trupi juaj është një mik që dëshiron të të ndihmojë, të thotë se ke kërkuar shumë: shumë përsosmëri, shumë ashpërsi, shumë vetëgjyqësi. Brenda pak ditësh sheh që paniku bëhet gjithnjë e më pak i dhunshëm derisa zhduket në mënyrë magjike.

Larg rrugës së përbashkët

Ne jemi të sëmurë nga “shumë realitet”: besojmë se vetëm bota e mendimit është e vërtetë. Pra, kushdo që vdes, zhduket përgjithmonë nga jeta jonë dhe ne jetojmë në vetmi, mungesë, lamtumirë. Por ka një mendje tjetër brenda nesh: ajo e imazheve që i përkasin anës sonë ëndërruese, të përjetshmes.

Të imagjinosh është të jesh pranë përjetësisë, është energjia që stimulon vetë-shërimin nga shqetësimi. Vetëm pjesa e ëndërruar mund t’i ndryshojë gjërat: të imagjinosh, të ëndërrosh është shërim. Duhet guxim, duhet forcë për të dalë nga mendimi i përbashkët për të imagjinuar nënën që nuk është më aty si prani në jetën e përditshme. Të jesh ndryshe nga mendimet e të tjerëve do të thotë të ndjekësh rrugën tënde.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.riza.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top