FB

May 27, 2023 | 7:23

Posta / A vuaj nga çrregullimi psikosomatik?

 

Përshëndetje! Menjëherë pas vdekjes së një të afërmi të dashur, fillova të përjetoja vështirësi në gëlltitje. Unë kam bërë tashmë disa ekzaminime mjekësore, të gjitha negative. Po shkruaj këtu për t’ju pyetur nëse një çrregullim psikosomatik mund të jetë gjithashtu vështirësi në gëlltitje? (Mendova se ishin takikardi, nauze…). Sikur ushqimi nuk ulet dhe do të shtoj se si pasojë e kësaj tani kam pak frikë se mos mbytem.

d

Nuk kam simptoma të tjera, por vetëm kjo më shkakton siklet dhe nervozizëm. Gjithashtu do të shtoja se në fillim m’u duk sikur e përjetova zinë më mirë se sa pritej por më pas 6 muaj më vonë fillova të ndjeja nostalgji/trishtim për vdekjen e këtij personi.

Faleminderit të gjithëve paraprakisht.

 

Përgjigje: E dashur Margot, së pari faleminderit për ndarjen e këtyre ndjesive me ne. Pasojat e një zie të rëndësishme në psikikën dhe emocionet tona ndoshta mund të supozohen të ndryshme dhe heterogjene. Kishit të drejtë që përjashtove çdo shkak të mundshëm organik. Është e mundur që kjo vështirësi në gëlltitje me një ndjenjë mbytjeje mund të jetë për shkak të mungesës së pranimit të zisë.

E kuptoj situatën që përshkruani dhe nëse pas kontrolleve mjekësore shumë korrekte gjithçka doli të ishte normale, simptomat që përshkruani mund t’i atribuohen episodeve ankthioze.

Ju këshilloj të merrni parasysh një terapi personale që ju ndihmon në përpunimin e vdekjes së të dashurit tuaj, ku mund t’i jepni lehtësim të plotë shqetësimit dhe zemërimit tuaj, në një marrëdhënie intime dhe të mbrojtur me terapistin tuaj.

 

 

Dr. Alessia Di Pancrazio, psikologe

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top