FB

August 27, 2021 | 8:35

Prindërimi im gjatë Covid-19 ka arritur mospërputhje maksimale

Nja dy ditë më parë, djali im 12-vjeçar hodhi kokën në dhomën time të gjumit ndërsa unë isha duke punuar dhe më pyeti nëse një fëmijë i ri që sapo u transferua në bllokun tonë mund të hynte brenda për të luajtur video lojëra. Para se të mund të përgjigjesha, ai e ndoqi atë me pyetjen e radhës: “Dhe a ka nevojë të mbajë maskë?”

Po, ai mund të hyjë. Dhe jo, ai nuk ka nevojë të vendos një maskë. Asnjë arsye për atë përgjigje. Është thjesht… ajo që doli nga goja ime. Disa minuta më vonë, një kokë tjetër hyri në dhomë. Ishte burri im, duke më pyetur nëse vërtet po thosha se ishte në rregull të kisha këtë fëmijë të ri pa maskë. “Po, kjo është ajo që i thashë,” u përgjigja. “Por unë nuk kam ndonjë ide! Bëni gjithçka që mendoni se është më e mira! Unë nuk e di! Varet nga ju!” Dhe pastaj u ktheva përsëri në laptop.

Në fund, burri im e pyeti fëmijën nëse ishte vaksinuar (po) dhe e la të qëndrojë pa maskë. Por asnjëri prej nesh nuk mund të thotë me të vërtetë pse e morëm vendimin që bëmë, ose nëse do të bënim të njëjtën gjë herën tjetër. Ky është prindërimi këto ditë, për ne dhe shumë njerëz që njohim. Mospërputhja kulmore. Inkoherencë e plotë. Vetëm vendim pas vendimi bazuar në pak shkencë, pak udhëzime të vjetruara dhe pak në sa kohë ose energji kemi për ta menduar.

Kishte një kohë kur rregullat ishin vërtet të këqija, por ishin të lehta për t’u ndjekur. Distrikti ynë shkollor ishte vetëm online, kështu që fëmijët mësuan në internet. Klubi pas shkollës tha se të gjithë duhej të mbanin maska. Kishte një pyetësor për të plotësuar çdo javë para futbollit dhe sa herë që përgjigjja jonë ishte po (po, ne kemi patur kontakt me dikë që rezultoi pozitiv për COVID; po, ne udhëtuam jashtë zonës së tri shteteve), e dinim çfarë të bënim: t’i mbanim fëmijët në shtëpi. Nuk kishte data të lojërave të brendshme – kjo thjesht nuk ishte bërë. Dikur ngrënia në një restorant ishte diçka që ndiheshim rehat si familje. Ndërsa herë pas here përballeshim me një telash të ri, në përgjithësi të gjitha shenjat drejtoheshin drejt së njëjtës përgjigje ndaj kërkesave të vazhdueshme të fëmijëve tanë: jo.

Për ca kohë burri im dhe unë po ndiqnim udhëzimin e CDC që thoshte se ishte mirë që një familje e të rriturve të vaksinuar (edhe me fëmijë të pavaksinuar) të takonin një familje tjetër të rriturish të vaksinuar (edhe me fëmijë të pavaksinuar) brenda në shtëpi dhe pa maska. Kur shkruaja këtë pjesë, kuptova se as nuk e dija nëse ai udhëzim ishte ende në fuqi. Rezulton se rekomandimet aktuale për familjet me fëmijë të pavaksinuar përfshijnë maskimin në “mjedise të mbyllura publike”, por jo në banesat private. Në rregull!

E vërteta është se ka ditë që ne lejojmë një fëmijë nga një familje tjetër e vaksinuar të vijë në shtëpinë tonë, i maskuar dhe ka ditë që lejojmë dy, thjesht sepse fëmija i dytë u shfaq dhe fëmija i parë është mbi 12 vjeç dhe i vaksinuar, kështu që është mirë , apo jo? Sa i përket rregullave të makinës, një mik më tha kohët e fundit: “Këtë verë, unë u kam dhënë fëmijëve udhëtime me 1) të gjitha dritaret hapur dhe maskat hequr; 2) vetëm dritaret hapur; 3) vetëm me maska. Jo sepse kam bërë ndonjë lloj analize të rrezikut dhe kam dalë me protokollin perfekt për situatën, por sepse dëgjoj dhe thjesht përfundoj.

Ndoshta ju jeni njohur me logjikën e mëposhtme të gjumit, të përshkruar për mua nga një shoqe tjetër: “Ne nuk do ta lëmë fëmijën tonë të flejë në shtëpinë e shokut të tij më të mirë, edhe pse ata kalojnë gjithë ditën së bashku brenda (dhe jashtë) gjithashtu ulur pranë njëri –tjetrit në divan, duke ngrënë ushqime së bashku, duke qëndruar në dhomat e njëri -tjetrit dhe duke mos qenë kurrë të distancuar. Por duke fjetur së bashku do të thotë që ata do të shtrihen pranë njëri –tjetrit duke marrë frymë në ajrin e njëri-tjetrit gjatë gjithë natës.

Ndoshta kjo vendimmarrje tingëllon pak a shumë e rastësishme. Ju mund të keni pragje dhe ndryshore të ndryshme. Ndoshta ju keni një anëtar të familjes me imunitet të kompromentuar dhe kështu po gaboni në anën e kujdesit. Ose ndoshta jetoni në një vend ku normat janë vërtet të ulëta, ose vërtet të larta dhe janë përshtatur në përputhje me rrethanat. Por me shumë më shumë shkolla të hapura me kohë të plotë këtë vjeshtë sesa vitin e kaluar dhe sipas një sondazhi të fundit, gati 90% e prindërve, po marrim pjesë në një eksperiment gjigant të prindërimit që lë përafërsisht gjysmën e jetës së fëmijëve tanë të kontrolluar nga vendimet e rrethit ose shtetit, dhe afërsisht gjysma varet nga ne dhe shqetësimet tona për këtë virus.

Aty flitet për atë se si, nëse fëmijët tanë infektohen me COVID, ndoshta do të ndikojë tek ata si gripi, dhe gjithsesi, ne duhet të mësojmë të jetojmë me këtë gjë. Ne i marrim vendimet tona të vogla minutë pas minute dhe ne kundërshtojmë veten çdo ditë. E njëjta shoqe që pranoi një strategji jo koherente të bartjes së makinës gjithashtu më tha për qortimin e adoleshentes së saj të vaksinuar për mosmbajtjen e një maskë në ambiente të mbyllura. “Ne i kujtuam asaj se duhej të mbante maskë kur ishte në një dyqan, restorant, etj. Ose me shumë njerëz,” tha ajo. “Pastaj, e çuam në një festë ditëlindjeje familjare në një restorant të mbushur me njerëz ku askush – përfshirë edhe ne – nuk mbante maska. Ajo nuk e la hipokrizinë tonë të kalojë pa u vënë re.”

 

 

Burimi / https://slate.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top