Në fokus

May 26, 2020 | 8:04

Po sikur puna nga shtëpia të zgjasë përgjithmonë?

Pandemia që detyroi mbylljen e zyrave ka revolucionarizuar mënyrën se si njerëzit punojnë dhe ka detyruar kompanitë të rimendojnë modelet e tyre të biznesit, veçanërisht në dritën e vështirësive për rihapjen e hapësirave publike. Zyrat e hapura, aq të lezetshme deri para disa muajsh, tani janë armiku që duhet luftuar me çdo kusht për të parandaluar koronavirusin, gjithashtu dhe ashensorët, apo sallat e mbushura me njerëz.

Për këtë arsye Twitter ka marrë një pikë kthese dhe do vazhdojë të lejojë punonjësit e saj që të punojnë përgjithmonë nga shtëpia. Zyrat e Twitter janë mbyllur prej kohësh dhe “nuk do të rihapen para shtatorit”. Edhe kur ta bëjnë, rihapja do të bëhet graduale. Nuk do të ketë asnjë event dhe pjesëmarrje të kompanisë për gjithë vitin 2020, pasi të gjitha udhëtimet e biznesit janë pezulluar të paktën deri në shtator.

Me zgjedhjen e tij, kompania e Jack Dorsey djeg me kalimin e kohës rivalët e Silicon Valley, i njohur për përfitimet e dhëna nga punonjësit dhe që tani sfidojnë njëri-tjetrin në kohën e punës së zgjuar gjatë urgjencës shëndetësore. Shoqëria e bezdisshme qëndron si një pararendës në Luginën Silicon liberale që lufton me koronavirusin. Por masa do të ketë një ndikim përtej kufijve të Kalifornisë, duke e bërë veten të ndihet në Wall Street dhe, rrjedhimisht, në ekosistemin e Nju Jorkut. Facebook dhe Google kanë njoftuar se shumica e punonjësve të tyre do të jenë në gjendje të punojnë nga shtëpia deri në fund të vitit. Amazon ka dhënë leje të paktën deri në fillim të tetorit.

Lëvizjet e Silicon Valley janë monitoruar nga afër nga Wall Street, i cili ka parë talentet më të mirë të rrëmbyera nga emrat e mëdhenj në vitet e fundit. Nëse deri vonë ishte ëndrra e të diplomuarve të rinj të tokës në një bankë investimesh, tani nuk është më kështu. Falë motit të mirë në Kaliforni dhe përfitimeve të pasura të ofruara nga gjigandët hi-tech – nga mensat falas në palestra, nga pastruesit e thatë deri tek çerdhet – bankat u transferuan në zgjedhjen e dytë. Tani pandemia vendos institucionet, shumica e të cilave kanë zyra të mëdha në New York, në pozitën që duhet të rishikojnë përsëri modelin e tyre të biznesit.

Edhe ato janë përshtatur për të punuar nga shtëpia dhe, duke pasur parasysh vështirësitë mjekësore në rihapjen e mëdhe që strehojnë punonjësit e tyre dhe paditë e mundshme në rast sëmundjeje, puna e zgjuar është e destinuar të vazhdojë për një kohë të gjatë. Me pasoja të gjera për sistemin e Nju Jorkut, tregu i pronave të zyrave i cili tashmë është prekur nga rritja e WeWork vitet e fundit. Me më pak punonjës që punojnë fizikisht, bankat mund të zvogëlojnë praninë e tyre duke vazhduar të ofrojnë të njëjtin shërbim.

Dhe një prani më e vogël do të ndihet në restorante dhe dyqane. Me pak fjalë, Nju Jorkut i shtohet një sfidë e re e ikjes nga qyteti, i cili – mes çmimeve shumë të larta, një terrorizmi emergjent dhe tashmë rreziqeve shëndetësore – shfaqet gjithnjë e më pak i pëlqyeshëm në sytë e shumicës, madje edhe të kompanive.

 

 

 

Burimi / https://www.ansa.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top