FB

July 27, 2022 | 8:15

A do të thotë vërtetë të jesh më produktiv nëse kryen më shumë detyra në punë?

Kulti i punës së vrullshme na ka infektuar të gjithëve, mes rrëfimit të CEO-ve të mëdhenj që flenë vetëm katër orë në natë dhe idesë së sakrificës ekstreme si e vetmja rrugë drejt përmbushjes personale. Të flesh më pak, të punosh shumë, të bësh shumë gjëra së bashku dhe të jesh sa më produktiv: urdhërimet e epokës moderne që na detyrojnë të zbatojmë gjithmonë me çdo kusht.

E vërteta rreth multitasking … por nuk është e vërtetë multitasking

Ky përkushtim i vazhdueshëm ndaj dy, tre ose më shumë aktiviteteve në të njëjtën kohë – nga presioni, nga zakoni ose nga besimi se do të zgjidhë jetën tonë – në fakt nuk është një multitasking i vërtetë, siç kanë zbuluar prej kohësh dhe siç kanë konfirmuar psikologët ekspertë njohës. Po, mënyra e duhur për të përcaktuar këtë fenomen është “ndryshimi i shpejtë i aktivitetit” dhe është një stil i të menduarit – dhe i jetës – që na lodh shumë.

Kryerja e shumë detyrave në ekran dhe efektet shëndetësore

Një studim i publikuar në vitin 2014 zbulon se mund të ndikojë në pjesën e trurit që lidhet me kontrollin e impulsit, ndjeshmërinë dhe vendimmarrjen, duke dëmtuar përgjigjet tona. Efektet e konfirmuara nga një tjetër studim i publikuar në Nature sipas të cilit ky lloj i shumë detyrave gjithashtu shqetëson shumë hapësirën e vëmendjes, duke ndikuar në kujtesën dhe për rrjedhojë edhe performancën e punës.

Aspekti pozitiv i kryerjes së duhur të shumë detyrave

Jo të gjitha multitasking janë armiku: në varësi të kontekstit, ai mund të jetë ende i dobishëm nëse kontrollohet dhe menaxhohet veçanërisht nga pikëpamja e stresit. Nëse është e vërtetë që kthimi për t’u përqëndruar plotësisht në një detyrë në një kohë dhe organizimi i një fluksi angazhimesh mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm (veçanërisht në vendin e punës) sepse nuk na lodh dhe nuk krijon ankth të pakontrollueshëm, ndonjëherë ndryshimi i papritur aktiviteti mund të ndihmojë në fakt, dhe mos e lodh mendjen.

Multitasking, po apo jo?

Pra, a është multitasking i mirë apo i keq për sa i përket produktivitetit? Hulumtimi mund të duket kontradiktor, por dallimi që duhet mbajtur parasysh është gjithmonë një: konteksti në të cilin vendoset ta përdorë atë. Në terma praktik, ne duhet gjithmonë të pyesim veten nëse e përdorim atë si një sjellje strategjike që na ndihmon të arrijmë qëllimet tona (zhbllokimin e situatave për të cilat nuk gjejmë zgjidhje) apo nëse bëhet një dështim i vetërregullimit, ky është një zakon që na bën të bëjmë gjithnjë e më shumë gjëra së bashku, pa asnjë kontroll nga ana jonë. Në rastin e dytë, ne shpesh përfitojmë nga shumë detyra nga mërzia (ndoshta seriali që po shohim nuk na merr shumë dhe tundim TikTok) ose për të kënaqur nevojën për kontakte sociale (kështu që ndërkohë dërgojmë mesazhe ose bëjnë biseda), duke u bërë skllevër të një vesi që nuk na ndihmon.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.elle.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top