FB

April 2, 2021 | 12:15

2 Prilli – Dita Botërore e Ndërgjegjësimit mbi Autizmin

Përgatiti Esmeralda Birçaj, eksperte e shëndetit mendor

 

 

Të tregoj një histori të vërtetë?

Dikur kam njohur dikur dikë, (dikë që në fillim të një gare teorikisht ka më pak të ngjarë të fitojë) pasi e mbaj mend, i cili si fëmijë kishte ndjerë peshën e “etiketës” mbi shpatullat e tij. “Je i paaftë për të mësuar”, “Ky fëmijë nuk do të arrijë asgjë në jetën e tij”, “Ai është nxënësi më i keq në klasë”, “Je një idiot”, “Nuk do të bëhem si të gjithë në jetë”, “Ju keni probleme në të mësuar, nuk do të bëni shumë”.

1Kur ishte radha e tij për të lexuar në klasë ai fshihej pasi kishte tendencë për të vjella. Në shkollë ai ishte vazhdimisht i trishtuar, duke qarë, por lotët e tij ishin përbrenda.

Ky shoku pas disa vitesh vendosi që një ditë të tregonte se nuk ishte ai që e përshkruan “ekspertët” dhe “edukatorët” për kaq shumë vite, kështu që ai filloi të çmontonte veten, tullë-tullë dhe të kërkonte në thelbin e tij, ai donte të gjente bukurinë brenda tij, ai donte të gjente një arsye për të dashur veten. Ai luftoi me demonët e tij për shumë vite, por e gjeti arsyen.

Vite më vonë, ky shoku takoi një nga mësuesit e tij dhe zhvilluan këtë dialog:

“Të njoh ty? ” e pyeti.

“Po, më njeh,” iu përgjigj shoku. “Emri im është ….. dhe unë isha nxënësi yt”.

“Jam e lumtur që të shoh”, i tha mësuesja. “Unë kam një lajm shumë të mirë. Unë punoj si…, dhe më në fund e kuptova që nuk jam idiot siç më the ti ”.

Ai i tha asaj se dëshironte t’i bënte një nder: “Herën tjetër kur dikush si unë do vi në klasën tënde, të lutem mos i thuaj “diagnozën”tënde”.

Rrugëtimi dhe perspektiva e secilit në jetë është krejtësisht e ndryshme.

– Kush jeni është ajo që ju bën të mrekullueshëm. Se çfarë do të mbajë e ardhmja do të jetë gjithmonë një mister. Mos kini frikë të eksploroni, mësoni dhe rrituni. Ju kurrë nuk do ta dini pse ndodhin gjëra të caktuara. Hidhni hapin dhe ecni përpara. Kur jeta ju shtyn mënjanë, dil përpara dhe shtyje edhe më shumë. Kur ka një kryqëzim në rrugën tuaj dhe ju duhet të bëni një zgjedhje, zgjidhni atë që do ta bëjë të lumtur veten tuaj të ardhshme.

Të jesh “i jashtëm”, në fund të fundit përmbys “parashikimet”. Jeta shpërblen përpjekjen, më dëgjo!

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top