FB

April 20, 2024 | 7:44

Posta / Kam shqetësim, ankth, mungesë kontrolli…

 

Përshëndetje. Do t’ju tregoj shkurtimisht për situatën time tani disi konfuze. Pas një periudhe rreth 3-mujore stresi (nëna ime kishte probleme të forta ankthi të cilat u zgjidhën përkohësisht me anksiolitikë dhe antidepresivë) fillova të vuaja nga ankthi. Fillimisht ishte një ankth i fortë dhe madje kisha frikë të ngrihesha nga shtrati për të shkuar në kuzhinë.

ankthiburrat

Tashmë 3 muaj pas ditës së parë të ankthit, ankthi në përgjithësi është ulur dhe nuk vuaj më aq shumë, le të themi se priret të qëndrojë vetëm në vende të mbushura me njerëz ose kur përpiqem të analizoj veten dhe të monitoroj sjelljet e mia.

Ka ditë që zgjohem dhe nuk e di nëse jam i lumtur, i trishtuar, i qetë, i zemëruar, nuk di asgjë dhe nuk mund të kuptoj asgjë për ndjenjat e mia. Kjo situatë e mos “etiketimit” të humorit më ngatërron dhe më fut në krizë, duke më vënë në pozicionin që mundohem më shumë të ndjej atë që ndjej, por pa rezultate. Në fakt kjo situatë më gjeneron ankth që të kthen në marramendje dhe stomak bosh.

Për shembull, pasditen tjetër isha jashtë gjithë ditën, një arritje e madhe për mua duke qenë se disa muaj më parë ishte vërtet e vështirë për mua të imagjinoja të kaloja një ditë të tërë jashtë pa ikur në shtëpi, por kur u ktheva në shtëpi gjithë ditën jashtë, u ndjeva çuditshëm dhe nuk mund ta kuptoja se si ndihesha. Dhe kjo gjë më futi në krizë. Dhe sikur një pjesë e imja do të donte të konfirmonte se jam “shëruar” nga ankthi i rëndë. Ndoshta pas saj fshihet frika se “të mos shërohemi më”.

Për më tepër, e gjithë kjo ndonjëherë më bën të zhgënjehem, dëshpërohem dhe më bën të ndihem se çdo ditë është njësoj, por për këtë pikë të fundit po përpiqem të stimuloj veten duke bërë gjëra të reja por pa dobi. Si t’ia dal?

 

Përgjigje: Përshëndetje! Situata që po përshkruani zë vend në një zonë të vështirë, por është e rëndësishme të kuptoni se nuk jeni vetëm në këtë. Është e zakonshme për ata që kanë përjetuar një periudhë të stresit ose ankthit të përjetojnë ndjenja të ngjashme pasi situata e rëndë është kaluar.

Një gjë që mund të bëni është të konsultoheni me një specialist për t’i bërë ballë kësaj situate. Një psikolog ose psikiatër mund t’ju ndihmojë të shpjegoni dhe të kuptoni më mirë ndjenjat tuaja dhe të zhvillojë strategji për të menaxhuar ankthin dhe ndjenjat e përziera.

Një tjetër gjë që mund të provoni është të përpiqeni teknika relaksimi, si meditimi, mbajtja e një ditar ndjenjash, ose ushtrime të thjeshta të frymëmarrjes. Këto mund t’ju ndihmojnë të qetësoheni dhe të përballeni më mirë me ndjenjat tuaja.

Në fund të fundit, është e rëndësishme të kujtosh se ky është një proces gradual. Nuk ka një zgjidhje të menjëhershme, por duke punuar me një specialist dhe duke praktikuar teknika të ndryshme, do të filloni të shihni përmirësime. Mos harroni se është e rëndësishme të jeni të durueshëm me veten dhe të mos ngutni në këtë rrugë drejt shërimin dhe kuptimin e ndjenjave tuaja.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top