FB

April 2, 2024 | 7:11

Posta / Si t’i ndihmoj fëmijët të më tregojnë më shumë?

 

Mirëmëngjes, më lejoni t’ju shpjegoj shkurtimisht “problemin” tim: Kam dy vajza 11-vjeçare që për fat të keq janë shumë të turpshme nga natyra dhe priren të mos tregojnë asgjë për veten e tyre. Edhe mes miqsh, ata shpesh bëjnë vetëm një prezencë, nuk hapen siç shoh të tjerët. Në shtëpi jam unë gjithmonë ajo që duhet t’i nxjerr fjalët nga goja me shumë vështirësi. Historia e ditës ndalet tek: “si shkoi” – “Mirë”..dhe më pas pyes a ka ndodhur diçka në veçanti…dhe ndoshta largohen nga atje. Nuk e di nëse duhet të kërkoj trajtim te një specialist. Si mund t’i ndihmoj ata të më tregojnë?

femijestres

Përgjigje: Ka shumë strategji dhe praktika që mund t’i aplikoni për të ndihmuar fëmijët tuaj të ndihen më të rehatshëm dhe më të hapur për të treguar më shumë për veten e tyre. Disa nga këto janë:

Krijo një mjedis të hapur dhe mbështetës: Siguroju që fëmijët tuaj e dinë se mund të flasin me ju për çdo gjë dhe se do të dëgjohen dhe mbështetën gjithmonë.

Përdor pyetje të hapura: Pyetje të hapura si “Çfarë ka ndodhur sot që të bëri të lumtur ose të trishtuar?” mund të ndihmojnë fëmijët të hapen dhe të ndajnë më shumë përjetimet e tyre.

Jepu kohë për të folur: Në vend që të bësh pyetje të shumta, lejo fëmijët të flasin vetë. Krijo një atmosferë ku ata ndjehen të dëgjuar dhe të vlerësuar.

Dëgjoji me kujdes: Kur fëmijët flasin, përqendrohu në çfarë po thonë dhe trego interes për të kuptuar më shumë.

Inkurajo aktivitetet e shprehjes: Inkurajo fëmijët të shprehin ndjenjat e tyre përmes artit, shkrimit, apo lojërave të tjera kreative.

Mos u përpiq të forcojësh të flasin: Forcimi i fëmijëve për të folur mund të krijojë më shumë rezistencë. Lërini ata të vijnë në vetvete dhe të hapen gradualisht.

Nëse vërej që kjo situatë vazhdon dhe pengon funksionimin e tyre të përditshëm ose të ndikojë në marrëdhënien tuaj me ta, mund të jetë e arsyeshme të konsultohesh me një specialist për këshilla të mëtejshme.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top