FB

July 27, 2022 | 8:45

Posta / “Pse takimi me burra në të 50-at e mia ka qenë një përvojë kaq e tmerrshme?”

Vetmia është gjymtuese, thotë Philippa, dhe mund t’ju bëjë të ulni standardet tuaja…

Pyetja

Jam një grua 54-vjeçare, e divorcuar prej tre vitesh. Përvoja ime me burrat për këtë kohë ka qenë shumë e tmerrshme. Ndihem e përdorur dhe e luajtur. Unë dua t’ju pyes për rolin që luajnë telefonat celularë në marrëdhënie, veçanërisht se si mund të përdoren për t’i lejuar njerëzit të tradhtojnë. Kur isha në të 20-at, ata nuk ekzistonin dhe komunikimi mes meje dhe bashkëshortit tim të atëhershëm ishte e drejtpërdrejtë dhe unë vërtet i besoja atij. Vetëm që nga divorci kam hasur në një sjellje kaq të tmerrshme. A ka të bëjë kjo me grupmoshën time? Duket se burrat e moshës sime mendojnë se është në rregull t’i trajtojnë gratë si ëmbëlsirat në një dyqan, duke mos u kujdesur për ndjenjat, pasi fillimisht u zotuan shumë bindshëm se e bëjnë. I fundit, për të cilin mendova se ishte në rregull, gënjeu se ishte mbështetës dhe më përdori për ta ndihmuar atë të kalonte një lloj avarie, më pas u ndje shumë më mirë, u largua në një festë me biçikletë dhe fjeti me dikë që takoi, duke më treguar me shumë krenari për këtë dhe planet e tij për ta çuar atë përpara. Çfarë po ndodh? Çfarë nuk shkon me mua dhe çfarë duhet të mësoj ju lutem, pasi ndihem i humbur me këtë? Përpjekja ime në takimet në internet ka qenë aq e tmerrshme saqë ngurroj të provoj përsëri. A ka ndonjë shpresë për gratë rreth moshës sime?

Përgjigjja e Philippa-s

Le të fillojmë me gjënë më të rëndësishme – nuk ka asgjë të keqe me ju. Nuk ka asgjë të keqe as me telefonat celularë, as nuk ka ndonjë gjë të keqe me shumicën e meshkujve. Kujdes nga sharmi, zgjuarsia dhe premtimet dhe mbështetuni më shumë në shikimin se si sillet dikush. Nuk kam rregulla për të fjetur apo jo me dikë përpara se ta njihni, por mos e bëni nëse prisni që të ndiqet besnikëria dhe do të lëndoheni nëse nuk e bëni këtë. Rihyrja në treg për dashurinë në mes të jetës është e shumëanshme. Njerëzit – duke përfshirë edhe ju – do të jenë personazhe më të komplikuar se sa keni qenë në të 20-at tuaja me histori komplekse dhe problemet që vijnë me to. Ju gjithashtu mund të keni më shumë gjasa të jeni të vetmuar dhe për këtë arsye më të prekshëm. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka asnjë shpresë. Ka shumë shpresë. Duket më e lehtë të biesh në marrëdhënie kur jemi më të rinj; ne provojmë më shumë gjëra të reja dhe hasim më shumë beqarë. Kur jemi më të rritur, dalja jashtë është më shumë një përpjekje, ne priremi të jemi më të vendosur në mënyrat tona dhe njëfarë fleksibiliteti i qëndrimit mund të humbasë. Mendoj se mund të jetë më e vështirë për dy të moshuar të krijojnë një lidhje të fortë, pasi të rinjtë në çift mund të piqen së bashku. Por kur mblidheni në një moshë më të madhe, tashmë jeni formuar, kështu që mund të prisni që lidhja të jetë një proces më kompleks. Por është larg nga e pamundur. Duke menduar për atë njeri që ju e ndihmuat të kapërcejë prishjen e tij, sepse e kishit ndihmuar, ai ndoshta po ndihej i kuptuar dhe prandaj kishte më shumë besim. Duket se ai e tërhoqi vëmendjen tuaj si bujarisht, në vend që të kuptonte se kishte për qëllim të përgjigjej. Ndoshta ai gabimisht mendoi se ju do të kënaqeni për të! Gjëja tjetër që ai po bënte ishte të kishte një përvojë të përbashkët në pushimet e tij me çiklizëm me miq të rinj, kështu që ata kishin diçka tjetër përveç takimit për t’i lidhur.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.theguardian.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top