FB

March 8, 2022 | 8:08

Posta / ‘E kam tradhtuar gruan time tetë vjet më parë me një kolege. A duhet t’i them asaj?’

Pyetje: E kam tradhtuar gruan time vite më parë dhe më ka ngrënë faji. Kemi 10 vite bashkë dhe kjo ka ndodhur në dy vitet e para të lidhjes sonë. Kam pasur një lidhje shumë të shkurtër me një kolege, dhe shkurt, dua të them që kemi fjetur vetëm dy herë së bashku. Ne flirtonim para kësaj dhe dërgonim shumë mesazhe me tekst. Tani, nuk mund ta besoj se e bëra këtë dhe e di që gruaja ime është gjëja më e mirë që më ka ndodhur ndonjëherë. Kam shumë frikë se mos e humbas, por, në të njëjtën kohë, ndjej se duhet t’ia them që të mos ketë sekrete mes nesh. Nuk dua ta mbaj këtë ndjenjë gjatë gjithë jetës sime dhe nuk dua ta gënjej atë për pjesën tjetër të martesës. A ia vlen t’i tregoj asaj? Ne nuk kemi fëmijë, por ajo është e gjithë bota ime.

Dr. West përgjigjet: Ndoshta ju shqetësoheni se gruaja juaj do të mërzitet më shumë nga aspekti emocional i kësaj çështjeje, për të mos përmendur gënjeshtrat. Një herë e parë është një gjë, por krijimi i një lidhjeje me dikë përmes mesazheve dhe kontakteve të vazhdueshme mund të shkaktojë përgjigje shumë të ndryshme nga gruaja juaj. Një tradhti një herë mund të jetë i falshëm për disa, por energjia e marrë për të tradhtuar disa herë dhe për t’u lidhur fizikisht dhe emocionalisht gjatë javëve tregon planifikim dhe vullnet për të mashtruar vazhdimisht. Ju mund të pyesni veten se cili ishte përfitimi i kësaj afere. A ju pëlqeu vërshimi i fshehtë dhe emocioni i të gënjyerit ndaj gruas tuaj ndërsa organizonit të takonit këtë person? Çfarë mendoni se thotë për ju si person dhe për mendimin tuaj? Një person i arsyeshëm do të supozonte se një partner do të lëndohej nga një lidhje, por ju vazhduat. Ju bëtë zgjedhjen për t’i dhënë përparësi kënaqësisë suaj mbi ndjenjat e saj. Tani, ju duhet të zgjidhni midis menaxhimit të fajit tuaj dhe menaxhimit të ndjenjave të saj. Nëse i tregoni asaj, çfarë prisni apo shpresoni se do të ndodhë? Faji juaj mund të mos zhduket dhe ju do të shtoni lëndime të reja. Ajo mund të mos ju falë dhe mund të shënojë shumë mirë fundin e martesës suaj. Për shumë njerëz, një lidhje është një fund i justifikuar i një marrëdhënieje.

Falja që kërkoni mund të mos vijë. Ju mund t’ju duhet të punoni mbi këto ndjenja dhe të pranoni se, nëse i mbani për vete, nuk mund të arrini kurrë atë lloj mbylljeje që ju nevojitet në këtë kapitull të jetës suaj. Mbyllja shpesh ndërtohet si një lloj qëllimi përfundimtar që nevojitet për të ecur përpara, por realiteti i ashpër është se ne mund të mos kemi gjithmonë mbyllje, pasi jeta nuk vjen me zgjidhje të rregullta të mbështjella me harqe të bukura. Pranimi është një qasje më realiste, nëse bëjmë paqe me sjelljen tonë, reflektojmë mbi të dhe mësojmë mësimet e nevojshme për t’i trajtuar më mirë njerëzit dhe për t’i vënë ato mësime në veprim. Kjo është një qasje shumë më e shëndetshme ndaj shkeljeve të së kaluarës. Pranimi se kemi gabuar dhe duke punuar në vetë-zhvillimin tonë mund të sigurojë një lloj mbylljeje që vjen nga brenda, jo nga jashtë.

Diçka duhet të vijë për ju nëse kjo është duke luajtur në mendjen tuaj në këtë moment. Ndoshta ishte një koment për tradhtinë që bëri gruaja juaj, ose ndonjë moment emocional historik për ju. Unë do të sugjeroja të punoni për këtë me një terapist në mënyrë që të përpunoni atë që po ndodh nën këtë ndjenjë. Ndjenja e fajit mund të jetë një shoqërues i depresionit dhe ankthit dhe mund të përdoret si një shkop për të rrahur veten teksa fokusohemi në sjelljet e këqija të së shkuarës. Ju keni thënë në letrën tuaj se jeni të shqetësuar për humbjen e gruas suaj. Kjo mund të jetë një shenjë ankthi, pasi ne mund të fiksohemi tepër në diçka që e perceptojmë si traumatike ose stresuese ndërsa projektojmë ankthin tonë në atë ngjarje ose ndjenjë. Mund të mos jetë rastësi që ndjenjat tuaja për këtë çështje janë të pranishme tani dhe mund të tregojnë për ndonjë problem tjetër themelore. Flisni për këtë me terapistin tuaj dhe do të jeni në gjendje të ndiheni më shumë në kontroll të së tashmes dhe të kaluarës suaj. Kur të arrini në këtë pikë, do të bëhet më e qartë se cila do të jetë rruga juaj e veprimit.

Nëse vendosni t’i tregoni asaj, duhet ta lejoni atë të punojë me ndjenjat e saj për këtë. Ju nuk mund ta kontrolloni se si ajo reagon dhe nuk keni ndonjë nivel të lartë moral për të qenë në mbrojtje. Në të vërtetë, të qenit në mbrojtje do ta përkeqësojë situatën pasi do të lexohet si mungesë pendimi ose justifikimi. Është e vështirë të përballemi me personin që duam kur është i zemëruar me ne, por ajo duhet të ketë hapësirën për të kaluar në atë fazë të përgjigjeve të saj. Ajo do të duhet të përpunojë pikëllimin që mund të ndjejë, pasi i është hequr idealizmi i marrëdhënies. Nëse ajo vendos të qëndrojë me ju, mund të jetë një rrugë e gjatë kthimi drejt faljes dhe gjërat nuk do të kthehen si më parë. Gjithmonë ekziston mundësia që marrëdhënia juaj të bëhet edhe më e mirë se më parë, ndërsa po kaloni pasojat e lidhjes suaj. Megjithatë, kjo kërkon shumë punë dhe ajo mund të vendosë të mos dëshirojë ta shpëtojë marrëdhënien.

Nuk mund të rri përgjithmonë pezull në këtë tokë. Ju duhet të përballeni me ndjenjat tuaja ose vetë ose me gruan tuaj, por të jetosh në harresë dhe frika nga ky sekret do t’ju shtypë dhe mund të përfundojë duke shkatërruar marrëdhënien tuaj, pasi gruaja juaj do të kuptojë se diçka po ndodh. Hidhni hapin e parë drejt shërimit të vetes, më pas merrni vendimet tuaja me mençuri.

 

 

Burimi / https://www.independent.ie/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
erin[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top