FB

August 29, 2022 | 8:45

Posta / “Çfarë do të thotë të jesh nënë me autizëm?”

Kur e quaj veten nënë me autizëm, e them këtë sepse jam një nënë që gjithashtu është autike. Unë flas për përvojën time dhe për jetën time. Sepse unë isha një nga ato vajza autike të padiagnostikuara. Një nga ato vajza që u rritën në një grua autike…Një nga ato vajza që u rritën për t’u bërë nënë autike!

Udhëtimi im si një nënë autike

Disa mund të zgjedhin të përqafojnë termin mama me autizëm për çfarëdo arsye apo tjetër. Nëse janë prindër të një fëmije autik ose nëse edhe vetë janë autikë. Përpara diagnozës sime të autizmit, zgjodha ta quaj veten një nënë autizmi – duke mos e ditur ose kuptuar plotësisht se çfarë do të thoshte. Se ishte një term i përqafuar nga komuniteti neurodivergjent. Tani që kam pasur diagnozën time, zgjedh që ndonjëherë ta quaj veten një nënë me autizëm. Sepse kjo është pjesë e identitetit tim.

Unë jam një i rritur autik. Një nënë autike me një familje neurodivergjente. E gjithë kjo erdhi në vitin 2020 dhe filloi me vetë-diagnozën time të ADHD. Tani, ajo çon në atë që bëj në shumë fronte. Jo vetëm për familjen time, por edhe për të tjerët. Unë e kam këtë blog, Kori në shtëpi, për të kronizuar anën prindërore të tij. Për të ndarë burimet dhe për të ofruar inkurajim për familjet me fëmijë autikë. Unë kam gjithashtu biznesin tim të stërvitjes ku mbështes gra neurodivergjente si unë, të cilat kanë kaluar gjithë jetën e tyre duke maskuar dhe duke u përpjekur të fshehin atë që i bën ato neurodivergjente. Dhe, unë kam podcast tim: Autentically Autistic dhe ADHD. Kjo është ajo ku unë ndaj pak nga gjithçka në lidhje me jetën time.

Mami me autizëm ose mami autike

Tani, nuk po përpiqem të nis një debat apo të krijoj përçarje të mëtejshme brenda komunitetit. Thjesht duke shtuar këndvështrimin tim në bisedë. Unë besoj plotësisht në dialogun e hapur dhe në dallimin e mendimeve. Gjithsesi, do të pyesja vetëm se përpara se të përqafosh termin e mamasë me autizëm – pse po e merr këtë term? Jeni nënë e një fëmije autik? A jeni autik? Cilatdo qofshin arsyet tuaja, kjo varet plotësisht nga ju.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi koriathome.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top