FB

April 26, 2023 | 8:45

Posta / Kam ndjesi të çuditshme në kokë

Përshëndetje mjekë, premisa se nuk dija ku ta vendosja pyetjen mes neurologjisë dhe psikiatrisë. Jam një djalë 22 vjeç dhe prej rreth 6-7 vitesh kam ndjesi shumë të çuditshme në kokë. Herë pas here ndjej një peshë brenda kokës dhe herë më duket sikur jam përqendruar aq shumë në pjesën e ballit dhe sy sikur perceptoj diçka. Kjo më ndodh edhe kur shikoj një objekt apo një film. Nga hiçi, edhe kur nuk e mendoj, truri më kujton automatikisht këtë ndjenjë dhe më kthehet.

k

Nuk di shumë për atë që ndjej, dhe kjo është arsyeja pse nuk dija ku ta shtroja këtë pyetje.

Si një shënim i vogël, kam pasur Çrregullimi Obsesiv Kompulsiv që nga fëmijëria, por në vitin 2016 pas një periudhe stresi dhe ankthi të jashtëzakonshëm për shkak të realizimit të biseksualitetit tim, ky çrregullim filloi të më sillte këto ndjesi të çuditshme në kokën time dhe që nga ai moment duket sikur ka diçka që nuk mund ta shpjegoj.

Duke kërkuar në google (ndonjëherë gabim) gjeta diçka shumë të ngjashme me atë që ndjej, domethënë: hipervetëdija/sensorimotor/sematoformi obsesiv-kompulsiv.

Tani, nuk e di nëse 100% vuaj nga ky lloj shpjegimi apo i imi është diçka neurologjike dhe kaq, por duke lexuar në një artikull hiperndërgjegjësimin: është një obsesion që zhvillohet ndaj një pjese të caktuar të trupit ose funksionit të pavullnetshëm të trupin tonë.

Kjo ndjenjë që kam, të cilën ende përpiqem ta emërtoj si është, më shkakton depresion dhe ankth vërtet të madh.

Kam momente shqetësimi të madh, dhe cilësia e jetës së përditshme padyshim që vuan.

Ka raste kur kam frikë se një ditë do të bëhet e tepërt dhe se do të bëj diçka shumë të keqe. Kam frikë se do të zgjasë përgjithmonë…

 

Përgjigje: I dashur, faleminderit që na besuat shqetësimet tuaja.

Para së gjithash, më vjen mirë që mund të keni gjetur lehtësim duke gjetur një “kategori” brenda së cilës mund të fusni keqardhjen tuaj: mendoj se kjo është shumë e rëndësishme të ndihesh më pak “i huaj”, më pak i çuditshëm, por mbi të gjitha më pak i vetëm. Megjithatë, secili prej nesh është një person unik dhe, edhe nëse ai paraqet një simptomatologji që mund të jetë pjesë e një diagnoze, ai do të ketë një përvojë absolutisht të veçantë dhe subjektive të asaj që ndjen. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të përpiqemi të shmangim vetë-diagnozat, sepse ato synojnë në mënyrë të pashmangshme të na bashkojnë me njerëzit e tjerë dhe të përgjithësojnë përvojën tonë subjektive. Mund të jetë e dobishme të adresoni nevojën tuaj për rehati në lidhje me këtë situatë me një profesionist dhe, mbi të gjitha, të lini hapësirë për përvojat tuaja personale dhe kuptimet që i atribuoni asaj që po ju ndodh.

Nga historia juaj, gjurmoni shpërthimin e këtij problemi në një ngjarje të veçantë, domethënë stresin që keni përjetuar në lidhje me zbulimin e biseksualitetit tuaj. Ndoshta simptomatologjia që po ju shkakton vuajtje të mëdha deri më sot është e lidhur disi me aspekte të pazgjidhura të një momenti aq kritik dhe të rëndësishëm sa ai.

Ndërsa mendoni se kjo vuajtje ka filluar të bëhet e patolerueshme, do të ishte shumë e rëndësishme të ndani peshën e shqetësimeve tuaja me një profesionist i cili mund t’ju ndihmojë të gjeni një mënyrë dhe strategji për të rifituar shpresën dhe cilësinë e jetës tuaj.

 

*Dr. Annalisa Magnaneschi, psikologe

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top