FB

August 24, 2021 | 8:06

Posta / “Çerdhja e djalit tim dëshiron që ai të vlerësohet, por nuk jam e sigurt nëse ai ka një çrregullim”

Pyetje: Kam një fëmijë trevjeçar i cili nisi çerdhen dy muaj më parë. Kam kërkuar shënimet e vëzhgimit nga stafi pasi ka pasur ankesa të vazhdueshme në lidhje me sjelljen e tij. Shënimet u shkruan të gjitha nga një perspektivë negative duke përdorur fjalë të tilla si: nuk shfaq ndjeshmëri për të tjerët, lëndon fëmijët dhe udhëheqësit e tjerë, merr lodra, vazhdimisht lëviz dhe nuk ka miq, sepse askush nuk dëshiron të luajë me të.

E pyeta pronarin për këtë. U pranua se anëtarja e stafit i shkroi shënimet nga zhgënjimi, pasi ajo nuk dinte si ta trajtonte sjelljen. U informova se nuk do të kisha më vend në çerdhe nëse nuk do të siguroja një vlerësim për shëndetin mendor të djalit. Stafi thotë se ata po i kushtojnë shumë kohë nevojave të fëmijës tim. Ata nuk kanë personel të mjaftueshëm dhe duan një specialist të veçantë për t’u marrë me të voglin. Ata u shprehën se të folurit dhe gjuha ishte e dobët dhe stafi kishte vështirësi ta kuptonte djalin në vlerësimin e të folurit dhe terapisë gjuhësore, i cili ishte brenda kufijve normalë për grupmoshën e tij.

Ai është fëmijë i vetëm dhe nuk ka qasje tek fëmijët e tjerë pasi jetojmë në një zonë të izoluar. I pëlqejnë shëtitjet dhe lojërat në natyrë. Kam aplikuar një vlerësim për të, por po pyes a po reagon ai ndaj mjedisit në krahasim me të paturit e një çrregullimi specifik?

Djali vjen në shtëpi i rraskapitur dhe i hutuar duke mos ditur se çfarë dëshiron dhe fle mirë.

1

*John Sharry është themelues Parents Plus Charity dhe ndihmës profesor në Shkollën e Psikologjisë UCD.

Përgjigje: Djali juaj mund të reagojë ndaj një mjedisi stresues, ose mund të jetë i papjekur në zhvillim dhe të luftojë për të menaxhuar kërkesat shoqërore të një mjedisi parashkollor, ose në të vërtetë mund të jetë një përzierje e të dy faktorëve.

Shënimet negative nga personeli parashkollor me mungesë të stafit janë një shenjë se ata po luftojnë dhe gjithashtu tregojnë pritshmëritë e tyre negative për djalin tuaj, gjë që mund t’i përkeqësojë gjërat.

Duke vazhduar përpara, do t’ju sugjeroja që të vazhdoni të punoni në bashkëpunim me stafin parashkollor. Eksploroni cilat janë opsionet e vlerësimit dhe si mund të ketë qasje në më shumë burime. Ju nuk përmendni sa orë merr pjesë djali juaj në çerdhe, por gjithashtu mund të jetë një plan i mirë për të zvogëluar orët e tij, në mënyrë që ata të krijojnë një përvojë më të shkurtër por më pozitive për të, dhe pastaj të shtojnë orët. Ju gjithashtu mund të ktheheni tek specialistët e shëndetit mendore me të cilët jeni konsultuar dhe të eksploroni vlerësime të mëtejshme (ose me ta ose me një specialist tjetër të zhvillimit të fëmijëve). Në mënyrë ideale, ata do të merrnin informacion nga stafi parashkollor dhe do të punonin me ta për menaxhimin e djalit tuaj.

Së fundi, konsideroni gjithashtu të kërkoni një vendosje alternative parashkollore për djalin tuaj nëse i keni këto mundësi në lokalitetin tuaj. Një fillim i ri me staf të ri mund të bëjë ndryshimin.

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi irishtimes.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top