FB

January 11, 2023 | 9:08

Posta / “Unë jam në një lidhje, por jam futur në një faqe takimesh duke përdorur foto false”

“Jam një burrë 26 vjeç me një punë të qëndrueshme, një marrëdhënie të qëndrueshme dhe një jetë të qëndrueshme. Pavarësisht kësaj, unë kënaqem me idenë për të bërë diçka ndryshe dhe për të ikur nga e gjithë kjo. Disa muaj më parë, u bashkova me një faqe takimesh duke përdorur fotot e dikujt tjetër. Kam pasur biseda të shkëlqyera me njerëz të ndryshëm, të gjithë shumë më interesantë se partnerja ime. Më parë, kur kam qenë në atë faqe duke përdorur fotot e mia, nuk kam pasur gjysmën e vëmendjes që merrnin fotografitë e këtij personi tjetër, kështu që ndihem pak i humbur. A jam thjesht i shëmtuar?Nuk kam ndier gëzim në mënyrën se si kam marrë qindra mesazhe nga paditësit e mundshëm që nuk e di se kur. Ndjeva se të gjitha lavdërimet për pamjen, natyrën dhe personalitetin tim më drejtoheshin mua, jo këtij personazhi që kisha krijuar. Kam biseduar gjerësisht me disa njerëz, ndonëse sigurisht që nuk mund t’i takoja ose loja do të mbaronte. Pas pak fshiva llogarinë dhe mendova se kisha mbaruar me të, por kujtimet janë ende atje. E di që këta njerëz ndoshta nuk do të më pëlqenin mua si unë, por ndihem i bllokuar në marrëdhënien time aktuale. Si mund të vazhdoj apo t’i jap fund gjërat pa zbuluar të vërtetën ?”

Mashtrimi më i madh është për veten tuaj. Ndihesh i shëmtuar? Fotografitë nuk janë të shkëlqyera për të treguar shpirtin, dëshirën, tërheqjen. Ata thjesht tregojnë një fytyrë, ndoshta një trup. Pak si fotot e një agjenti të pasurive të patundshme nuk mund të shpjegojnë kurrë se si ndihet një shtëpi. Por ia vlen të theksohet se, megjithëse fshiheshit pas shikimeve të dikujt tjetër, fjalët dhe ndërveprimet – ato që njerëzit vazhduan t’i përgjigjeshin – ishit të gjitha ju.

Psikoanalisti Stephen Blumenthal, i cili ra dakord se nën pretendimet se sa e qëndrueshme është gjithçka “paqëndrueshmëria nuk duket larg nga sipërfaqja”. Ai tha gjithashtu se në përvojën e tij burrat “kanë më shumë gjasa t’i shprehin problemet e tyre me veprime dhe jo me fjalë”. Pra, ju jeni të pakënaqur, dhe në vend që të flisni për këtë, po veproni.

“Unë nuk e di partnerin tuaj ose sa interesant është ai ose ajo, por është e qartë se ju jeni të pakënaqur – a nuk do të ishte e drejtë t’i bënit me dije, të paktën, se kjo marrëdhënie nuk po funksionon për ju në mënyrë që mund të jenë të lirë të gjejnë dikë që i duket interesant? Ndoshta partneri juaj ndjen të njëjtën gjë për ju.”

Blumenthal shtoi gjithashtu se: “Duke gënjyer, ju thoni të vërtetën, sepse zbuloni diçka për veten tuaj. Është zbuluese kur thoni se e dini se këta njerëz nuk do t’ju pëlqejnë si ju – pasi ju duket diçka e padurueshme për veten tuaj. Eksitimi i mashtrimit të njerëzve të tjerë është një mënyrë për të fshehur se sa ju mungon vetëvlerësimi. Anonimiteti duket se ju ka lejuar të krijoni një anë tuajën që zakonisht nuk lejohet të shprehet.”

Kur njerëzit krijojnë këtë distancë në mënyrë që të luajnë me të qenit dikush tjetër, është shumë shpesh sepse ata kanë frikë nga intimiteti dhe duan kontroll. Nuk mund të bëhesh intim me dikë kur ai nuk e di se kush je në të vërtetë.

 

 

 

 

 

 

Burimi/TheGuardian

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top